Myobrace® sustav (miofunkcionalni mobilni aparatić) je preventivni predortodontski tretman koji se usredotočuje na rješavanje osnovnih uzroka krivog položaja zuba. I to često bez potrebe za ortodontskim aparatićem ili ekstrakcijom zuba, potičući prirodni rast i razvoj.

Tretman je najprikladniji za djecu u dobi od 5 do 15 godina i uključuje uporabu niza mobilnih naprava (udlaga) za oralnu upotrebu koji se nose 1-2 sata dnevno i tijekom noći za vrijeme spavanja.

Koja je uloga Myobrace® sustava?

 • Ispravlja loše oralne navike
 • Razvija i ispravlja čeljusti
 • Ispravlja zube
 • Optimizira razvoj lica
 • Poboljšava cjelokupno zdravlje
 • Promiče zdrave prehrambene navike

Kako se ispravlja krivi položaj zuba kod djece?

Poticanjem djeteta da:

 • Diše kroz nos
 • Ima ispravan položaj jezika
 • Pravilno guta
 • Drži usne zatvorene
Myobrace® sustav
Osmijeh dječaka u dobi od 10 godina, prije i 3 mjeseca nakon nošenja miofunkcionalnog mobilnog aparatića koji se nosi 2 sata dnevno

Myobrace® sustav – kako funkcionira?

Čekanje da svi trajni zubi izrastu kako bi se započelo liječenje ortodontskim aparatićem može, nažalost, dovesti do nepovratnih oštećenja koja utječu ne samo na zube, već i na cjelokupno zdravlje i razvoj djeteta.

Loše miofunkcionalne navike (oralne navike) stvaraju se i prije nego što izrastu svi trajni zubi, što znači da liječenje uzroka može početi mnogo ranije nego što se prvobitno mislilo. S liječenjem se može krenuti već u trećoj godini djetetovog života.

Myobrace® sustav osmišljen je za suočavanje s ovim pogrešnim miofunkcionalnim navikama podučavajući djecu da dišu kroz nos, odmaraju jezik pravilno uz nepce, pravilno gutaju i čime se postiže pravilno širenje čeljusti do njihove pune i prave veličine. To rezultira stvaranjem dovoljno prostora za trajne zube, što im omogućuje da prirodno izrastu u pravilnom položaju, bez potrebe za aparatićem.  

Myobrace® sustav sastoji se od niza naprava (udlaga) koje se svakodnevno nose po jedan sat plus noću tijekom spavanja. Udlage pomažu u ispravljanju loših oralnih navika i proširuju oblik čeljusnog luka za postizanje poravnavanja zuba i čeljusti. Pojedinačne naprave koriste se ovisno o dobi djeteta i vrsti ortodontskog problema. Povrh toga, program obrazovanja djece, poznat kao Myobrace® Activities, koristi se za daljnje ispravljanje miofunkcionalnih navika koje uzrokuju pogrešan razvoj zuba i čeljusti. Aktivnosti se moraju izvoditi dva puta dnevno zajedno s nošenjem naprave Myobrace®, a sastoje se od niza vježbi disanja, jezika, gutanja, usana i obraza.

Faze Myobrace® terapije

Myobrace® terapija započinje s korekcijom navika i djeluje kombinacijom tri ili više naprava kako bi se uklonili uzroci ortodontskih problema i poravnali zubi za vrijeme njihovog izrastanja. Liječenje može započeti čim se prepoznaju loše miofunkcionalne navike jer starija djeca imaju više vremena za uspostavljanje pogrešnih navika i pogrešnih obrazaca rasta, što može zahtijevati dodatne napore za uspješan ishod terapije. Uz dobru usklađenost mogu se postići izvrsni rezultati.

Obično postoje četiri faze terapije Myobrace® sustavom koje uključuju: korekciju navike, razvoj čeljusnih lukova, izravnanje zuba i zatim retencija.

1. Myobrace® faza – Korekcija navika

Prva faza Myobrace® terapije je korekcija navika i uključuje učenje djeteta da diše kroz nos umjesto kroz usta, treniranje jezika da se odmara u ustima u ispravnom položaju, guta na pravilan način i drži usne zatvorene osim dok se jede ili govori. Usmjerenjem na ispravljanje ovih oralnih navika koje uzrokuju neravne zube i nepravilan rast čeljusti, dijete će imati najbolju moguću priliku da razvije čeljusti do njihove odgovarajuće i pune veličine, što omogućava da zubi budu pravilni i često eliminira potrebu za ortodontskim aparatićem u budućnosti.

2. Myobrace® faza – Razvoj luka

Uz korekciju oralnih navika, za proširenje luka gornje čeljusti može biti potreban dodatan uređaj koji će omogućiti dovoljno prostora za zube i jezik. Djeci s nerazvijenim čeljustima starijima od 7 godina može se preporučiti da koriste uređaje i tehnike u kombinaciji s Myobrace® sustavom kao što je Biobloc ili Farrell Bent Wire System™ (BWS™) kako bi se postigao dodatni razvoj čeljusti koji će ubrzati proces terapije. Myolay™ je prikladan za mlađe dobne skupine i koristi se zajedno s Myobrace®.

3. Myobrace® faza – Izravnavanje zubi

U fazi izrastanja posljednjeg trajnog zuba, koristi se Myobrace® Teens za poravnavanje zuba u pravilan položaj.

Myobrace® uređaji se moraju nositi svaki dan i tijekom noći. Suradnja i motivacija djeteta od najveće su važnosti kada je u pitanju postizanje optimalnih rezultata.

Ako zubi nakon Myobrace® tretmana trebaju daljnje poravnavanje, ortodontski aparatići se i dalje mogu koristiti i trajanje njihove terapije može biti znatno kraće. Također se može i kombinirati s Myobrace® Braces kako bi se dobili optimalni rezultati.

4. Myobrace® faza – Retencija

Retencija je posljednja faza terapije Myobrace® sustavom i njen cilj je osigurati održavanje dobrih oralnih navika, često uklanjajući potrebu nošenja stalnog retainera ili žice tokom dužeg vremenskog razdoblja.

Nakon uklanjanja ortodontskog aparatića obično je potreban retainer kako bi se spriječilo vraćanje zubi u prvobitan položaj.

Uz dobru usklađenost i uz održavanje ispravnih oralnih navika, terapija Myobrace® sustavom omogućava stabilnije ortodontske rezultate i poboljšanje općeg zdravlja.

Možda će vas zanimati:
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori
Invisalign – Prozirni aparatić za zube
Kada posjetiti stomatologa?
Jeste li čuli za ShapeMySmile – novi osmijeh bez brušenja zubi

4 Comments

 • Margareta, 14/03/2021 @ 12:53 Reply

  Poštovani,
  Moje dijete ima duboki zagriz.Da li se to može riješiti sa tim aparatičima? Ima 11 god.
  Hvala unaprijed

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 16/03/2021 @ 09:22 Reply

   Poštovana Margareta, miofunkcionalna naprava (Myobrace) je idealna za korekciju dubokog zagriza u kratko vrijeme, a djeci je vrlo jednostavna jer mogu lako prati zube i normalno jesti. Naravno, bez ortodontskog pregleda zaista je teško davati konkretne odgovore za situaciju Vaše kćeri. Svakako bi bilo dobro obaviti ortodontski pregled kako bi pronašli najbolje rješenje za svoju kćer. Lijepi pozdrav, dr.med.dent, spec. ortodoncije Katarina Krajačić

 • Zz, 04/07/2021 @ 09:50 Reply

  Postoji li u Splitu myobrace terapeut?

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 05/07/2021 @ 12:40 Reply

   Poštovani, zahvaljujemo se na komentaru. Kako biste pronašli ortodonta koji radi s Myobrace sustavom savjetujemo Vam da potražite prije svega ordinacije koje nude uslugu ortodoncije te njih pitate imaju li iskustva s ovakvom vrstom terapije. Na žalost, nemamo službeni popis ortodonata koji rade Myobrace terapiju.

   Stojimo na raspolaganju za sva ostala pitanja. Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)