Iako možda u početku o tome ne razmišljate, vrlo je važno paziti na zdravlje svojih zubi i desni u trudnoći. Trudnoća uzrokuje hormonalne promjene koje povećavaju rizik od razvoja bolesti desni, što može utjecati i na zdravlje vaše bebe.

U ovom tekstu pronaći ćete savjete kako se brinuti o svom oralnom zdravlju prije, tijekom i nakon trudnoće!

Prije nego zatrudnite

Ako planirate trudnoću, svakako dogovorite stomatološki pregled prije nego zatrudnite. Tako možete riješiti sve eventualne probleme prije trudnoće, ovo je posebno poželjno napraviti je trudnice ne bi smjele uzimati anesteziju pa prije trudnoće možete bezbolno riješiti sve dentalne probleme.

Zubi u trudnoći – oralna higijena

  • Ako ste trudni, to obavezno spomenite svom stomatologu na pregledu. Redovan stomatološki pregled možete i trebate obaviti za vrijeme trudnoće kao i hitan postupak (ako je neodgodiv). Sve zahtjevnije stomatološke zahvate bi bilo najbolje obaviti nakon što rodite.
  • Ako pijete određene lijekove/vitamine, obavezno ih spomenite na pregledu. Vaš će stomatolog možda morati izmijeniti vaš plan liječenja zubi na temelju ovih informacija.
  • Zubni rendgen odnosno ortopan može se raditi i tijekom trudnoće. Neke klinike danas koriste i naprednije sustave za rengensku snimku koji su potpuno sigurni za trudnice, svakako se raspitajte koju vrstu uređaja koristi vaš stomatolog. Napredak tehnologije učinio je danas rendgenske zrake mnogo sigurnijima nego proteklih desetljeća.
  • Ne odgađajte stomatološki pregled samo zato što ste trudni. Vrlo je važno tijekom trudnoće obaviti redoviti pregled parodonta (zubnog mesa) jer trudnoća uzrokuje hormonalne promjene zbog kojih postoji povećani rizik od parodontitisa i osjetljivog zubnog mesa koje lako krvari – stanje koje se naziva trudnički gingivitis. Dok ste trudni, obratite posebnu pozornost na eventualne promjene na desnima. Ako bilo kada tijekom trudnoće primijetite da su vam desni osjetljiviji nego inače, krvare ili su natečene, razgovarajte sa svojim stomatologom što prije.
  • Održavajte dobru oralnu higijenu kako biste spriječili i/ili smanjili zdravstvene probleme usne šupljine.
  • Ako vas jutarnje mučnine sprječavaju da operete zube, tijekom trudnoće zamijenite pastu za zube koja će vam više pasati. Zamolite svog stomatologa ili dentalnog asistenta da vam preporuči neke određene paste.
  • Isperite usta vodom ili sredstvom za ispiranje usta ako patite od jutarnjih mučnina i često povraćate.
  • Izbjegavajte jesti puno slatkog. Želja za slatkim česta je tijekom trudnoće međutim, imajte na umu da što više jedete slatkog to si povećavate rizik od nastanka karijesa.
  • Hranite se zdravo i vodite računa o tome da imate uravnoteženu prehranu. Prvi se zubi vaše bebe počinju razvijati otprilike u trećem mjesecu trudnoće. Zdrava prehrana koja sadrži mliječne proizvode, sir i jogurt dobar su izvor esencijalnih minerala za razvoj djetetovih zuba, desni i kostiju.

Nakon što rodite

Ako ste tijekom trudnoće imali problema s desnima, posjetite svog stomatologa ubrzo nakon poroda kako biste pregledali cijela usta i procijenili zdravlje parodonta.

Svim trudnicama želimo puno zdravlja i stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja o oralnom zdravlju prije, tijekom i nakon trudnoće. 🙂

Možda će vas zanimati:
Umnjak, zub mudrosti ili osmice – Najčešća pitanja i odgovori
Neugodan zadah iz usta (halitoza)
Dijabetes i zubni implantati – Mogu li se implantati ugraditi dijabetičarima?
Razlika između ljuskica i krunica – što je bolje za vas?
Zubni most – što je i kada ga trebate?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)