Posjet stomatologu trebao bi biti uobičajen svake godine, no za većinu ljudi odlazak stomatologu velik je izazov. Iz tog razloga, vrlo je važno pronaći ordinaciju i stomatologa koji će vam odgovarati. Prije donošenja konačne odluke potrebno je temeljito istražiti stomatologe, stomatološke ordinacije i klinike kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolju opciju za sebe.

Kako bi vam olakšali izbor, donosimo vam 10 najvažnijih faktora na koje trebate obratiti pozornost prilikom odabira stomatološke klinike u kojoj ćete obaviti zahvat ili pregled:

1) Iskustvo stomatologa

Jedan od najvažnijih faktora koje trebate gledati pri odabiru stomatološke ordinacije ili klinike je iskustvo stomatologa kod kojeg ćete imati pregled i koji će voditi vaše stomatološke zahvate. Istražite i koliko iskustva imaju pojedini stomatolozi, ali i jesu li u koraku s najnovijim trendovima i metodama liječenja.

Povjerenje u kliniku i rad stomatologa uvelike pomaže u smanjivanju straha i fobije od stomatologa.

2) Stomatološka ordinacija i tehnologija

Tehnologija kojom se koriste stomatolozi i dentalni laboratoriji razvija se iz dana u dan i ona uvelike doprinosi kvaliteti rada, a pacijentima omogućuje ugodniji posjet stomatologu i sigurnije rezultate. Tehnologije i uređaji razlikuju se ovisno o kojem području stomatologije govorimo. Primjerice, stomatološka klinika Dentum ističe tehnologije koje su se u njihovoj praksi pokazale kao vrlo korisne za pacijente:

intraoralno uzimanje otiska,
digitalni CBCT uređaj koji manje zrači,
digitalna simulacija osmijeha.

Intraoralno uzimanje otiska odvija se digitalno i alternativa je uzimanju otiska zubi otisnom masom koja se stavlja u usta pomoću metalne “žlice”. Intraoralno uzimanje otiska uvelike olakšava posjet stomatologu jer pacijenti znaju imati nagon povraćanja prilikom uzimanja otiska otisnom masom.

Digitalni CBCT nove generacije, koji se koristi za snimanje 2D i 3D rendgenskih snimki, zrači čak 5 puta manje od starih, analognih CT uređaja. Zahvaljujući 3D inteligentnom algoritmu, CBCT snimanje možete obaviti više puta godišnje s jednako visokom kvalitetom snimke bez rizika za zdravlje.

Digitalna simulacija osmijeha odgovara na pitanje pacijenata:Kako ću izgledati nakon završene terapije?“. Prije zahvata, fotografira se lice pacijenta te zatim softverski kreira novi osmijeh tako da pacijent unaprijed može vidjeti kako će izgledati novi osmijeh. Digitalna simulacija osmijeha smanjuje strah i neizvjesnost od konačnog rezultata. Uz pomoć softverskih snimki, moguće je izraditi identične privremene zube kako bi pacijent u potpunosti osjetio novi osmijeh u ustima te lakše utvrdio sve eventualne potrebne korekcije na temelju kojih se pristupa izradi trajnog rada.

Primjer digitalne simulacije osmijeha gdje je pacijentici predloženo rješenje u obliku cirkon-keramičkih kruna

3) Stomatološka ordinacija i cijene

Cijena stomatoloških usluga razlikuje se prije svega od usluge do usluge kao i od klinike do klinike.

U čemu je razlika u cijeni? Cijena zahvata ovisi o vrsti materijala koju koriste stomatolozi i dentalni laboratoriji, iskustvu stomatologa i cjelokupnoj usluzi koju kao pacijent možete dobiti (SMS poruke za podsjetnik na termin, moderno uređena ordinacija, upute nakon i prije zahvata, personalizirani plan terapije i troškovnik itd.) Također, pokušajte pronaći ordinaciju koja nudi besplatan pregled i konzultacije kako biste lakše donijeli konačnu odluku bez dodatnog plaćanja.

4) Mogućnosti plaćanja

Stomatološki zahvati često mogu biti u višem cjenovnom rangu i time otežati pacijentima početak zahvata jer nisu u mogućnosti platiti sve odmah u gotovini. Obzirom da sigurno želite najbolje za sebe i svoje zdravlje, ukoliko vam je potreban neki opsežniji i skuplji zahvat, obavezno provjerite kakve mogućnosti plaćanja nudi pojedina klinika i postoji li određeni popust na gotovinsko plaćanje.

“U našoj klinici naši pacijenti ne plaćaju sve odjednom već plaćaju po fazama zahvata. Npr. ukoliko trebate ugraditi implantat, prva faza zahvata je vađenje zuba (ukoliko postoji potreba), druga faza je ugradnja implantata, zatim uzimanje otiska za krunu koja ide na implantat, a završna faza je postavljanje krunice na implantat. Kako idu faze terapije tako se vrši i postepeno plaćanje, što uvelike olakšava našim pacijentima.

dr. med. dent. Petar Bago, Dentum

5) Stomatološka ordinacija i dijagnostika

Dijagnostika je prvi korak ka uspješnom liječenju stomatološkog problema bez obzira radi li se o liječenju karijesa ili kompliciranijem zahvatu poput All-on-4 ® metode. Dakle, vrlo je važno da klinika ili ordinacija u koju ste odlučili otići, ima mogućnost multidisciplinarne dijagnostike, za sve vrste stomatoloških problema.

Dijagnostika se radi na prvom pregledu kako bi stomatolog mogao utvrditi vaše trenutno stanje i predložiti plan terapije. Mogućnosti besplatnog prvog pregleda uvelike olakšava pacijentima donošenje odluke i uklanja strah od nepoznatog.

U nekim stomatološkim klinikama i ordinacijama možete se prijaviti na besplatan prvi pregled na kojem ćete dobiti kompletnu dijagnostiku uključujući i snimanje ortopana. Nakon odrađene dijagnostike i konzultacija sa stomatologom, u Dentumu ćete dobiti plan terapije s troškovnikom koji je za vas neobvezujući, no pomaže vam da procijenite želite li krenuti s predloženim zahvatima ili želite istražiti dodatne mogućnosti prije konačne odluke.

6) Vrste stomatoloških usluga

Prilikom istraživanja kod kojeg stomatologa bi mogli otići, vrlo je važno imati na umu da nema svaka klinika sve vrste stomatoloških usluga na jednom mjestu. Zašto vam je to važno? Zato što možete dobiti potpuno zaokruženu terapiju na jednom mjestu i ne morate dogovarati termine u više različitih klinika ukoliko npr. nakon liječenja zuba trebate ortodontsku terapiju i slično.

7) Lokacija ordinacije/klinike

Ako ste pronašli kliniku ili ordinaciju u kojoj želite obaviti zahvat jer vjerujete u kvalitetu rada stomatologa, a ona nije u gradu u kojem živite, obavezno provjerite nudi li ta klinika i mogućnost smještaja u sklopu klinike. Stomatološka klinika Dentum za sve svoje pacijente koji nisu iz Zagreba organizira besplatan smještaj za vrijeme zahvata kao i prijevoz gdje vas njihov vozač može odvesti od autobusnog kolodvora ili aerodroma do klinike.

8) Iskustva drugih pacijenata

Preporuka od poznanika ili bližnje osobe u koju imamo povjerenja najveći je motivator za odlazak u neku ordinaciju. Informirajte se dobro o pojedinoj klinici, raspitajte se kod svojih poznanika, pogledajte obavezno Google i Facebook recenzije kao i iskustvo drugih na internetskim forumima. Što više recenzija ima neka klinika to su one relevantinije, npr. klinika koja ima ocjenu 4,6 i preko 200 pozitivnih recenzija ima veću relevantnost nego klinika koja ima istu ocjenu, a samo 10 recenzija.

9) Priznanja poznatih brendova

Nobel Biocare i Straumann jedni su od najpoznatijih brendova u stomatologiji. Brendovi poput njih konstantno ulažu u nova istraživanja, metode i materijale stomatoloških rješenja, a njihovo priznanje puno govori o radu i iskustvu stomatologa. U stomatološkoj klinici Dentum, dr. Andrej Božić i dr. Petar Bago priznati su opinion leaderi od strane Nobel Biocarea i Straumanna, a klinika nosi titulu preporučene klinike od strane Nobel Biocare-a i Straumann-a.

No, što to točno znači za pacijenta? To znači da svaki pacijent koji npr. pristupi All-on-4 zahvatu dobiva rad vrhunske kvalitete s doživotnom garancijom na implantate. To isto vrijedi i u slučaju da se odlučite primjerice za ortodontsku terapiju Invisalign aparatićem. Terapija Invisalign prozirnim aparatićem za zube svjetski je poznata metoda s kojom mogu raditi samo ortodonti koji su dobili dopuštenje za rad nakon što su se educirali u tom području.

10) Certifikati kvalitete

Kvaliteta cjelokupnog rada ordinacije vrlo je važna kako biste se osjećali sigurno i ugodno za vrijeme terapije. I zato je dobro prilikom istraživanja vidjeti koje sve relevantne certifikate posjeduje jedna ordinacija i što ti certifikati predstavljaju. Jedan od certifikata koji se posebno ističe jest ISO:9000, najraširenija međunarodna norma i općeprihvaćeni način dokazivanja klijentima da će proizvod ili usluga zadovoljiti njihove zahtjeve prema kvaliteti.

Odvojite svoje vrijeme i potrudite se doći do čim više informacija koje će vam naposljetku osigurati i najbolju uslugu

Jeste li znali? Uvijek ste dobrodošli na besplatan prvi pregled u zagrebačku stomatološku kliniku Dentum na kojem ćete nakon detaljnog pregleda i konzultacija sa stomatologom dobiti neobvezujuću ponudu s troškovima liječenja i načinima plaćanja.

Možda će vas zanimati:
Stomatolog i ortodont – koja je razlika?
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori
Cuclanje palca kod djece – zašto i kada može biti štetno?
Strah od zubara – može li se strah riješiti sedacijom?

4 Comments

 • MIRA REKETI1, 12/12/2020 @ 22:50 Reply

  Užasno se bojim zubara

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 14/12/2020 @ 10:32 Reply

   Poštovana Mira,

   strah od zubara nije rijetka pojava među pacijentima bez obzira na njihovu dob ili spol, a za suzbijanje straha postoji više načina i metoda od kojih je jedna i sedacija. Pročitajte tekst kako se rješava strah kod pacijenata: https://www.stomatologija.hr/strah-od-zubara-moze-li-se-strah-rijesiti-sedacijom/ . Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju. 🙂

   Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr

 • PERAS MARIJAN, 03/02/2021 @ 00:18 Reply

  Koliko košta jedan zub usađen u zubalo tj. Implatant? Na koliko rata je plaćanje i koliko od toga ide preko socijalnog i dopunskog?

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 05/02/2021 @ 11:18 Reply

   Poštovani,

   cijene ugradnje implantata i mogućnosti plaćanja na rate razlikuju se od klinike do klinike kao i naravno, radite li to privatno ili preko socijalnog. Vrlo je važno da prije odluke o tome kojem ćete stomatologu dati povjerenje, istražite što više mogućnosti. Primjer cijena i mogućnosti plaćanja u jednoj od privatnih klinika možete pogledati na linku: https://dentum.com/hr/implantologija

   Lijepi pozdrav 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)