Što je zubni kamenac? Kako zahvaća zube?

Čak i ako kod kuće dobro njegujete svoje zube i dalje imate bakterije u ustima. Miješaju se s proteinima i nusproizvodima hrane i tako nastaje zubni plak. Taj sloj obloži vaše zube, ulazi ispod linije desni i lijepi se za plombe ili druge stomatološke radove. Plak nosi bakterije koje mogu oštetiti zubnu caklinu i dovesti do karijesa. No ako redovito uklanjate plak, možete spriječiti trajni karijes i bolesti desni.

Veći problemi nastaju, međutim, ako se plak zadrži na zubima i stvrdne u kamenac.

Zubni kamenac formira se ispod i iznad linije desni. Grub je i proziran te može dovesti do povlačenja desni i bolesti desni. Mora se ukloniti posebnim alatima u stomatološkoj ordinaciji. Više o samom postupku čišćenja zubnog kamenca pročitajte u ovom članku.

Kako kamenac utječe na zube i desni?

Zubni kamenac može otežati četkanje i čišćenje zubi zubnim koncem kako se preporuča. Svaki kamenac koji se stvori iznad linije desni mogao bi predstavljati potencijalni problem. To je zato što bakterije u njemu mogu iritirati i oštetiti vaše desni.

S vremenom to može dovesti do progresivne bolesti desni. Najblaži oblik bolesti desni se naziva gingivitis. Obično se može zaustaviti ako četkate, čistite koncem, koristite vodicu za ispiranje usta i redovito čistite kamenac kod svog stomatologa. Ako ne, može se pogoršati do točke u kojoj se između desni i zuba stvaraju džepovi i izlažu bakterijama. Koja je razlika između gingivitisa i paradontitisa saznajte u ovom članku.

Kako dovesti zubni kamenac pod kontrolu?

Najbolje je prevenirati stvaranje zubnog kamenca na vašim zubima. Evo kako:

  • Četkajte redovito, dva puta dnevno po dvije minute. Koristite četkicu s mekanim vlaknima. Obavezno uključite teško dostupne površine iza zuba i na kutnjacima.
  • Odaberite pastu za zube s fluorom za kontrolu kamenca. Fluorid će pomoći popraviti oštećenje cakline. Neki proizvodi sadrže tvar triklosan koja se bori protiv bakterija u plaku.
  • Koristite zubni konac. Bez obzira na to koliko ste dobri s četkicom za zube, zubni konac je jedini način da uklonite plak između zuba i spriječite zubni kamenac iz ovih teško dostupnih područja.
  • Svakodnevno ispirite zube. Svakodnevno koristite vodicu za ispiranje usta kako biste ubili bakterije koje uzrokuju plak.
  • Pazite na prehranu. Bakterije u vašim ustima uspijevaju na slatkoj i škrobnoj hrani. Kada su izloženi toj hrani, oslobađaju štetne kiseline.
  • Pokušajte jesti zdravo i ograničiti količinu slatke hrane koju jedete. To vrijedi i za grickalice. Svaki put kad jedete, hranite i bakterije u ustima.
  • Ne morate se odreći slatkiša ili grickanja između obroka. Samo vodite računa o tome koliko često se prepuštate. Četkajte zube i pijte puno vode tijekom i nakon jela.
  • Nemojte pušiti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji puše cigarete ili koriste druge duhanske proizvode imaju veću vjerojatnost da imaju kamenac.

Nakon što se stvori kamenac, samo će ga stomatolog moći uspješno ukloniti. Stoga svakih 6 mjeseci posjetite svog stomatologa kako biste uklonili eventualni nastali plak i kamenac i spriječili daljnje probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)