Augmentacija kosti ili nadogradnja kosti je kirurški zahvat koji se radi kod pacijenata koji imaju nedostatak prirodne kosti. Nedostatak prirodne kosti može nastati zbog traume, uznapredovalog parodontitisa ili primjerice kada se nakon ekstrakcije zuba zbog upale ili drugih razloga mora odstraniti veći dio zahvaćenog koštanog tkiva. To se ne događa svim pacijentima koji dođu na zahvat ekstrakcije zuba.

Augmentacija kosti – zašto se radi?

Ako trebate dobiti implantate, a nemate dovoljan volumen prirodne kosti, stomatolog će vam preporučiti augmentaciju. Iako zvuči strašno, to je rutinski postupak koji se najčešće obavlja za vrijeme ekstrakcije zuba ili ugradnje implantata, te ga većina pacijenata niti ne primijeti.

Nakon vađenja zuba, kako bi se izbjegao nedovoljan volumen kosti nakon što se ekstrakcijska rana zatvori i kost resorbira, u postojeću se ekstrakcijsku ranu postavlja umjetna kost koja će sačuvati volumen u kosti i potaknuti okoštavanje prirodne kosti.

Ukoliko je predviđen zubni implantat na poziciji na kojem nema dovoljno kosti, a vađenje zuba je bilo prije izvjesnog vremena, augmentacija kosti se može napraviti u istom trenutku kada se vrši ugradnja implantata. U nekim slučajevima treba čekati nekoliko mjeseci nakon augmentacije za ugradnju implantata. Sve ovisi o kvaliteti prirodne kosti, odluci doktora i onome što određena situacija dopušta.

Umjetna kost se koristi za nadogradnju i kada se radi dizanje sinusa, odnosno sinus lift.

Umjetna kost može biti organskog donorskog ili sintetičkog biokompatibilnog podrijetla. Uloga tog materijala je da stimulira ili aktivira vlastite stanice na obnavljanje koštanog tkiva. S vremenom te stanice pretvaraju umjetnu kost u prirodnu funkcionalnu kost. Upotreba sintetičkih biokompatibilnih materijala dobro je dokumentirana u kliničkim ispitivanjima i ima izvrsne rezultate sigurnosti i učinkovitosti. Međutim, organski donorski materijali se dosta razlikuju ovisno o podrijetlu. Stoga uporaba pogrešne tehnike čak i s ispravnim materijalom može dovesti do odbacivanja umjetne kosti.

Možda će vas zanimati:
Što je podizanje sinusa (sinus lift)?
Zašto odabrati All-on-4® metodu?
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!
Gingivitis – uzroci i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.