Kad započeti?

Mnogi roditelji su pod dojmom da djeca ne moraju brinuti o zubima svoje bebe jer će ti zubi ionako biti zamijenjeni stalnim zubima. Međutim, zubi djeteta mogu imati velik utjecaj na to kako dijete jede, žvače i razgovara, pa čak može utjecati i na to kako trajni zubi rastu.

Briga o tim zubima za bebe vrlo je važna i uči dijete pravilnim dentalnim higijenskim obrascima u ranoj dobi, što osigurava da će se moći brinuti za svoje zube nakon što odrastu.

Obiteljska zabava

Kad djeca vide da njihovi roditelji imaju pozitivan stav prema zubnoj higijeni i njihov stav postaje pozitivan.

Jedan od najboljih načina da „pridobijete“ svoje dijete da pere zube pune dvije minute dnevno je to činiti zajedno, kao obitelj. Mala djeca se brzo odlučuju za stvari koje rade njihovi roditelji – jako su dobra u kopiranju stvari koje čuju i vide. Ako vide svoje roditelje i starije braće i sestre kako dva puta dnevno peru zube i oni će htjeti prati svoje zube.

Pranje zubi je igra

Učinite pranje zubi zabavnim. Dvije minute mogu biti dugo vremena za aktivno dijete, tako da mu zabava i interakcija s vama u te dvije minute mogu pomoći da ostanu usredotočeni i zadrže ugodno iskustvo četkanja zubi. Neki su roditelji otkrili da njihova djeca uživaju u pranju zubi kad im roditelji puste ili odsviraju najdražu pjesmu. Dvije minute vrlo brzo prolaze i djeca se zabavljaju plešući uz njihovu omiljenu pjesmu dok četkaju zube.

Motivacija

Saznajte što najviše motivira vaše dijete i iskoristite to kako biste mu pomogli da mu u naviku uđe četkanje zuba. Ako vaše dijete ima određenu igračku koju je željelo, postavite sustav nagrađivanja putem kojeg može zaslužiti tu igračku nakon što će određeni period dva puta dnevno četkati zube. Dovoljno je da ih i potaknete vašom pohvalom, pokažite im koliko ste ponosni na njih svaki put kada učestalo peru zube. Bez obzira na njihovu motivaciju, poslužite se tim kako biste im pomogli da četkanje pređe u naviku.

pranje zubi obiteljska zabava

Podučavanje djeteta dobrim higijenskim zubnim navikama može biti izazvno, ali kad to zajedno radite, kao obitelj, postaje lakše. Dijete će vas gledati i kopirati vas, pa se pobrinite da budete dobar primjer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)