Zygoma implantati namijenjeni su svim pacijentima koji su se pomirili s činjenicom da nisu kandidati za ugradnju implantata i da će moći nositi jedino mobilnu protezu.

Ukoliko se prepoznajete u prvoj rečenici, onda bi svakako trebali pročitati ovaj tekst o ugradnji zygomatičnih implantata.

O Zygoma implantatima razgovarali smo sa specijalistom oralne kirurgije, dr. Miroslavom Piljagićem iz stomatološke klinike Dentum koji je do sada ugradio više od 500 Zygoma implantata.

Zygoma implantati

Zygoma implantati su posebna vrsta implantata, a ime su dobili jer se ugrađuju u zigomatičnu (jagodičnu) kost. Obzirom da se implantati ugrađuju u jagodičnu kost, oni su namijenjeni za rješavanje bezubosti u gornjoj čeljusti.

Ovakva vrsta implantata koristi se već desetljećima kod onkoloških pacijenata, a napretkom dentalnih implantata sve se više koristi, uz visoku stopu uspješnosti, i kod drugih pacijenata koji nemaju dovoljan volumen kosti.

Photo: newteethchicagodentalimplants.com

Na fotografiji možete vidjeti 2 Zygoma implantata s lijeve i desne strane čeljusti te 2 standarda implantata u sredini (hibrid Zygoma). Kod ovakve situacije u gornjoj čeljusti se nadomješćuju zubi koji nedostaju pomoću All-On-4® metode u kombinaciji sa Zygoma implantatima.

Svaki pacijent je individualan pa tako i broj implantata koji će se ugraditi. Bezuba čeljust se nadomješta s 2 ili 4 Zygoma implantata bez ili u kombinaciji sa standardnim implantatima.

4 Zygoma implantata u gornjoj čeljusti

Zygoma Implantati – jesam li kandidat?

Kandidati za ugradnju zigomatičnih implantata su osobe koje:

 • nemaju nimalo kvalitetne kosti u gornjoj čeljusti,
 • ne žele raditi augmentaciju kosti ili su imali bezuspješne augmentacije kosti (alveolarnog grebena),
 • rekli su im da nisu kandidati za ugradnju implantata jer nemaju dovoljno kosti,
 • žele brzo, fiksno rješenje za bezubost.
Kliknite na sliku i prijavite se već danas na besplatan prvi pregled i konzultacije kod stručnjaka s iskustvom!

Zygoma implantati – kako izgleda proces ugradnje?

Zygoma implantati ugrađuju se u zigomatičnu (jagodičnu) kost jer je na tom dijelu kost gušća i tako se osigurava trajno sidrište za fiksni most u gornjoj čeljusti. Ugradnja Zygoma implantata je najzahtjevnija kirurška tehnika u implantologiji, koja se radi kod pacijenata koji imaju ekstremnu resorpciju kosti u gornjoj čeljusti. Upravo je zbog njezine zahtjevnosti od krucijalne važnosti stručnost, znanje i iskustvo osobe koja odrađuje zahvat.

Ovaj postupak mogu izvoditi specijalisti oralne kirurgije, maksilofacijalni kirurzi i stomatolozi. Zbog svoje zahtjevnosti, ugradnju Zygoma implantata ne radi velik broj stomatologa i kirurga.

U slučajevima kada nemate dovoljan volumen kosti za ugradnju standardnih implantata, zigomatični implantati mogu biti jedino rješenje za vas. Kod ugradnje Zygoma implantata nema potrebe za augmentacijom (nadogradnjom) kosti što pacijentu uvelike olakšava i skraćuje cijeli proces.

Proces ugradnje zigomatičnih implantata ide ovim redoslijedom:

 1. Prije svega je potrebno obaviti detaljan pregled kod stomatologa kako biste vidjeli koje sve mogućnosti postoje za vas i vašu situaciju.
 2. Ugradnja zigomatičnih implantata planira se uz pomoć digitalne tehnologije odnosno potrebno je snimiti CT kako bi stomatolog mogao vidjeti jeste li kandidat za ugradnju te kako bi imao što veću preciznost i sigurnost prilikom ugradnje.
 3. Nakon što stomatolog utvrdi da ste kandidat za ugradnju, dogovarate termin zahvata.
 4. Ugradnja Zygoma implantata (bez ili u kombinaciji sa standardnim implantatima) odvija se pod svjesnom sedacijom i cijeli zahvat traje ukupno oko dva i pol sata. I ne brinite, odmah u prvoj fazi dobivate privremene zube.
 5. Na završni, finalni rad dolazite nakon 3 mjeseca kada prođe proces oseointegracije (srastanje implantata s kosti)

Vaš će privremeni zubni most biti postavljen istog dana tako da ne trebate brinuti hoćete li biti bezubi do trajnog rada. Ukupno vrijeme liječenja, koje uključuje zacjeljivanje kako bi se omogućilo postavljanje trajnog mosta, traje između 3-6 mjeseci.

Zygoma implantati – je li ugradnja bolna?

Općenito ugradnja zubnih implantata nije bolna jer se ona izvodi pod lokalnom anestezijom, a u slučaju Zygoma implantata ona se odvija pod svjesnom sedacijom. Pacijent je u polusvjesnom stanju i surađuje s doktorom. On ne osjeća što se radi za vrijeme zahvata i praktički ga prespava.

Kako se ponašati prije sedacije?

Vaš će vam stomatolog svakako dati upute za prije i poslije zahvata, a ovo su pravila ponašanja ukoliko idete pod sedaciju:

 1. Najmanje 6 sati prije zahvata i sedacije ne biste trebali jesti. Eventualno možete popiti kavu bez mlijeka i 1dcl obične vode 2 sata prije zahvata.
 2. Nikako na taj dan nemojte jesti, piti gazirana pića ili mlijeko.

Prije zahvata možete popiti svoje potrebne lijekove, no sve ćete se zapravo dogovoriti s anesteziologom koji će vam sve objasniti i naravno, smiriti vas, ukoliko vas je strah sedacije.

Koliko traje oporavak nakon ugradnje Zygoma implantata?

Za dolazak na postavljanje trajnog, finalnog rada potrebno je pričekati 3 mjeseca kako bi kost srasla s implantatima. Netom nakon zahvata, važno je da odmarate i koristite hladne obloge. Preporuka stomatologa je da svakako sljedećih par dana jedete mekanu hranu ili pijete proteinske shakeove

Oporavak pacijenata nakon ugradnje Zygoma je skoro pa isti kao i kod bilo koje druge operacije koja se odvija pod svjesnom sedacijom. Za vrijeme oporavka moguća je otečenost no to se sve regulira postoperativnim hlađenjem i lijekovima.

dr. Miroslav Piljagić, specijalist oralne kirurgije, stomatološka klinika Dentum

Mogu li se raditi oba dvije čeljusti u jednom danu?

Kod pacijenata koji rade All-On-4® zahvat u gornjoj i donjoj čeljusti (u gornjoj čeljusti idu 2 ili 4 zigomatičnih implantata, a u donjoj se ugrađuju standardni implantati) je moguće ugraditi implantate u obje čeljusti u jednom danu. Naravno, to ćete sve dogovoriti sa svojim stomatologom na konzultacijama.

Zygoma implantati – kolika je uspješnost zahvata?

Ugradnja Zygoma implantata ima visoku stopu uspješnosti (preko 98%) pogotovo kada uzmemo u obzir koliko su se u posljednjih 20 godina razvile tehnologije i metode ugradnje. Kao i kod standardnih implantata, uspjeh zahvata i dugotrajnost zahvata ovisi od pacijenta do pacijenta, a najviše o redovitoj oralnoj higijeni. Da bi se implantati i cijeli rad održali, vrlo je važno četkati zube, koristiti vodicu za zube i vodeni tuš barem 2 puta dnevno.

Također, obavezne su redovite kontrole kod stomatologa i dentalnih asistenata kako biste profesionalno očistili zube (čiste se područja do kojih ne možete doći običnom četkicom). Ukoliko se pridržavate svih uputa, implantati će vam trajati cijeli život.

Zygoma implantati obično su posljednja šansa (“Last resort”) pacijentima da dobiju fiksne zube. Ako su Vam do sada svi rekli da niste kandidat za implantate, pozivamo Vas na besplatan prvi pregled i konzultacije kako bismo vidjeli jeste li kandidat za Zygoma implantate.

dr. Miroslav Piljagić, specijalist oralne kirurgije, stomatološka klinika Dentum

Koja je razlika između standardnih i Zygoma implantata?

Zygoma implantati su duži od standardnih implantata koji imaju tzv. korijenski oblik.

zygoma implantati i obicni
Razlika između standardnih implantata i Zygoma implantata
Photo: straumann.com/neodent

Zygoma implantati su titanski implantati koji su duži od standardnih (30-60 mm).

Prednosti Zygoma implantata: Vaša zadnja šansa za fiksne zube

Ugradnjom implantata i fiksnim protetskim radom (zubni most) pacijentima se vraća samopouzdanje, funkcionalnost i estetika osmijeha.

Nakon što napokon dobiju svoj novi osmijeh, pacijenti ponovno mogu uživati u svim društvenim interakcijama, a sve to jer im se nakon ugradnje implantata poboljšavaju oralne funkcije (govor, žvakanje i gutanje).

Metoda ugradnje Zygoma implantata omogućuje vam fiksan rad koji donosi mnogobrojne prednosti:

 • poboljšani izgled,
 • poboljšani govor,
 • povećana razina samopouzdanja,
 • zubi i desni su normalnog izgleda,
 • možete napokon jesti svu vrstu hrane,
 • uklanjanje bolnih mjesta na protezama,
 • dugotrajan, fiksan rad koji ne morate skidati,
 • glavna prednost ove tehnike je što je rijetko potrebno raditi augmentaciju (nadogradnju) kosti,
 • zahvat je idealan za pacijente koji pate od ozbiljnog gubitka kosti,
 • odmah nakon prve faze dobivate privremene zube tako da nećete biti bezubi u niti jednom trenutku.

Nemojte se pomiriti s činjenicom da ćete do kraja života nositi mobilnu protezu, dođite na besplatan prvi pregled i konzultacije u stomatološku kliniku Dentum kod dr. Piljagića i promijenite svoj život na bolje!

Na besplatan prvi pregled i konzultacije možete se naručiti putem online obrasca, slanjem e-maila na: smile@dentum.com ili
pozivom na broj telefona: 01 5802 333

Možda će vas zanimati:
Implantološka knjižica – zašto je važno imati?
Mogu li se implantati ugraditi u slučaju osteoporoze?
NEO-4 metoda kao jedno od rješenja za bezubost!
Pitanja koja trebate postaviti svom stomatologu o All-on-4® zahvatu!

4 Comments

 • Mladen Ilić, 19/09/2021 @ 21:32 Reply

  Poštovani,
  Zanima me cijena izrade kompletnog zubala.

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 20/09/2021 @ 09:38 Reply

   Poštovani Mladen, za cijenu i načine plaćanja, ljubazno Vas molimo da se javite direktno u kliniku Dentum na njihovu e-mail adresu: smile@dentum.com ili telefonom: +385 1 5802 333
   Stojimo na raspolaganju za sva ostala pitanja. Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr 🙂

 • Damir, 08/11/2021 @ 19:07 Reply

  Hallo zanimaju me cijene obije vilice All on ,4_6sa vašim sistemom ugradnje ,ccca koliko eura i vrijeme u Zagrebu ,iz Zadra sam ,hvala pozdrav

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 12/01/2022 @ 22:41 Reply

   Poštovani Damire, za informacije o zahvatu i cijeni, ljubazno Vas molimo da se javite direktno u kliniku Dentum na njihovu e-mail adresu: smile@dentum.com ili telefonom: +385 1 5802 333
   Stojimo na raspolaganju za sva ostala pitanja. Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)