Što je to paradontologija?

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi bolestima potpornih elemenata zubi. Zube u kostima drže vezivna vlakna koja se nazivaju parodontni ligamenti. Tanka i nježna kost oko zuba sidrište je parodontnog ligamenta. Ono što vidimo izvana naziva se gingiva tj. zubno meso ili desni. Oko samog zuba cijelo se vrijeme, od nicanja do ispadanja, vodi se borba između bakterija i obrambenih sustava samog organizma. Kada bakterije uspiju prouzročiti destrukciju mekih tkiva i kosti oko zuba, razvija se prepoznatljiva bolest – parodontitis.
Novi podaci pokazuju kako u svijetu čak do 50% ljudi iznad tridesete godine pate od nekakvog oblika parodontitisa, a iznad šezdeset i pete godine čak 70.3%. Parodontitis je kronična, ne izlječiva bolest, ali uz adekvatan tretman možemo sačuvati pacijentove zube te ih dovesti u fazu remisije.
Važno je naglasiti da postoji mnogo razloga za nastajanje bolesti. Upravo je iz tog razloga veoma bitno redovno obavljati preglede i po potrebi slikanje zubi.

Vrste parodontitisa

Danas najviše koristimo dvije dijagnoze paradontne bolesti: kronični i agresivni parodontitis. Kako je kod svakog pacijenta oblik bolesti malo drugačiji, zahvaćenost broja opisuje se kao lokalizirani ili generalizirani. Ovisno o stadiju bolesti prilikom pregleda, parodontitisi se dijele na početni, umjereni i uznapredovali.
Parodontitis najčešće počinje kao oblik gingivitisa.
Doktor Igor Kosmina iz Dentum klinike odgovorio je na par pitanja naših čitatelja. Njegovo područje interesa je upravo područje parodontologije i parodontalne estetske kirurgije u kombinaciji s protetikom i estetskom stomatologijom.

Je li gingivitis isto što i paradontitis?

Dr. Igor Kosmina:
„Gingivitis je upala i krvarenje desni tj. zubnog mesa. Ako se gingivitis ne tretira te ne održavamo dobru higijenu ili neredovito odlazimo na čišćenje stomatologu on se razvija u bolest parodonta. Tada bolest više ne zahvaća samo desni već i kost te ligamente koji drže zub u kosti. Nakon dužeg vremena ne tretiranja upale dolazi do razaranja kosti i tako se zub rasklimava i u konačnici može i ispasti.“

Igor Kosmina DR. MED. DENT

Kako najlakše prepoznati nastajanje parodontitisa?

Dr. Igor Kosmina:
“Parodontitis je moguće prepoznati kao učestalo krvarenje desni pri čišćenju tj. četkanju zubi. Također je popraćen lošim mirisom, okusom i zadahom iz usne šupljine. U nekim progresivnim slučajevima vidljivo je i klimanje zubi kao i povlačenje desni. Upaljeno i natečeno zubno meso ali i promjena boje iz roze u tamno crvenu, u nekim slučajevima i ljubičastu boju, znakovi su koji upućuju na parodontitis.
Nužan je klinički pregled kod stomatologa kako bi se utvrdilo radi li se o bolesti parodonta. U sličnim slučajevima čekanje samo pogoršava stadij bolesti te otežava samo liječenje.
Ja vam svakako preporučujem pri ikakvim sumnjama da radije dođete provjeriti svoje stanje, nego da čekate dok zubi počnu ispadati jer je tada već kasno.“

Na koji način možemo držati bolest parodonta pod kontrolom?

Dr. Igor Kosmina:
„Za pacijente koji imaju dijagnozu parodontitisa vrlo je važna oralna higijena koja mora biti besprijekorna te naravno redoviti kontrolni pregledi. Bez redovitih i pravovremenih pregleda bolest jako brzo napreduje, kao rezultat velika je vjerojatnost gubitka zubi. Ja vam svakako preporučujem jedan kontrolni pregled i procjenu stanja, da možemo odrediti u kojoj ste fazi i koji su potrebni koraci u vašoj terapiji da sačuvamo sve vaše zube.“

Igor Kosmina DR. MED. DENT

Intervju pogledajte u cijelosti:

Druge zdravstvene implikacije parodontalne bolesti

Nažalost, utjecaj parodontalne bolesti nadilazi samo usnu šupljinu, a znanstvenici otkrivaju sve više i više veza između bolesti desni i cjelokupnog zdravlja. Neki od zdravstvenih problema uključuju:
◾ Srčana bolest. Infekcija desni može povećati rizik od začepljenja arterija, pa čak i pogoršati postojeće srčane probleme.
◾ Moždani udar. Isto tako, parodontalna bolest može povećati rizik od moždanog udara uzrokovanog začepljenim arterijama.
◾ Bolesti dišnog sustava. Bakterije iz usta mogu se proširiti na pluća, uzrokujući infekcije pluća ili pogoršavajući postojeće stanje pluća. Imunokompromitirane odrasle osobe s bolešću desni mogu biti pod povećanim rizikom od teške upale pluća.
◾ Prijevremen porođaj. Bolest desni tijekom trudnoće može povećati vjerojatnost preranog porođaja i mogućnost niske porođajne težine.
◾ Dijabetes. Parodontalna bolest može osobama s dijabetesom otežati kontrolu šećera u krvi.

Nemojte zanemariti osjetljivost ili krvarenje desni. Što se parodontalna bolest prije dijagnosticira i liječi, rezultat je bolji.

Uvijek ste dobrodošli na besplatni prvi pregled u stomatološku kliniku Dentum kako bi pronašli najbolje rješenje za sebe kod stomatologa s iskustvom. Besplatni pregled traje u prosjeku 30 minuta.

Prijaviti se možete:


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)