Dijabetes i zubni implantati možda na prvu ne zvuče kao da idu jedno s drugim. Dijabetes je stanje kada vaše tijelo nije u mogućnosti pravilno obrađivati ​​šećere i s vremenom može utjecati na cijelo tijelo uključujući i oralno zdravlje.

Ako razmišljate o ugradnji zubnih implantata, a dijabetičar ste, evo što biste trebali znati!

Kako dijabetes utječe na vaše oralno zdravlje?

Kada imate dijabetes, vaši zubi, zubno meso i čeljusna kost mogu biti ugroženi jer se štetne bakterije koje se pretvore u plak i kamenac brže razvijaju. Kao osoba koja živi s dijabetesom, vaše tijelo ili ne proizvodi vlastiti inzulin ili ga ne koristi pravilno – što vašem tijelu otežava regulaciju razine glukoze u krvi. To može dovesti do više zdravstvenih komplikacija, uključujući one koje utječu na oporavak od kirurških zahvata poput oporavka nakon ugradnje implantata.

Dijabetes i bolest desni

Jedno od primarnih pitanja oralnog zdravlja povezanog s dijabetesom je povećani rizik od bolesti desni. Iako to najčešće nije problem kod osoba koje drže dijabetes pod kontrolom, osobe s nekontroliranim dijabetesom suočavaju se sa znatno većim rizikom od bolesti desni.

Kada imate dijabetes, vaše se tijelo često bori s infekcijom i to može rezultirati bržim napredovanjem bolesti desni u poodmakloj fazi, parodontitisu. Kada imate parodontitis, desni se počinju odvajati od zuba, slabeći kost. Kada se to dogodi, možda više nećete biti kandidat za ugradnju implantata no to sve ovisi od pacijenta do pacijenta.

Dijabetes i zubni implantati – što sve trebate znati?

Pacijentima koji nemaju dijabetes pod kontrolom ugradnja implantata može predstavljati problem. Budući da su implantati ugrađeni izravno u čeljusnu kost, pacijenti koji nemaju dijabetes pod kontrolom obično imaju poteškoće sa zacjeljivanjem. Mnogi pacijenti imaju produženi period zacjeljivanja rana, a postoji vjerojatnost da se proces oseointegracije implantata s kosti neće pravilno odviti. Drugim riječima, zubni implantati obično nisu učinkovito rješenje za nadomjestak zuba kod pacijenata s nekontroliranim dijabetesom. Međutim, za pacijente koji imaju dijabetes pod kontrolom, ima nade.

Zubni implantati postavljaju se u čeljusnu kost i moraju se stopiti s kosti tijekom postupka koji se naziva oseointegracija. Dijabetičari se tijekom procesa oseointegracije mogu suočiti sa sljedećim izazovima:

 • Upitna sposobnost zarastanja kosti može rezultirati neuspjehom implantata.
 • Smanjena sposobnost suzbijanja infekcije, što može povećati vjerojatnost neuspjeha implantata.
 • Loše stanje čeljusne kosti može vas spriječiti da budete kandidat za ugradnju implantata.

Sporije vrijeme zacjeljivanja

Osobama s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 sporije zarastaju rane. Studije sugeriraju da je to rezultat genetskih nedostataka, niže razine dostupnog inzulina, kao i veće razine šećera u krvi.

Veći rizik od zaraze

Infektivne bolesti su češće kod dijabetičara zbog njihove smanjenje imunološke funkcije. Što se tiče stomatološke kirurgije, oboljeli od dijabetesa skloniji su infekcijama mekih tkiva poput zubnih apscesa i drugih oralnih infekcija.

Ostali čimbenici koji utječu na to jeste li kandidat za ugradnju implantata

Postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na to možete li se podvrgnuti ugradnji implantata ukoliko ste dijabetičar:

1. Koliko dobro kontrolirate šećer u krvi?

Bez obzira imate li dijabetes tipa 1 ili tipa 2 vrlo je važno imati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

2. Koliko dugo imate dijabetes?

Kao što je ranije spomenuto, osobe koje su u stanju kontrolirati šećer u krvi vjerojatnije će se smatrati kandidatima za zubni implantat. Kad je vaš dijabetes pod kontrolom, vaša sposobnost liječenja i borbe protiv infekcije nije toliko umanjena. Također je manja vjerojatnost da ćete doživjeti ozbiljne oralne zdravstvene probleme koji se obično javljaju kada vaš dijabetes nije pod kontrolom. Općenito, pacijenti koji su tek nedavno razvili dijabetes vjerojatnije su kandidati za ugradnju implantata nego osobe koje već dugi niz godina žive s tom bolešću. To je uglavnom zbog činjenice da je potrebno neko vrijeme dok dijabetes počne utjecati na vaše oralno zdravlje.

Drugi važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je tip dijabetesa koji imate.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 obično se razvija u mlađim danima i često može predstavljati veće izazove kako bi ga održali pod kontrolom. To može učiniti ugradnju zubnog implantata rizičnijom za pacijente s dijabetesom tipa 1.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 razvija se kasnije u životu i najčešće je uzrokovan životnim navikama kao što je loša prehrana bogata šećerima i ugljikohidratima. Ovaj oblik dijabetesa obično je podložniji kontroli, pogotovo ako ste spremni prilagoditi način života koji je potreban da bi se regulirao nivo šećera u krvi.

Dijabetičar sam – jesam li kandidat za ugradnju implantata?

Da, ako je dijabetes pod kontrolom. Ako se pravilno uzima terapija i mjeri vrijednost šećera u krvi.

Stručnjaci iz stomatološke klinike Dentum imaju bogato iskustvo u ugradnji implantata kod pacijenata s dijabetesom.

U određenim slučajevima, mijenja se kirurški protokol ovisno o tipu dijabetesa i nađenoj kliničkoj situaciji neposredno prije zahvata.

univ. mag. med. dent. Andrej Božić, stomatološka klinika Dentum

Dijabetes i zubni implantati – kako se pripremiti za ugradnju?

 • Obavezno je 12 sati prije zahvata kontrolirati dijabetes (provjeriti vrijednosti šećera u krvi),
 • obavezna je premedikacija antibiotskom terapijom (minimalno 24 sata prije ugradnje implantata),
 • pojesti obrok nekoliko sati prije operacije.

Dijabetes i zubni implantati – koliko traje oporavak nakon ugradnje zubnih implantata?

Iz našeg iskustva, kod kontroliranog dijabetesa, pogotovo tipa 2, nema nikakve naročite razlike u cijeljenju u odnosu kod pacijenta koji nije dijabetičar. Kod starijih pacijenata ili pacijenata s dijabetesom tipa 1 može se primjetiti potrebno duže vrijeme za cijeljenje rane i posljedično tome treba prilagoditi protetski protokol. Oporavak nakon ugradnje implantata ovisi i o zahvatu koji je rađen uz ugradnju implantata (podizanje sinusa, augmentacija), a može trajati 2-8 mjeseci.

univ. mag. med. dent. Andrej Božić, stomatološka klinika Dentum

Posavjetujte se sa stručnjacima

Srećom, neke su studije pokazale da osobe koje imaju dijabetes pod kontrolom mogu biti kandidati za ugradnju implantata. Međutim, za te je pacijente uvijek najbolje konzultirati se sa stručnjakom oralne kirurgije, poput kirurga dr. Andreja Božića iz stomatološke klinike Dentum. Dijabetes je ozbiljno stanje i uvijek je najbolje da pacijenti nauče što više o toj bolesti. S dvije glavne vrste dijabetičkih stanja, pacijenti moraju znati kako ih držati pod kontrolom.

Ako ste pacijent s dijabetesom i želite zubne implantate, neće vam škoditi razgovor s iskusnim oralnim kirurgom Andrejem Božićem. Visoko obučeni i priznati kirurg za najnovije implantološke metode poput All-on-4 zahvata, uvijek će ponuditi stručne i konkretne preporuke. Tijekom vašeg savjetovanja pomoći će vam utvrditi jeste li kandidat za implantate. Ako niste, stručni stomatolozi uvijek mogu pružiti razne druge mogućnosti rješvanja nedostatka zuba.

Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju implantata, slobodno se obratite stomatolozima iz stomatološke klinike Dentum i prijavite se na besplatan prvi pregled kako bi pronašli najbolje rješenje za svoje oralno zdravlje.

I ne zaboravite, usna šupljina je ogledalo cjelokupnog zdravlja jer se na stomatološkom pregledu mogu i otkriit neka druga zdravstvena stanja.

Naš je cilj da pacijentima uvijek vratimo osmijeh pun samopouzdanja i zahvaljujući suvremenoj stomatologiji postoji mnogo načina kako to možemo postići.

dr. Andrej Božić, Dentum

Možda će vas zanimati:
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!
Mogu li se implantati ugraditi u slučaju osteoporoze?
Kako nedostatak zubi utječe na vaš život?
Koje implantate odabrati i zašto je to važno?

4 Comments

 • zoran, 24/11/2020 @ 14:39 Reply

  kako stoji stvar u svezi implantata a s transplantiranim pacijentima (bubreg) koji su uz to i dijabetičari (tip 2) ?

 • stomatologija

  stomatolog&ja, 24/11/2020 @ 15:27 Reply

  Poštovani Zorane,
  kod pacijenata koji su imali transplantaciju bubrega, vrlo je važno znati koliki je vremenski period prošao od same transplantacije. Svakako je potrebno prije konačne odluke o ugradnji implantata posavjetovati se sa svojim doktorom koji vodi i kontrolira transplantaciju. Ako je od operacije prošlo barem 6-12 mjeseci (isto je i kod kemoterapije gdje se barem 6 mjeseci nakon tretmana ne pristupa nikakvim stomatološkim zahvatima) moguće je ugraditi implantat kao kod ostalih pacijenata. Što se tiče dijabetesa, najvažnije je da ga imate pod kontrolom. Iz iskustva mogu tvrditi da dijabetičari, ako drže dijabetes pod kontrolom, mogu bez problema pristupiti ugradnji implantata uz uspješan rezultat zahvata.

  Lijepi pozdrav, dr. Andrej Božić

 • Mario, 03/07/2021 @ 15:36 Reply

  Imam protezu ali nikako nemogu je imati,pa me interesira dal’ bi mogao imati implantante ,dal’ bi mogo pricati,dal’ bi jeziku smetalo ko protezi sad mojoj koju dizei gura van,kako jesti snjom,kako se održavaju zubi dal’ isto pere cetkicom ili kako?

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 05/07/2021 @ 12:27 Reply

   Poštovani Mario, zahvaljujemo se na Vašem komentaru.

   Fiksno rješenje koje dolazi u obliku zubnih implantata upravo je idealno rješenje za sve pacijente koji se muče s mobilnom protezom. Fiksni rad ne smeta, ne možete ga skinuti i s njim imate osjećaj kao da imate svoje zube. Fiksni rad na implantatima (postoji više fiksnih rješenja) održava se redovitim četkanjem zubi i korištenjem tuša za zube. Naravno, kako bi rad i dalje imao garanciju, potrebno je dolaziti na godišnje kontrole kod stomatologa. Obzirom da niste sigurni što bi bilo najbolje rješenje za vas, uvijek ste dobrodošli na besplatan prvi pregled i konzultacije u stomatološku kliniku Dentum koja se nalazi u Zagrebu. Njihovi stomatolozi imaju dugogodišnje iskustvo sa svjetski priznatim fiksnim rješenjima za bezubu čeljust. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju, a Dentum kliniku možete kontaktirati pozivom na broj telefona: +385 1 5802 333, mailom: smile@dentum.com ili putem obrasca: https://dentum.com/hr/konzultacije

   Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)