Zubi su vrlo važni, kako za opći izgled, tako i za cjelokupno zdravlje. Ako vam nedostaje jedan ili više zubi, to može utjecati na vaš način žvakanja i govora. Iako možda mislite da gubitak zuba nije veliki problem, on to na žalost je.

Nedostatak zuba može promijeniti vaš fizički izgled jer zubi imaju važnu ulogu u strukturi vaših usta. Također, zbog otežanog žvakanja može doći i do problema s probavom kao i psihičkih posljedica. Na sreću, zahvaljujući današnjoj stomatologiji, problem manjka zubi moguće je riješiti kao i sve popratne probleme koji se pojavljuju.

Otežano žvakanje

Otežano žvakanje može utjecati na vašu prehranu koja bi trebala biti potpuna. Ne bi se trebali ograničavati samo na mekanu hranu koja se lako žvače sa zubima koji nedostaju. Također, morat ćete se odreći omiljenih namirnica kao i namirnica koje su nužne za zdravlje.

Jesti u javnosti može se smatrati teškom mukom, posebno ako vam zub koji nedostaje ometa vašu sposobnost učinkovitog žvakanja hrane. Stalno prilagođavanje hrane u ustima kako biste je pravilno žvakali, gnjavaža je i može dovesti do potpunog izbjegavanja odlaska u restorane.

Problemi s probavom

Kada izgubite jedan ili više zubi, čeljust atrofira i oblik usta se mijenja, a zbog težeg žvakanja hrane mogu se pojaviti i problemi s probavom.

Nepravilan govor

Ovisno na kojem dijelu i koliko zubi nedostaje, govor se promijeni i on postaje otežan. Ponekad zbog nedostatka zubi govor može biti nerazumljiv za sugovornika, a i neugodan ukoliko ne možete kontrolirati pljuckanje dok pričate.

Socijalna stigma

U našem društvu osmijeh je vrlo važan. Smiješimo se cijelo vrijeme, ponekad čak i da toga nismo ni svjesni. Kada se ne osmjehnete, posebno u socijalnim i profesionalnim situacijama, ljudi to mogu pogrešno protumačiti kao nedostatak interesa ili da ste nepristojna osoba.

Zbog osjećaja srama, osobe s nedostatkom zubi imaju problema s aktivnostima koje su svakodnevne i normalne poput smijanja ili konzumiranja hrane. Zub ili nekoliko zuba koji nedostaju daju osjećaj srama. Neke osobe na kraju počnu i izbjegavati određene društvene prilike zbog toga. Također, sigurno ste primjetili kako neke osobe dok se smiju, prekrivaju svoja usta rukom. Skrivanje osmijeha i konstantna briga hoće li ostali primjetiti vaše zube dovodi do velikog psihičkog opterećenja.

Nakon nekog vremena neki pacijenti zbog nedostatka zuba pribjegnu depresiji ili socijalnoj anksioznosti.

Cjelokupno zdravlje

Vaša prehrana može se potpuno promijeniti zbog otežanog žvakanja. Više ne možete jesti određene namirnice, od kojih su neke možda presudne za vaše zdravlje, poput jabuka ili orašastih plodova.

Jednom kada izgubite zub (ili zube), kost na tom mjestu počinje propadati. To može oslabiti strukturu vaše čeljusti, uzrokujući više problema u budućnosti.

Otvor u vašim desnima gdje je ispao zub je sada otvoren, što vas čini sklonijima infekcijama.

Pozicioniranje zuba

Iako ponekad nismo svjesni, zubi zapravo međusobno ovise jedni o drugima kako bi zadržali pravilno mjesto u ustima. Kad zub ispadne, bližnji se zubi mogu pomaknuti i tako stvoriti potpuno nepravilan raspored. Osim što postoji potreba za zamjenom zuba koji nedostaje, zbog dužeg vremenskog perioda bez zuba, zubi se miču i tako je potrebno prije zamjene zuba koji nedostaje, odraditi ortodontsku terapiju (aparatić za zube).

Slabljenje i gubitak kosti

Kost vilice ovisi o stalnoj stimulaciji korijena zuba kako bi ostala u najboljem stanju. Ako zubi ispadnu, vilica nema potporu, što uzrokuje propadanje kosti. Propadanje kosti ima niz nuspojava i može otežati kasnije nadomještanje nestalih zuba zubnim implantatima. Zbog nedostatka kosti, implantat je nemoguće ugraditi pa je potrebno napraviti augmentaciju kosti (nadogradnja kosti).

Ako izgubite zub, gustoća vilice može se smanjiti do 25% u samo prvoj godini.

Uzroci gubitka zubi

Postoji više uzroka gubitka zubi, a ovo su neki od najčešćih:

  • Nepravilno četkanje zubi i ne korištenje konca za zube
  • Loša prehrana, pogotovo konzumiranje hrane i pića koja su puna šećera
  • Lijekovi poput onih koji se koriste za kemoterapiju, koji mogu oslabiti imunitet što u krajnosti utječe na zube.
  • Određena zdravstvena stanja (bulimija, dijabetes, osteoporoza, parodontitis i dr.)
  • Ozljeda zuba – može nastati škripanjem zuba (bruksizam), ako grizete tvrde stvari poput oraha ili leda te ozljeda nastala udarcem (najčešće kod sportaša)
  • Genetika

Vrlo je važno da ste svjesni negativnog utjecaja nedostatka zubi na vaše zdravlje. Čim osvijestite važnost održavanja zdravlja zubi, već ste napravili najvažniji korak za prevenciju ispadanja zubi.

Dobra je vijest da u slučaju nedostatka zubi, postoji nekoliko rješenja. Vaš stomatolog će vam preporučiti najbolje rješenje prema vašim potrebama, a rješenje ovisi o broju zubi koji nedostaju kao i stanje preostalih zubi.

Stomatološka rješenja za nedostatak zubi

U zagrebačkoj stomatološkoj klinici Dentum možete pronaći više rješenja za bezubost ili nedostatak jednog ili više zubi. Potencijalna rješenja vašeg problema jesu:

1. Zubni most

Most se sastoji od dvije krunice, postavljene na prirodne zube koji se nalaze s lijeve i desne strane mjesta gdje nema zuba, s umjetnim zubom u sredini koji je učvršćen na svom mjestu.

Prednosti:

  • zubni most izgleda prirodno i ne treba ga skidati zbog čišćenja,
  • košta manje od implantata.

Nedostaci mogu biti:

  • most može oštetiti zube koji ga podupiru,
  • neće trajati toliko dugo kao implantat.

2. Mobilne proteze

Mobilne proteze mogu se lako izvaditi iz usta kako bi se očistile. One su jeftinija opcija, ali izgledaju najmanje prirodno od svih ostalih rješenja. Također, manje su stabilne i za neke pacijente mogu biti neugodne za nositi.

3. Zubni implantati

Implantat se sastoji od tri dijela: kruna, suprastruktura i titanski implantat, koji se nalazi unutar kosti. Zubni implantat zamjenjuje jedan zub bez utjecaja na zdravlje susjednih zuba. Implantati se preporučuju pacijentima dobrog općeg zdravstvenog stanja. Jedini nedostatak je to što je on za neke pacijente skuplje rješenje od zubnog mosta ili mobilne proteze.

Uvijek se može dogoditi da tijekom života izgubite jedan ili više zuba. To može biti vrlo neugodno i frustrirajuće ali morate imati na umu da za to rješenja postoje. U slučaju da ste se pronašli u ovom tekstu ili ako poznajete nekoga kome nedostaju zubi, ne ustručavajte se kontaktirati stomatološku kliniku Dentum iz Zagreba.

Uvijek ste dobrodošli u kliniku Dentum na besplatani prvi pregled nakon kojeg će vam njihovi stomatolozi predložiti personalizirani plan terapije s troškovima liječenja. Prvi pregled je besplatan, a on uključuje: besplatan ortopan, besplatnu dijagnostiku i savjetovanje kao i besplatnu izradu personaliziranog plana terapije i troškova liječenja.

Možda će vas zanimati:
Paradentoza ili parodontitis: što je, kako ga prepoznati i liječiti?
Najbolji zubni implantati – Nobel Biocare i Straumann
Vađenje zuba – kada je potrebno i kakav je oporavak?
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)