Bol je jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti traže stomatološku pomoć. Osjećaj boli na podražaje poput hladnog, toplog i slatkog upućuje na pojavu karijesa koji u uznapredovaloj fazi može zahvatiti pulpu zuba te je takav zub potrebno liječiti.
Često se pojavljuje i osjetljivost zuba na blage podražaje toplog i hladnog što može ukazivati na različite uzroke kao što su izloženost zubnog korijena ili oštećen zub.
Ne treba zanemariti ni pojavu krvarenja zubnog mesa bilo spontano ili prilikom četkanja.
Krvarenje zubnog mesa i neugodan zadah mogu ukazivati na pojavu gingivitisa odnosno upale zubnog mesa koja se može proširiti u dublje dijelove potpornog tkiva zuba i uzrokovati parodontitis te posljedično povlačenje zubnog mesa, gubitak kosti, a s vremenom i gubitak zuba. Potrebno je odstraniti zubni kamenac i ostale naslage koje uzrokuju upalu gingive profesionalnim čišćenjem u što ranijoj fazi.
U usnoj šupljini mogu se pojaviti brojne druge promjene kao što su ranice, crvenilo, ulkusi i sl. koje mogu ukazivati na neku sistemsku bolest ili karcinom usne šupljine. Zbog toga ne treba zanemarivati takve promjene na sluznici usne šupljine i jeziku koje traju duže vrijeme i ne cijele.

Trebaju li pacijenti čekati pojavu boli da bi otišli na pregled?

Mnogi pacijenti odgađaju posjet stomatologu radi straha a samim time često posjete stomatologa u fazi kada je već potreban opsežniji stomatološki zahvat.
Pojava boli siguran je znak da pacijent treba stomatološku pomoć, no ne treba čekati na njenu pojavu jer se problem može uočiti u ranijoj fazi i sanirati na vrijeme. Karijes kao najčešći  uzrok zubobolje nastaje procesom demineralizacije cakline pod utjecajem bakterija i može se uočiti na redovitom pregledu dok se još nije pojavila bol. Mnogo ostalih promjena u usnoj šupljini također se može uočiti u ranoj fazi i riješiti jednostavnim i bezbolnim stomatološkim zahvatima. 

Koliko često je poželjno odlaziti stomatologu na pregled?

Vrlo je bitno odlaziti na redovite kontrole stomatologu kako bi se problem otkrio u što ranijoj fazi i samim time bezbolnije i lakše sanirao. Preporuka je odlazak stomatologu dva puta godišnje na preventivne preglede i bez pojave ikakvih simptoma. Redovitim pregledima stomatolog može uočiti problem u početnom stadiju te savjetovati pacijenta o održavanju bolje oralne higijene ili daljnjim potrebnim zahvatima. Koja su brza i učinkovita rješenja za prirodno ublažavanje zubobolje?

Koja su brza i učinkovita rješenja za prirodno ublažavanje zubobolje?

Osjetljivost zuba često je rezultat povlačenja zubnog mesa ili oštećene cakline. Postoje različite paste za zube koje pomažu kod preosjetljivosti zuba. Djeluju tako što remineraliziraju oštećenu caklinu i tako zatvaraju otvore koje izlažu dentin i na taj način smanjuju nastanak bolnih podražaja. No svakako bi zbog pojave boli u usnoj šupljini pacijent trebao otići na stomatološki pregled kako bi otkrili točan uzrok boli i dobili stručni savjet.

Zašto je važno voditi brigu o oralnom zdravlju?

Oralno zdravlje bitno utječe na ukupnu kvalitetu života počevši od primarne funkcije žvakanja i probave hrane te govora i estetike koji utječu na socijalni kontakt. Osim boli koja otežava funkciju, upalni procesi u usnoj šupljini mogu biti fokus za bolesti drugih organa. Usna šupljina može biti put prolaska bakterija u ostatak organizma pa se tako zdravlje usne šupljine odražava na zdravlje čitavog organizma.

Koja je preporučena kućna higijena za pacijente?

Kućna higijena treba uključivati svakodnevno pravilno četkanje zubi nakon jela uz korištenje zubnog konca i interdentalne četkice kako bi se dobro očistili i prostori između zuba. Preporuča se i uporaba vodica za ispiranje usne šupljine koje mogu sadržavati aktivne sastojke koji mogu pomoći u kontroli plaka, karijesa, gingivitisa i parodontitisa. Uz redovite preglede kod stomatologa bitno je održavati svakodnevnu higijenu kako bi se prevenirala pojava bolesti zubi i usne šupljine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)