Nakon određenih stomatoloških zahvata, pacijenti dobiju privremene zube dok čekaju svoj trajni rad. Tijekom nošenja privremenih zubi, održavanje oralne higijene ključno je za uspješnost zahvata.

Privremene zube treba četkati kao i prirodne – mekanom četkicom i bilo kojom zubnom pastom, te usta ispirati tekućinom za ispiranje usta svaku večer nakon pranja zubi.

  • S privremenim zubima treba biti izrazito oprezan. Oni nisu otporni kao što će biti trajni zubi. Puno su krhkiji i skloni pucanju. Služe uglavnom samo kako bi se zadovoljila estetika dok ne dođe vrijeme za izradu trajnog rada, te kako bi formirali i pripremili zubno meso za trajni rad.
  • Kako biste izbjegli pucanje privremenih zubi jedite što mekšu hranu, nemojte s njima gristi ništa tvrdo. Nemojte odgrizati, nego narežite hranu prije žvakanja.
  • Privremeni zubi mogu poknuti ali je u tom slučaju moguće napraviti nove privremene zube.
  • Privremeni zubi se skidaju u trenutku dolaska na trajni rad. Zbog toga su zacementirani privremenim cementom. U slučaju da se u međuvremenu odcementiraju (što je moguće jer se privremeni cement otapa sa slinom), možete ih sami pokušati vratiti odnosno samo nataknuti natrag na zube. Prije toga ih operite u toploj vodi i očistite cement. U slučaju da niste uspjeli i da niste u mogućnosti doći u ordinaciju, možete kupiti privremeni cement u ljekarni i zacementirati zube kod kuće. Prije toga ih je također potrebno očistiti od starog cementa.

Možda će vas zanimati:
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!
Prednosti All-on-4® metode
Jutarnji zadah: Zašto se budimo s jutarnjim zadahom?
Zubne plombe – sve što niste znali!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)