Zubni implantat postoji preko 50 godina i on je trenutno najsigurnija i najtrajnija umjetna zamjena za izgubljen korijen zuba. Međutim, postoji razlog zbog kojeg je važno odabrati premium implantate, primjerice Nobel Biocare ili Straumann, ali i stomatologa koji ima višegodišnje iskustvo u ugradnji implantata.

Dr.med.dent. Petar Bago iz klinike Dentum nam je kroz razgovor otkrio sve o dentalnim implantatima, uvjerio nas u bezbolnu ugradnju, te pojasnio kako birati brend implantata, ali i stomatologa. 

Što je zubni implantat?

Zubni implantati su najmodernija i najprirodnija zamjena za izgubljeni zub. Nakon što je zub izvađen, implantat će poslužiti kao nadomjestak korijena prirodnog zuba. Ovaj mali „vijak“ ugrađuje se u kost gdje je prije bio prirodni zub.

Zubni implantati su napravljeni od titana koji je biokompatibilni materijal i ne uzrokuje nikakve alergije (koristi se i za druge proteze u ljudskom tijelu).

zubni implantat
Zubni implantat (zamjena za korijen zuba) + suprastruktura (konekcija između implantata i krunice) + krunica (zamjena za prirodni zub)

Zubni implantat – što je period oseointegracije?

Nakon ugradnje implantata slijedi period oseointegracije, koji traje od 3 do 5 mjeseci. U tih nekoliko mjeseci se čeka da kost prihvati implantat. Nakon što je implantat okoštao može se prijeći na sljedeću fazu, protetiku.

Protetska faza podrazumijeva stavljanje sljedećih dviju komponenti na implantat:

Nakon što je krunica izrađena u laboratoriju, na implantat se stavlja suprastruktura i cementira ili zašarafi krunica.

Tko je kandidat za implantate?

Kandidati su svi punoljetni pacijenti (ne postoji gornja dobna granica) koji:

  • imaju dovoljno kosti (što se odlučuje prilikom prvog pregleda i kompletne dijagnostike).
  • fali im jedan ili više zubi,
  • ne žele brusiti svoje zube za zubni most.

Je li moguće da kost odbaci implantat?

Odbacivanje implantata je moguće, ali u praksi jako rijetko. Osobe sklone odbacivanju implantata su pušači i dijabetičari.

Ono što je jako bitno nakon što se ugrade implantati jest da se pacijenti pridržavaju svih uputa doktora, odnosno da održavaju savršenu oralnu higijenu, kako bi osigurali uspješnost zahvata.

dr. med. dent. Petar Bago

Što se može napraviti kod nedostatka kosti?

Obično se problem može riješiti tako da se stavi umjetna kost (augmentacija kosti) ili se traže druga rješenja. U svakom slučaju je to vrlo individualno i zahtijeva konzultacije s doktorom kako bi se pronašlo najbolje rješenje za pacijenta. 

Što je imedijatno opterećenje implantata?

Implantologija se odvija u dvije faze: prva faza podrazumijeva ugradnju implantata, a druga faza protetski nadomjestak. Implantat u trenutku nakon ugradnje nije dovoljno stabilan u kosti, nego treba pričekati da okošta. U nekim slučajevima je moguće odmah opteretiti implantat s privremenom krunicom ili drugim privremenim rješenjem ako je on dovoljno stabilan (kao npr. kod tehnike All on 4). O imedijatnom opterećenju implantata, odluku donosi stomatolog nakon analize kvalitete kosti i cjelokupne dijagnostike.

Kako odabrati brand implantata?

Danas na tržištu postoji preko tisuću proizvođača implantata pa mnogi smatraju da ne postoji razlika među brendovima koji se ugrađuju u raznim klinikama. Većini pacijenata niža cijena je uglavnom odlučujući faktor pri odabiru klinike, no odluka temeljena samo na usporedbi cijena u budućnosti nažalost može doći na naplatu.

Potrebno je istaknuti važnost brenda zubnih implantata!

Pioniri implantologije su tvrtke:

  • Nobel Biocare (nekadašnji Branemark)
  • Straumann

Nobel Biocare i Straumann kompanije su ranih 60-tih godina jedine nudile opciju nadomjestka zuba implantatom. Tijekom vremena, implantat je doveden do savršenog oblika koji zamjenjuje korijen zuba, te daje potporu krunicama, mostovima i zubnim protezama. Zbog dugogodišnjeg iskustva, mnogobrojnih kliničkih istraživanja ova dva proizvođača, Nobel Biocare i Straumann implantati najakvalitetniji su izbor na tržištu i zbog toga osiguravaju doživotnu garanciju rada s njihovim implantatima.

Zubni implantat – različiti materijali (titan ili cirkon)?

Implantat od titana, biokompatibilnog materijala osigurava da ljudsko tijelo ne odbije implantat i to je najčešće korišten implantat.

Cirkonski implantati, popularniji su zadnjih godina. Znatno su skuplji od titanskih implantata i koriste se kod pacijenata koji su alergični na metale.

Je li bolje staviti implantat ili most ako nedostaje jedan zub?

Uvijek je bolje staviti implantat jer se time izbjegava brušenje okolnih zubi koji su zdravi. Naime, da bi se napravio most potrebno je izbrusiti barem dva susjedna zuba kako bi se most pričvrstio na njih, te nadomjestio samo jedan zub koji nedostaje.

Zubni implantat – garancija

Ukoliko se pacijenti odluče za ugradnju vodećih premium implantata kao što su Nobel Biocare i Straumann, nakon ugradnje dobivaju upute za održavanje kao i doživotnu garanciju na rad.

To znači da se implantatu, ako je kost zdrava, neće ništa dogoditi, međutim krunica će se najvjerojatnije morati zamijeniti nakon 20-ak godina. Važno je imati na umu da zamjena krunice na implantatu iziskuje određene ključeve i zamjenu suprastrukture točnih dimenzija. Zbog toga pacijent uvijek mora voditi računa da u ustima ima implantat za kojeg će se moći pronaći odgovarajuće komponente i u budućnosti.   

Naša klinika preporučena je klinika od strane Nobel Biocarea i Straumanna tako da svi naši pacijenti dobivaju doživotnu garanciju na rad. To također znači da se mi kao stomatolozi neprestano educiramo o novim, naprednijim metodama ugradnje implantata.

dr. med. dent. Petar Bago, stomatološka klinika Dentum

Koliko traje ugradnja implantata?

Ugradnja jednog implantata traje u prosjeku 20-ak minuta. Zubni implantat se ugrađuje u zdravu kost, a zahvat je u potpunosti bezbolan budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Zubni implantat – zahvat se odvija u 2 faze

  1. Ugradnja implantata
  2. Nakon ugradnje implantata slijedi period cijeljenja (3-5 mjeseci) u kojem se čeka da implantati integriraju s kosti. U drugoj fazi zahvata, radi se protetika tj. finalni rad. U drugoj fazi na implantat se postavlja titanska suprastruktura, na koju se zatim postavlja cirkonska ili metal keramička krunica. Ova faza traje uglavnom od 5 do 7 dana, ovisno o broju kruna.

Hoću li nakon ugradnje implantata biti bez zubi?

Pacijente koji trebaju ugradnju implantata najviše brine što će se događati u periodu 3-5 mjeseci za vrijeme oseointegracije dok čekaju trajni zub na implantatu.

Zubni implantat u ustima nakon ugradnje prije stavljanja zubne krunice

U većini slučajeva je moguće napraviti privremene zube na implantatima. Kada se radi o području prednjih zubi, koji su vidljivi u osmijehu, najčešće se može izraditi privremena krunica na implantatu dok se čeka proces oseointegracije. Ukoliko nije moguće opteretiti implantat s privremenom krunicom, pristupa se izradi privremene mobilne proteze (žabice).

U slučajevima kada se individualni implantati ugrađuju u stražnji dio čeljusti, najčešće se ne preporučuje izrada privremenih zubi kako se ne bi preopteretio implantat snažnim zvačnim silama prije završetka procesa oseointegracije. Pacijentima to najčešće ne predstavlja problem jer se radi o području koje nije vidljivo osmijehu.

Razlika trajnih krunica na vijak ili krunica na cementiranje na implantatu?

Obje vrste krunica izrađene su od keramike s bazom od metala ili cirkona. Razlikuju se po načinu spajanja s implantatom

  1. Krunice na implantatu na vijak – učvršćuju se vijkom te ih je naknadno moguće skinuti, po potrebi očistiti i vratiti krunu. 
  2. Krunice na implantatu na cementiranje – trajno se cementiraju na suprastrukturu implantata.

Kada god je to moguće pristupa se izradi krunice na vijak zbog njenog lakšeg održavanja u budućnosti i održavanja oralne higijene. Kod krunica na cementiranje uvijek postoji opasnost od preostalog cementa između krunice i implantata na kojeg se nakupljaju bakterije i potencijalno uzrokuju upalu oko implantata (perioimplantitis).

Iako su krunice na cementu povoljnije u odnosu na krunice na vijak, dugoročno je održavanje krunice na vijak jednostavnije i povoljnije. Npr. ukoliko se otkrhne keramika ili se dogodi problem s implantatom, krunicu na vijak je moguće odšarafiti, sanirati problem i vratiti krunicu natrag na implantat, najčešće bez dodatnog troška za pacijenta dok je kod krunice za cementiranje to neizvedivo. Kod krunice na cementiranje je potrebno prepiliti krunicu te nakon što se završi saniranje problema, pristupa se izradi nove krunice, najčešće na trošak pacijenta.

Ako ste zainteresirani za ugradnju implantata, dogovorite pregled kako biste se što prije posavjetovali sa stomatologom. Kontaktirajte stručnjake iz stomatološke klinike Dentum pozivom na broj telefona:+385 1 5802 333 ili prijavom na besplatni prvi pregled.

Možda će vas zanimati:
Dijabetes i zubni implantati – Mogu li se implantati ugraditi dijabetičarima?
Najbolji zubni implantati – Nobel Biocare i Straumann
Mogu li se implantati ugraditi u slučaju osteoporoze?
Kako nedostatak zubi utječe na vaš život?

Zubni implantati cijena – o čemu ovisi i koja je razlika?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)