Mliječni zubi najčešće krenu izbijati nakon što dijete navrši 6 mjeseci života, a u dobi od 2 do 3 godine dijete već ima sve mliječne zube. Od šeste godine počinje izbijanje prvog trajnog kutnjaka koji nema mliječnog prethodnika te fiziološka mijena.

U ovom vodiču za roditelje odgovorili smo na najčešća pitanja o mliječnim zubima, kako se o njima brinuti te koliko su oni zaista važni za razvoj djeteta.

Mliječni zubi su presudni za djetetov razvoj jer omogućuju:

 • pravilno žvakanje i prehranu (bez ispravnog žvakanja nema dobre probave što utječe na cjelokupno zdravlje djeteta),
 • pravilan razvoj čeljusti,
 • pravilan govor,
 • pravilan razvoj orofacijalnog sustava,
 • estetiku osmijeha,
 • čuvaju prostor za nicanje trajnih zubi.

Dakle, bez obzira što će oni jednog dana ispasti, mliječni zubi imaju vrlo važnu ulogu u djetetovom razvoju kao što su prehrana, samopouzdanje djeteta i razgovijetan govor.

Rast zuba kod bebe

Djeci izraste 20 mliječnih zubi tijekom prve 3 godine života, a najčešće se nicanje zubi odvija ovim tokom:

 1. Najčešće bebama prvo niču dvije donje jedinice (prvi sjekutići)
 2. Nekoliko mjeseci kasnije niču i gornji sjekutići i to sva 4, u razmaku od mjesec dana
 3. U teoriji, beba od godinu dana ima 6 zuba: 4 gore i 2 dolje.

4. Dok ne krenu rasti novi zubići, slijedi pauza od par mjeseci
5. Nakon pauze, naglo krene izbijati 6 zubića, jedan za drugim (2 preostala sjekutića dolje i 4 prva kutnjaka)
Kutnjaci ne niču odmah pored sjekutića jer ostavljaju mjesto za očnjake.
6. Nakon što niknu kutnjaci, slijedi pauza od par mjeseci i zatim niču i očnjaci (ovo je najčešće u drugoj polovici 2.godine)
7. Na kraju niču 4 kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obično polovicom djetetove treće godine.

U prosjeku prvi sjekutići niču oko 7. mjeseca, drugi oko 8. mjeseca, prvi kutnjaci od 10. do 14. mjeseca, očnjaci od 14. do 20. mjeseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. mjeseca. Od šeste godine počinje izbijanje prvog trajnog kutnjaka koji nema mliječnog prethodnika te fiziološka mijena.

Naravno, svako dijete je individualno i nije ništa čudno ako se proces nicanja zubi oduži ili ubrza.

No, kako biste bili sigurni da je sve u redu sa zubićima vašeg djeteta i da se dijete navikne na okolinu stomatološke ordinacije, svakako bi bilo dobro posjetiti stomatologa do djetetove treće godine života.

Rast zuba kod bebe – kako ublažiti bol?

Rast zuba kod bebe uzrokuje osjetljive desni što bebu može činiti nervoznom. Bol im možete ublažiti tako što ćete im svojim prstom blago masirati desni ili im dati posebnu glodalicu/igračku za bebe koju ste prethodno ohladili u hladnjaku.

Mliječni zubi – oralna higijena i briga

Roditelji bi svakako trebali biti svjesni važnosti oralne higijene i njege mliječnih zubi kod djeteta. Najbolje bi bilo da, čim izbije prvi zubić, upoznate svoje dijete s četkicom kao nečim zabavnim. Dajte mu malu i mekanu četkicu s kojom će se za početak samo igrati i upoznavati. Što se dijete ranije navikne na četkicu to će vam kasnije biti lakše.

Kada niknu prvi mliječni zubići, njih možete prati i s vlažnom gazom; laganim pokretima protrljate od desni prema zubima. Umjesto gaze, možete kupiti četkicu za bebe koja se natakne na prst.

Kako biste što bolje zaštitili mliječne zube, izbjegavajte djetetu prečesto davati zaslađene napitke, pogotovo preko bočice.

Pokvareni mliječni zubi

Karijes na mliječnim zubima

Čak 35% djece do svoje druge godine života ima početne karijesne lezije koji do šeste godine života postanu karijesi koji zahtijevaju popravak.

Mliječni zubi su važni za djetetov razvoj; pravilan razvoj čeljusti i govora. Također, zubi su važan dio naše svakodnevne prehrane jer njima usitnjavamo hranu koju jedemo pa tako oni direktno utječu na probavu. Zdravi mliječni zubi važan su preduvjet za stabilnost trajnih zubi.

Ponekad je karijes na mliječnim zubima bezbolan i nema nikakvih simptoma i upravo je zbog toga važno voditi dijete na stomatološke kontrole.

Cirkularni karijes ili Karijes bočice

Cirkularni karijes ili još zvani “Karijes bočice” razvija se kao posljedica dužeg zadržavanja zaslađenog napitka u ustima kroz bočicu (vrlo sličan učinak imaju bomboni i lizalice). Cirkularni karijes najčešće zahvaća prednje zube i savjet je da izbjegavate uspavljivati djecu s bočicom u kojoj se nalaze zaslađena pića poput zaslađenog mlijeka ili soka.

Prednosti pečaćenja kutnjaka

Pečaćenje kutnjaka kod djece je neinvazivan, preventivni zahvat na zubu koji je potpuno bezbolan. Pečaćenjem kutnjaka štitimo zub od najčešćeg kvara na fisurama (žljebovima na griznim plohama) koji mogu biti zahvaćeni karijesom čak i kod vrhunske oralne higijene. Taj dio zuba je jednostavno slaba točka na zubima.

Preporuka je da roditelji svakih desetak dana (dok peru zube svojoj djeci) provjeravaju zube. Čim primijete da je trajni kutnjak cijeli izrastao, bilo bi dobro doći kod stomatologa na pečaćenje kutnjaka kako bi zaštitili zube od potencijalnog karijesa.

dr. med. dent. Katarina Zjača-Kosorčić, stomatološka klinika Dentum

Mliječni zubi – odabir paste za zube za djecu

Dok su djeca mlađa od šest godina, bilo bi dobro koristiti pastu koja sadrži fluoride i to ne više od 500 ppm fluorida. Nakon šeste godine života djeca mogu koristiti veće količine fluorida kao i odrasle osobe. Kupovinom dječjih pasta za zube možete biti sigurni da sadrže zadovoljavajuću količinu fluorida.

Mliječni zubiredoslijed ispadanja

Najčešći redoslijed ispadanja mliječnih zubi ide ovim tokom:

 1. Prvo ispadaju donja dva prednja zuba (jedinice); prvi sjekutići
 2. Nakon toga ispadaju dva prednja zuba (jedinice) u gornjoj čeljusti
 3. Zatim se kreću klimati i ispadati drugi sjekutići, prvi kutnjaci i očnjaci
redoslijed ispadanja mlijecni zubi

U pravilu će svako dijete s 12 ili 13 godina već izgubiti sve ili većinu mliječnih zubi.

Mliječni zubi se krenu lagano klimati čim počne rasti trajni zub. Kako trajni zub izbija, tako mliječni zub postaje labav i klima se.

Ako vašem djetetu do osme godine života ne ispadne baš niti jedan zub, savjetujemo vas da svakako s djetetom obavite pregled kod stomatologa.

Koji mliječni zubi ne ispadaju?

Postoje situacije kada neki mliječni zubi ne ispadnu (ne postoji trajni zub koji će ih zamijeniti) i kod takvih slučajeva je još važnije brinuti o mliječnim zubima. Takva situacija je genetske prirode i ako ne postoji trajni zametak, onda niti nema procesa resorpcije mliječnog korijena. Trajni zametak “otapa” korijen mliječnog zuba i ako njega nema, mliječni zub ostaje.

Mliječni zub – kako ga izvaditi?

Već svi znaju poznate tehnike vađenja zubi poput vezanja jednog kraja konca za zub i drugog za kvaku od vrata. Ako je zub klimav, možete ga izvaditi i pomacima naprijed nazad, a neka djeca ih sama dovoljno rasklimaju i lagano “iščupaju” jezikom.

Ako vas je strah i ne znate kako biste djetetu izvadili mliječni zub koji se klima, uvijek se možete obratiti stomatologu koji će bezbolno izvaditi zub.

Trajni zubi rastu iza mliječnih

Postoje slučajevi u kojima trajni zub ne izbija točno ispod mjesta mliječnog zuba i u takvim situacijama, mliječni zub treba izvaditi kod stomatologa.

Mliječni zubi – imaju li korijen?

Mliječni zubi imaju korijen koji se nicanjem trajnih zubi resorbira. Rezultat toga je klimanje i ispadanje mliječnih zubi na čije će mjesto izbiti trajni.

Možda će vas zanimati:
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori
7 razloga zašto sanjamo da su nam ispali zubi
Grizete nokte? Evo kako to utječe na vaše zube!
Pranje zubi je timski posao?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)