Teško vam je žvakati hranu i svaki put kada se nasmijete skrivate svoj osmijeh rukom? Stručnjaci stomatološke klinike Dentum govore o NEO-4 metodi te kako vam ona može nadomjestiti zube i povećati kvalitetu života.

Što je NEO-4 metoda i zašto se tako zove?

NEO-4 metoda naziv je za stomatološku metodu koja predstavlja jedno od mogućih rješenja za pacijente koji imaju problema s manjkom zubi.

NEO-4 metoda omogućuje pacijentima s bezubom (ili uskoro bezubom čeljusti ako su zubi u jako lošem stanju i predviđeni su za vađenje) fiksno rješenje na 4 implantata pomoću kojeg se mogu nadomjestiti svi zubi u svega nekoliko sati. U većini slučajeva nije potrebna ugradnja većeg broja implantata, osim kod individualnih situacija kada je potrebno više nosača zbog nedostatka kosti.

Ime NEO-4 proizlazi iz imena Neodent implantata koji su poznati na svjetskom tržištu po svojoj kvaliteti i pouzdanosti, a broj 4 označava broj implantata koje je potrebno ugraditi u jednu čeljust kako bi se konstruirao novi osmijeh.

NEO-4 metoda – jesam li kandidat?

Kandidati za NEO-4 zahvat jesu sve odrasle osobe koje pate od nedostatka svih zubi ili su im postojeći zubi predviđeni za vađenje.

Kandidat ste za NEO-4 metodu ako:

 • ne želite nositi protezu,
 • vaši zubi su predviđeni za vađenje ili su već izvađeni,
 • razmišljate o implantatima ali su vam financijski nedostupni,
 • želite dugotrajno rješenje,
 • ne možete jesti tvrdu hranu,
 • želite imati fiksne zube u kratkom roku (1 danu).
neo4 zubi na 4 implantata
Klinite na sliku, prijavite se već danas na svoj besplatan pregled i konzultirajte se sa stručnjacima!

NEO-4 metoda – kako izgleda cijeli proces?

1. Besplatan prvi pregled

Kako biste bili sigurni da je NEO-4 metoda najbolje rješenje za vas, prije svega je potrebno obaviti pregled i konzultacije sa stomatologom. U stomatološkoj klinici Dentum iz Zagreba svi su dobrodošli na besplatan prvi pregled i konzultacije kako bi pronašli najbolje rješenje za sebe.

Ako trenutno niste u mogućnosti doći na besplatan prvi pregled, uvijek možete stručnjacima iz stomatološke klinike Dentum poslati slike svog osmijeha ili ortopan kako bi vam mogli sastaviti okvirnu ponudu. Slike im jednostavno možete poslati na mail: smile@dentum.com

Odluka o ovakvim zahvatima nije mala stvar i najvažnije je da dobro preispitate sve opcije prije konačne odluke.

Besplatan prvi pregled u stomatološkoj klinici Dentum uključuje:

 • besplatan ortopan,
 • besplatno savjetovanje sa stomatolozima,
 • besplatnu dijagnostiku,
 • besplatnu izradu personaliziranog plana terapije i troškova liječenja,
 • ukoliko dolazite izvan Zagreba, Dentum osigurava smještaj u sklopu klinike kako biste se odmorili prije povratka kući.

2. Rezervacija termina

Nakon što ste se konzultirali sa stomatologom i dobili personalizirani plan terapije i troškova liječenja, potrebno je dogovoriti termine zahvata koji vam odgovaraju.

3. Dolazak na NEO-4 zahvat u tri faze

Prva faza zahvata

Prva faza zahvata traje 1-2 dana. Sastoji se od 3D CT snimke, ekstrakcije odnosno vađenja zubi (ukoliko je to potrebno) te se u istom danu u svega nekoliko sati ugrađuju implantati i odmah izrađuje privremeni rad koji će ostati fiksiran na tim implantatima sve dok oni ne zacijele. Zahvat je bezbolan jer se vrši pod lokalnom anestezijom.

Nakon prve faze zahvata i ugradnje fiksnog privremenog rada, pacijenti se ponovno privikavaju na zube. Što to znači? Ako duže vrijeme nemate zube, vaš način žvakanja i govora se mijenja i stoga je potrebna prilagodba na nove zube.

Kako se ponašati nakon prve faze zahvata NEO-4?

 • stomatolog će vam svakako sugerirati da po potrebi popijete tablete protiv bolova ukoliko osjetite oticanje i nelagodu,
 • hladite operirano područje svakako odmah nakon zahvata i dan nakon,
 • nakon pranja zubi, usta isperite vodicom za usta,
 • izbjegavajte toplu, vruću i zrnatu hranu i pića 2-3 dana,
 • izbjegavajte pušenje 2-3 dana nakon zahvata.

Druga faza zahvata

Ugrađeni implantati trebaju srasti s kosti. Vrijeme srastanja ovisi o kompleksnosti i tipu zahvata te stanju pacijentove kosti, a traje uglavnom od 3-5 mjeseci. Nakon što implantati srastu s kosti, slijedi druga faza zahvata. Za ovu fazu zahvata potrebna su 2-3 dana budući da je potrebno uzimati nove otiske za finalni rad. Nakon prve faze, važno je da implantati srastu s kosti, privremenog fiksnog rada, u drugoj fazi skida se privremeni rad kako bi se uzeli otisci za finalnu konstrukciju.

Nakon druge faze i dalje pacijenti imaju privremeni fiksni rad sve dok ne dođu na zadnju, treću fazu u kojoj pacijent dobiva završni rad. Trajni finalni rad razlikuje se od privremenog u vrsti materijala od čega je napravljen, privremeni rad napravljen je od akrilata, a trajni rad od slojevanog kompozita.

Treća faza zahvata

Već 2 tjedna kasnije možete doći na završnu fazu zahvata gdje dobivate svoj trajni rad odnosno potpuno novi osmijeh. Za posljednju fazu dovoljna su 3-4 dana.

Na kraju zahvata naši pacijenti primaju certifikat odnosno implantološku knjižicu koja služi kao jamstvo te sadrži informacije o vrsti implantata, dimenziji, serijskom broju, poziciji i datumu ugradnje.

univ. mag. med. dent. Andrej Božić, stomatološka klinika Dentum

NEO-4 meotoda – kako se pripremiti za zahvat?

 • Prije dolaska na zahvat, pogotovo na prvu fazu zahvata u kojoj se ugrađuju implantati, poželjno je da nešto pojedete. Morate računati da ćete par dana nakon zahvata moći jesti samo tekuću, odnosno mekšu hranu.
 • Ukoliko vas je strah, pozovite kao pratnju sebi dragu osobu koja vas može smiriti i pružiti dodatnu podršku.
 • Preporučuje se da organizirate nekoga tko će vas otpratiti do kuće nakon zahvata.

NEO-4 metoda – je li zahvat bolan?

Zahvat se vrši pod lokalnom anestezijom. Moguće je da nakon što anestezija popusti, osjetite lagano oticanje i šavove, stoga će vam stomatolog preporučiti antibiotik i tablete protiv bolova.

NEO-4 meotoda – što očekivati nakon zahvata?

Nakon prve faze zahavata možete očekivati blagu otečenost koju ćete umiriti hladnim oblozima i trebat ćete par dana pripaziti na hranu i piće koje konzumirate (jesti tekuću ili mekšu hranu).

Nakon druge i treće faze zahvata nema boli te čak nije ni potrebna lokalna anestezija iako ju pacijenti mogu dobiti ukoliko žele. Nakon što dobijete svoje trajne zube, prvo što možete očekivati je potpuna promjena vašeg fizičkog izgleda, na bolje, naravno.

Važno je napomenuti da se savjetuju redovne godišnje kontrole kako bi se pratilo stanje implantata i kosti te na vrijeme reagiralo i izbjeglo bilo kakve potencijalne komplikacije.

NEO-4 metoda prije i poslije

neo4 dentum
Osmijeh prije i poslije NEO-4 metode

Jeste li znali? Dentum je stomatološka klinika u Zagrebu koja obuhvaća sve vrste stomatoloških zahvata od protetike, estetske stomatologije do kirurgije, implantologije i ortodoncije. Njihovi liječnici su vrsni stomatolozi koji su educirani od strane vodećih svjetskih stručnjaka, kako bi što kvalitetnije vratili osmijeh na vaše lice.

Uvijek ste dobrodošli na besplatan prvi pregled i konzultacije u kliniku Dentum kako bi pronašli najbolje rješenje za svoj osmijeh. Više o zahvatu možete pročitati i na linku: https://neo4.dentum.com/

4 Comments

 • Goran, 02/03/2021 @ 11:16 Reply

  Koja je cijena Neo-4 za gornju vilicu

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 02/03/2021 @ 11:53 Reply

   Poštovani Gorane, cijena NEO-4 zahvata u stomatološkoj klinici Dentum za gornju vilicu iznosi 44.505 kn (plativo u 3 dijela), a više o cijenama, načinima plaćanja i samom zahvatu pročitajte na linku: https://neo4.dentum.com/

   Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr

 • Ana kohl, 11/04/2021 @ 09:19 Reply

  Kompozit kao definitivan rad nije kvalitetan..tako da vam je cijena za ovakav all on 4 prevelik

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 12/04/2021 @ 10:08 Reply

   Poštovana Ana, kompozitni All-on-4 ima frezanu konstrukciju od titana ili Bio Hpp materijala, na koju se nadograđuju slojevane kompozitne krune. Kompozit ima nekoliko prednosti, a jedna od najvećih je da se može estetski individualizirati kako bi se postigao čim prirodniji željeni oblik krune. Također, za razliku od keramike manje je sklon pucanju jer je kao materijal manje krut. Više o All-on-4 zahvatu kao i o materijalima koji se koriste možete pročitati na sljedećem linku: https://www.stomatologija.hr/allon4-fiksni-zubi-24-sata/

   Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)