Razlika između zubnih ljuskica i krunica postoji iako i ljuskice i krunice vraćaju lijep izgled i funkciju vaših zuba. Glavna razlika je u tome što ljuskica pokriva samo prednji dio vašeg zuba dok krunica pokriva cijeli zub.

Prije nego što odlučite hoćete li uljepšati svoj osmijeh krunicama ili ljuskicama, vrlo je važno dobro se informirati i posavjetovati se sa stomatologom koji ima iskustva.

U ovom tekstu saznat ćete sve prednosti i nedostatke zubnih krunica i ljuskica te otkriti koje od ta dva rješenja bi bilo najbolje za vas!

Koja je razlika između zubnih ljuskica i krunica?

Ljuskica je vrlo tanak sloj keramike ili drugih materijala poput cirkona, debljine oko 1 milimetar koji se postavlja na prednju stranu vašeg zuba.

Krunica je debljine oko 2 mm i pokriva cijeli zub. Ona može biti od cirkona, metal-keramike, cirkon-keramike ili potpune keramike. 

Jeste li kandidat za zubne krunice ili ljuskice ovisi o stanju vaših zubi pa ako imate neke od ovih problema vrlo vjerojatno jeste kandidat za ljuskice ili krunice:

 • zubi neujednačene boje,
 • okrhnuti ili slomljeni zubi,
 • pokvareni ili oslabljeni zubi,
 • iskrivljeni zubi.

Ljuskice za zube

Zubna ljuskica je protetski nadomjestak koji pokriva samo prednji (vidljivi) dio površine zuba. Ljuskice nisu toliko invazivne kao krunice jer većina vašeg zuba ostaje netaknuta (nema brušenja zubi kao kod krunica).

zubne ljuskice
Osmijeh prije i poslije postavljanja zubnih ljuskica

Kako bi se postavila ljuskica, stomatolog će “pobrusiti” otprilike 0,3 mm prednje strane zuba kako bi stvorio hrapavu površinu na koju će staviti ljuskicu. Naravno, stomatolog će vam dati i anesteziju kako ne bi osjetili brušenje.

U suvremenoj stomatologiji postoje i takozvane non-prep ljuskice za koje nije potrebno brusiti zube. Više o kompozitnim ljuskicama možete pročitati u tekstu: ShapeMySmile metoda uljepšavanja osmijeha

Kako izgleda proces postavljanja zubnih ljuskica?

 • Nakon detaljnog pregleda, stomatolog će vam pobrusiti odnosno pripremiti prednji dio zuba na koji ide ljuskica
 • Stomatolog će uzeti otisak vašeg pripremljenog zuba digitalnim skeniranjem ili pomoću kalupa. Digitalni sken ili kalup šalju se u laboratorij kako bi se izradile ljuskice.
 • Najčešće dobivate privremenu ljuskicu dok se one trajne ne izrade u laboratoriju.
 • Nakon 5-7 dana kada ljuskice budu gotove, dolazite kod stomatologa na postavljanje trajnih ljuskica. Ljuskice se cementiraju posebnim cementom i ultraljubičastom lampom.

Zubne krunice

Kruna za razliku od ljuskice pokriva cijeli zub. Kako bi se zub pripremio za postavljanje krunice, potrebno ga je više brusiti nego što je to potrebno za ljuskice. 

Zubi se pripremaju za krunice ako imamo veću destrukciju zuba uzrokovanu karijesom, abrazijom, liječenjem te kod potrebe za promjenom visine zagriza, kod zamjene postojećih dotrajalih krunica ili mostova. Ukoliko ocijenimo da postoji mogućnost frakture zuba zasigurno se ide na izradu zubne krunice umjesto izrade ispuna. Zubnom krunicom u potpunosti štitimo preostalu zubnu strukturu.

dr. med. dent. Vlatko Biondić, stomatološka klinika Dentum
Osmijeh prije i poslije postavljanja zubnih krunica

Ako imate karijes, stomatolog će ukloniti ili izliječiti taj dio zuba prije izrade krunice. Kod pripreme zuba za krunice stomatolog će vam baš kao i kod pripreme za zubne ljuskice dati anesteziju kako ne bi ništa osjetili.

Kako izgleda proces postavljanja zubnih krunica?

 • Nakon detaljnog pregleda, dobivate anesteziju i brusi se zub ili više zuba na koje ide krunica.
 • Stomatolog će uzeti otisak vašeg zuba digitalnim skeniranjem ili izradom kalupa. Digitalni sken ili kalup poslat će se u laboratorij za izradu krunice.
 • Stomatolog vam može postaviti privremenu krunicu na izbrušeni zub kako biste mogli normalno funkcionirati dok se ne izradi trajna krunica.
 • Nakon par dana, kada je trajna krunica gotova, stomatolog će ukloniti privremenu krunicu. Zatim će vam postaviti trajnu krunicu na zub i prilagodit će je tako da savršeno pristaje i kreira pravilan zagriz. Nakon što utvrdi da je sve u redu, krunicu će trajno zacementirati.

S krunicama možete normalno funkcionirati kao što ste prije sa svojim prirodnim zubima.

Razlika između ljuskica i krunica – što je bolje za vas?

Ako je vaš zub već jako istrošen, zubna krunica je vjerojatno najbolja opcija za vas.

Ako je vaš zub u cjelini netaknut, a želite samo uljepšati svoj osmijeh, zubne ljuskice bi mogle biti najbolja opcija.

Koja je cijena zubnih krunica i ljuskica?

Cijena krunica i ljuskica ovisi o više čimbenika:

 • veličini zuba,
 • na kojem se mjestu nalazi zub/zubi
 • materijal od kojeg se rade krunice/ljuskice.

Cijene zubnih ljuskica

Cijena zubnih ljuskica ovisi o više faktora, a cjenovni razredi se mogu podijeliti na keramičke ljuskice i kompozitne ljuskice.

Cijene ljuskica u stomatološkoj klinici Dentum možete pogledati na njihovom cjeniku.

Cijene zubnih krunica

Cijena zubne krunice varira ovisno o materijalu od kojeg se izrađuje krunica, količini potrebnog pripremnog rada i veličini zuba.

Keramičke i cirkon-keramičke krunice obično su nešto skuplje od metal-keramičkih krunica. Cijene krunica u stomatološkoj klinici Dentum također možete pogledati na njihovom cjeniku.

Prednosti zubnih ljuskica

 • Dugoročno mogu biti estetski ugodnije od krunica, jer nakon nekoliko godina ne dolazi do povlačenja mesa.
 • Ljuskice zahtijevaju puno manje brušenja zuba nego što je to potrebno kod krunica. 
 • Ljuskice su dugotrajne ako se poštuju sva pravila u pripremi zuba.
 • Zbog svojih izvanrednih svojstava transparencije i translucencije, ljuskice izrađene od staklokeramike, vjerno imitiraju caklinu prirodnih zubi i daju vrhunsku estetiku.

Nedostaci zubnih ljuskica

 • Kod ljuskica ostaje većina vašeg zuba koja je podložna kvarenju.
 • Ako uslijed pogrešne indikacije stomatolog izradi ljuskice, može doći do učestalih pucanja ili odljepljivanja ljuskice 
 • Broj indikacija za izradu ljuskica je relativno mali (zubi moraju biti prilično zdravi, bez prevelikih ispuna, mogu se ispraviti relativno male rotacije zuba)

Prednosti zubnih krunica

 • Krunica pokriva cijeli zub pa je tako on zaštićeniji nego kod ljuskica.
 • Cirkon-keramičke krunice najvjernije oponašaju prirodan zub pa tako i dalje imate prirodni izgled zuba.
 • Krune su relativno trajne i ne moraju se uklanjati radi čišćenja kao što su proteze.

Nedostaci zubnih krunica

 • Uklanja se (brusi) više vašeg prirodnog zuba kako bi se napravilo mjesta za krunicu.
 • Zubnom mesu je potrebno jedno vrijeme da se prilagodi na oblik krunice pa zbog toga u tom periodu možete osjetiti lagani pritisak na meso.

Pitanja koja bi trebali pitati svog stomatologa prije konačne odluke o krunicama/ljuskicama:

 • Postoje li druge mogućnosti koje trebam razmotriti, poput proteza ili zubnih implantata?
 • Od kojih sve materijala mogu biti izrađene krunice/ljuskice?
 • Hoću li trebati nositi udlagu za zube preko noći?
 • Kako da njegujem zubne krunice/ljuskice?

Savjet stomatologa

Stomatolog Vlatko Biondić iz stomatološke klinike Dentum iz Zagreba ima bogatog iskustva u izradi zubnih ljuskica i krunica, a evo nekih savjeta koje ima za vas ukoliko razmišljate o postavljanju istih:

 1. Ukoliko se dvoumite između zubnih krunica i ljuskica, uvijek uzmite u obzir da se za krunicu treba brusiti puno više zuba nego za ljuskice. Krunice su odličan izbor za osobe koje već imaju potrošene, crne ili jako tamne zube.

2. Bilo bi dobro da se raspitate kod svog stomatologa na koji način i koliko duboko će brusiti vaše zube za pripremu stavljanja ljuskica.

3. Budući da je vrlo važno “pogoditi” boju ljuskica i krunica, raspitajte se o laboratoriju s kojim stomatolog surađuje kako biste bili sigurni da ćete dobiti boju zuba kakve želite ili trebate kako bi bili iste boje kao vaši prirodni zubi.

Kada se koriste ljuskice za zube, a kada krunice za zube?

Prije svega, stomatolog će Vam dati najbolje savjete kada se mogu izraditi zubne ljuskice, a kada je potrebno brusiti zube za krunice. Ako se radi o manjim frakturama, promjeni boje ili položaja zuba, najbolji izbor su zubne ljuskice. One najvjernije imitiraju prirodnu boju i izgled zuba te su vrhunac estetske stomatologije danas. Zubne ljuskice koriste se kada želite estetski uljepšati svoj osmijeh i ispraviti nepravilnosti poput iskrivljenih ili okrnjenih zuba. Najčešće ih se koristi i stavlja na prednje zube.

Zubne krunice stavljaju se najčešće kada je zub već puno puta bio liječen, puno krvari ili je slomljen. Krunice su prikladno rješenje i u varijanti zubnog mosta kada vam fali jedan zub i želite ga nadomjestiti, a istovremeno uljepšati ostale prirodne zube.

Naravno, bez obzira što na kraju odlučite, kada postavite ljuskice ili krunice vrlo je važno pravilno ih održavati i ići na redovite kontrole kod svog stomatologa. Svakako se vrlo dobro informirajte prije nego što odlučite kod kojeg ćete stomatologa postaviti krunice ili ljuskice.

Uvijek ste dobrodošli na besplatan prvi pregled u stomatološku kliniku Dentum gdje će vam njihovi stomatolozi nakon detaljnog pregleda predložiti najbolje rješenje za vaš osmijeh.

Možda će vas zanimati:
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!
Zubni implantati cijena – o čemu ovisi i koja je razlika?
4 razloga zašto ne biste trebali odgađati ugradnju novog zuba!
Pitanja koja trebate postaviti svom stomatologu o All-on-4® zahvatu!
Izbjeljivanje zubi: što kažu stomatolozi?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *