Zubne krunice (navlake) su zamjena za prirodni ili oštećeni zub. Naime, kada je većina zubne strukture uništena, keramička krunica je najbolji je izbor jer najbolje nadoknađuje sve izgubljene prirodne osobine prirodnog zuba i štiti ostatak od daljnjeg propadanja.

zubne krunice
Prije i poslije cirkon keramičkih krunica

Zubne krunice – Vrste keramičkih krunica (navlaka)

Postoji nekoliko vrsta keramičkih krunica. Keramičke krunice su umjetnost današnje dentalne medicine. One najvjernije oponašaju prirodni zub i najbolje se odnose prema zubnom mesu. 

  • Metal keramička krunica – ima tamnu metalnu bazu na kojoj je keramika. Dakle, zub je izvana bijel, a iznutra taman.
  • Keramička krunica na zlatu – baza je zlato. Zub je izvana bijel, iznutra je zlato.
  • Krunice od kompozita – u suvremenoj stomatologiji kompozitni materijal koji se donedavno isključivo koristio za ispune, danas se koristi i za kreiranje krunica.
  • Cirkon keramička krunica – cirkon je bijeli materijal, pa je cirkon keramička krunica cijela bijela, iznutra i izvana. Cirkon-keramička kruna najviše imitira prirodni zub, zato što je transparentan.
  • EMAX krunica – puna keramika, pa je stoga odmah uz bok cirkon keramici što se tiče estetike. Prozirnija od cirkonskih krunica stoga se s njom ne može u tolikoj mjeri mijenjati prirodna boja zuba.
1. Keramička krunica na metalu 2. Cirkon keramička krunica 3. Keramička krunica na zlatu

Razlike između zubnih keramičkih krunica (navlaka)

  • Cirkon keramička kruna najviše imitira prirodni zub, zato što je transparentan (svjetlo prolazi kroz njega). Nakon što se s vremenom zubno meso može malo povući, što je normalno, kod cirkona se ne vidi crni rub da je kruna cijela bijela. Zbog toga se cirkon prije svega preporučuje za prednje zube.
  • Metalom keramička krunica bijela je izvana, dok je baza tamna – metalna. No, zbog toga nije transparentna i svijetlost ne prolazi kroz nju. Nakon što se s vremenom zubno meso može malo povući, s metal keramičkim krunama se može vidjeti tamni rub.
  • Emax keramika se uglavnom savjetuje kod estetike. Budući da se radi o punoj keramici, vrlo je transparentna, pa nije preporučljivo da je prirodni zub liječen ili jače oštećen.

Garancija na zubne keramičke krunice (navlake)

Najčešće trajanje garancije od renomiranih proizvođača je 5 godina.

Cijena zubnih krunica (navlaka)

  • Cijena krunica ovisi o materijalu od kojih one mogu biti izrađene. Cirkon keramičke krunice su skuplje zbog svoje izrade i materijala u odnosu na krunice na metalu.
  • Važno je provjeriti zemlju porijekla. Značajnije EU kompanije koje proizvode cirkon nalaze se u Njemačkoj.

Ukoliko ste zainteresirani i razmišljate o zubnim krunicama, slobodno se prijavite na besplatan prvi pregled u stomatološku kliniku Dentum na kojem će vam njihovi stručnjaci predložiti najbolje rješenje za vaš osmijeh!

Možda će vas zanimati:
Privremeni zubi: Kako ih održavati?
Zubni most – što je i kada ga trebate?
Zubne ljuskice – što su i koje su prednosti?
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)