Početak godine označava neku vrstu prekretnice. Čini se kako jednostavno možemo ispraviti sve u čemu smo griješili ili što nismo radili, a trebali smo. Ove godine odustanite od onih odluka za koje je malo vjerojatno da ćete ih se pridržavati. Briga za zdravlje uključuje i brigu za zdravlje usne šupljine. Zubi, osim estetike imaju i važnu ulogu u funkcioniranju cijelog organizma. Koliko ste puta ove godine posjetili svog stomatologa?
Razgovarali smo sa stručnjacima Centra oralne higijene u Zagrebu i doznali nešto više o svemu što se događa tijekom vašeg posjeta stomatologu. Vidjet ćete zašto su redoviti dolasci na kontrolu tako bitni.
Učinite 2023. godinu godinom brige za vaše zdravlje. Stavite u svoj kalendar podsjetnik da se morate naručiti na stomatološki pregled.

https://coh.dentum.com/
centar oralne higijene dentum
Centar oralne higijene: https://coh.dentum.com/

Zašto većina pacijenata treba stomatološki pregled svakih 6 mjeseci?

Sprječavanje razvoja karijesa
To je najpoznatiji i najočitiji razlog zašto zakazujete preglede – da biste se pobrinuli za karijes. No ono što mnogi pacijenti ne znaju je da otkrivanje karijesa u ranoj fazi može pacijentu omogućiti da spriječi njegov razvoj u budućnosti. Vaš stomatolog će vam pomoći pronaći načine kako spriječiti razvoj karijesa – obično edukacijom kako poboljšati oralnu higijenu i potencijalno uvesti nove dentalne proizvode.

Karijes može predstavljati ozbiljan problem, pogotovo ako se razvija nekontrolirano. Može se probiti dublje u zub i dovesti do infekcije korijena zuba. Zbrinjavanje karijesa što je ranije moguće je uvijek najbolje. To će pacijenta poštedjeti neugodnog tretmana u budućnosti, dodatnog vremena na stomatološkoj stolici i prevenirati ugrozu strukture zuba.

Kako biste izbjegli upalu desni i gingivitis
Prilikom konzumacije jela i pića bakterije u ustima stvaraju ljepljivi film na zubima. Te bakterije proizvode kiseline koje nagrizaju vašu zubnu caklinu. Redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem su najbolji način za uklanjanje naslaga. No činjenica je da mi ne čistimo uvijek zube kako bismo mogli. Plak koji je zaostao na zubima može se stvrdnuti u kamenac koji je kasnije teže ukloniti. To iritira desni i pridonosi gingivitisu (upali desni). Ako se gingivitis pogorša, može prerasti u parodontalnu bolest odnosno bolest desni. Koje su opasnosti kasnog otkrivanja parodontitisa doznajte ovdje.

Prilikom profesionalnog čišćenja kamenca kod stomatologa on koristi svoje stručno znanje i posebne alate za uklanjanje plaka i kamenca.

Kako biste provjerili provodite li ispravno oralnu higijenu
Svi mi dajemo sve od sebe kad je oralna higijena u pitanju, ali teško je svaki put savršeno oprati svaku površinu zuba posebice kad je riječ o stražnjim zubima. Ako postoje područja koja ne dosežete temeljito tijekom četkanja i čišćenja koncem, vaš će ih stomatolog primijetiti tijekom pregleda i preporučiti dodatne tehnike ili dentalne proizvode. Stomatolog najbolje zna jedinstvene potrebe vaših usta.

Redovitim provjeravanjem oralne higijene možete napraviti prilagodbe odmah prije nego što se na zanemarenim područjima stvori karijes.

Centar oralne higijene: https://coh.dentum.com/

Kako biste pratili druge zdravstvene probleme vidljive u ustima
Postoji veza između uste šupljine i tijela u cijelosti, a neki sustavni zdravstveni problemi pokazuju rane simptome upravo u vašim ustima. Budući da vaš stomatolog dvaput godišnje pažljivo pregledava vaša oralna tkiva, oni mogu biti prva linija obrane u prepoznavanju ovih zdravstvenih problema.

Ako imate jedno od ovih stanja, izloženi ste većem riziku i možete si pomoći u održavanju cijelog tijela zdravim tako što ćete dvaput godišnje obaviti stomatološki pregled:

  • Dijabetes
  • Trudnoća (veći rizik od trudničkog gingivitisa)
  • Redovita upotreba duhana
  • Osteoporoza

Prošlo je više od 6 mjeseci otkako ste bili na pregledu? Zakažite svoj sljedeći termin već danas u Centru oralne higijene, u Zagrebu. Više informacija: https://coh.dentum.com/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)