Obiteljski objedi tijekom blagdana savršeno su vrijeme ne samo za dijeljenje ukusnih, zdravih obroka već i za jačanje dobrih navika oralnog zdravlja. Ako niste sigurni koju hranu odabrati kao zdraviju varijantu obroka uzmite u obzir ove savjete za brigu o zubima i tijekom blagdana.

1. Poslužite obroke, a ne grickalice

Prema brojnim istraživanjima karijes je najčešća kronična dječja bolest. Konzumacija obroka umjesto grickalica tijekom dana pomaže u proizvodnji više sline, što je važno za oralno zdravlje. Slina ne samo da ispire ostatke hrane već i proizvodi kalcij i fosfat koji jačaju vašu caklinu i bore se protiv bakterija koje uzrokuju karijes.

2. Odaberite zdrave namirnice


Ovo su neke od najboljih namirnica koje vam pomažu održati usta u izvrsnoj formi:

Hrskavo povrće i voće koje ima puno vode, poput celera, jabuka i mrkve, pomaže u borbi protiv karijesa. Posebno je mrkva izvrsna za uklanjanje ostataka hrane oko zuba.
Brazilski oraščići, indijski oraščići i bademi pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju karijes.
Mlijeko, jogurt ili sir pomažu u jačanju cakline zahvaljujući visokom udjelu kalcija. Dakle, u umjerenim količinama, makaroni sa sirom možda i nisu tako loša ideja za večeru!
Cjelovite žitarice, poput tjestenine ili kruha od cjelovitih žitarica, daju bakterijama manje hrane.
Bobičasto voće, poput jagoda, bogato je vitaminom C, što je dobro za jačanje tjelesnog tkiva, poput zubnog dentina ispod cakline.

3. Izbjegavajte zaslađena pića


Odlučite se za vodu umjesto slatkih napitaka, kao što su sportska pića ili slatki sokovi. Fluor u vodi iz slavine štiti od karijesa i jedan je od najučinkovitijih načina za poticanje proizvodnje sline.

4. Razmijenite zabavne činjenice o zubima i educirajte djecu


Objasnite djeci da kompletan niz trajnih zuba uključuje 32 zuba, ali da u prosjeku odrasle osobe između 20 i 64 godine imaju samo 24 preostala trajna zuba *navodi NIDCR. Razgovarajte o posljedicama gubitka zubi zbog karijesa i potvrdite kako se svi oslanjaju na svoje zube da im pomognu žvakati. Idealna prilika za dobru lekciju tijekom obiteljskih okupljanja, gdje svaka generacija za stolom može podijeliti iskustva na tu temu. U jednom će se svi složiti – zdravlje zubi utječe na kvalitetu života.

5. Potaknite oralnu higijenu nakon obroka


Odmah nakon završetka objeda savršeno je vrijeme da djecu uputite da operu zube, zajedno i kroz igru. Vaši najmlađi možda ne vole prati zube, ali ako su vaša starija djeca nagrađena, zašto ne biste pokušali nagraditi cijelu obitelj za prakticiranje dobrih navika oralnog zdravlja? Napravite grafikon nagrađivanja kako biste označili kada četkaju, temeljito peru i čiste zube zubnim konacem. Kad se tablica ispuni priuštite svima zabavan izlet, igračku ili avanturu. I dok su slatkiši povremeno u redu, mogli biste čak razmisliti o pokušaju mjesečnog izazova koji uključuje izbjegavanje prerađenog šećera zajedno kao obitelj.

Kada je riječ o obiteljskim objedima i oralnom zdravlju, budite strpljivi i dosljedni u modeliranju dobrih izbora hrane i praksi za zdravlje zubi. S vremenom će vaša djeca naučiti i sama odabirati zdraviju hranu, a i provođenje oralne higijene postat će lagan zadatak. Uz obitelj i prijatelje sve je lakše i zabavnije. Iskoristite to vrijeme! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)