Metalni okus u ustima (parageuzija) može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a postoji više razloga zašto do toga dolazi. U ovom tekstu saznat ćete zbog čega bi sve mogli osjećati metalni okus u ustima i što trebate učiniti po tom pitanju!

Kako funkcionra naš osjet?

Da biste bolje razumjeli, prije svega ćemo objasniti kako uopće funkcionira naš osjet. Osjet okusa kontroliran je osjetnim pupoljcima i njušnim osjetnim neuronima.

metalni okus u ustima

Površina jezika prekrivena je sluznicom, okusnim bradavicama i kvržicama različite veličine. Unutar okusnih bradavica i kvržica nalaze se nakupine okusnih stanica koje nazivamo okusnim pupoljcima. Okusne stanice pretvaraju okusne podražaje u živčane impulse, koji se okusnim živcem prenose u središte okusa u velikome mozgu. Zanimljiva je činjenica da osjećamo okus samo onih tvari koje se otapaju u slini.

Postoji 5 osnovnih okusa:

 • gorko,
 • kiselo,
 • slatko,
 • slano i
 • umami.

Jeste li znali da među ljudima postoje razlike u interpretaciji okusa? Oko 25% populacije okus osjeća jako, otprilike 50% srednje, a preostalih 25% slabo.

Osjeti njuha i okusa jako su povezani. Osjet njuha pridonosi osjetu okusa. To najbolje možemo primjetiti ukoliko smo npr. prehlađeni ili prilikom privremenog gubitka osjeta njuha uslijed zaraze virusom Covid-19, kada nam je osjet okusa jako slab ili ga uopće nema.

Metalni okus u ustima (parageuzija) – koji su sve razlozi zašto se pojavljuje?

Iako osjećaj okusa metala u ustima može biti i simptom da imate dijabetes ili problema s jetrom to su ipak, puno rjeđi slučajevi.

Najčešći uzroci metalnog okusa u ustima su:

Lijekovi:

 • antibiotici (metronidazol)
 • lijekovi za krvni tlak (kaptopril)
 • lijekovi za glaukom (metazolamid)
 • lijekovi za osteoporozu

Trudnoća

Ne zna se točan uzrok parageuzije u trudnoći ali kako je trudnoća stanje velikih hormonalnih promjena, najvjerojatnije je uzrokovana grupnim djelovanjem više čimbenika.

Loša oralna higijena

Loša oralna higijena i loše oralno zdravlje mogu pridonijeti osjećaju metalnog okusa u ustima. Tome mogu pridonijeti i stari i dotrajali amalgamski (crni) ispuni ili dotrajali mostovi i zubne krunice koje je potrebno zamijeniti.

Kemoterapija i zračenje

Određeni tipovi kemoterapije i radijacije mogu uzrokovati metalni okus u ustima.

Problemi sa sinusima

Osjet okusa usko je povezan s osjetom mirisa. Kada je poremećen osjet mirisa, to može utjecati i na osjet okusa. Problemi sa sinusima često mogu uzrokovati metalni okus u ustima. To se može dogoditi zbog:

 • alergija,
 • prehlade,
 • infekcije sinusa,
 • drugih respiratornih infekcija.

Alergije na hranu

Metalni okus u ustima može se pojaviti nakon konzumacije namirnica koje su dokumentirane kao prehrambeni alergeni. To su mlijeko, jaja riba, orašasti plodovi, soja, pšenica, plodovi mora itd.

Kada posjetiti liječnika?

Ako uz umor osjećate i metalni okus u ustima koji ne nestaje, bilo bi dobro posjetiti liječnika radi pravilne dijagnoze. Uzrok često nije ozbiljan već su to najčešće alergije ili nuspojava nekih lijekova. Međutim, u nekim slučajevima to može biti znak ranog upozorenja za ozbiljniji problem, poput zatajenja bubrega ili COVID-19.

Moždaće vas zanimati:
5 stvari koje ne biste trebali raditi sa zubima!
Karijes – što ga uzrokuje i kako ga prepoznati?
Zašto zubno meso boli dok četkate zube?
Pjeskarenje zubi i čišćenje zubnog kamenca – cijena i kada se radi?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.