Koliki utjecaj Invisalign® može imati na izgled lica i nosa?
Unatoč uvriježenom mišljenju da je cilj ortodoncije isključivo održavanje ljepote zubi, valja istaknuti i njenu ključnu ulogu u održavanju zdravlja sustava za žvakanje, čeljusnog zgloba i mišića te okolnog zubnog tkiva.

Za blage slučajeve, poput uskih prostora među zubima ili gužve, jedino osmijeh može biti primjetna promjena na pacijentovom licu. Međutim, kod nešto kompleksnijih slučajeva, kao što su “krivi” zagrizi (izraženija jedna od čeljusti), izgled lica može biti promijenjen zbog nesklada između gornje u odnosu na donju čeljust ili u odnosu na ostale strukture glave. Kada se zubi izravnaju i čeljusti korigiraju, poboljšanje izgleda lica i osmijeha može biti dramatično.

Invisalign® Dentum

U inovativnim ortodontskim centrima već prilikom prvog pregleda za Invisalign ® , sastavit će se virtualni plan liječenja na kojemu ćete moći točno vidjeti svoj osmijeh nakon terapije. Provjerili smo kako to izgleda u Dentum klinici. Na prvom ortodontskom pregledu u njihovoj klinici, doktori će u razgovoru s vama odlučiti je li Invisalign® preporučena terapija u vašem slučaju. Ukoliko je odgovor pozitivan, pristupit će se izradi plana terapije.

Nakon izrade virtualnog plana terapije pacijentu se prikaže 3D model izgleda zubi na kraju terapije s točno preciznim pokretima zubi i trajanjem zahvata. Ukoliko se pacijent odluči na početak terapije, izrađuju se potpuno prozirne udlage koje pacijent mijenja jednom tjedno i na taj način se zubi miču u željeni položaj.
Udlage se izrađuju od SmartTrack® materijala, tako da su skoro nevidljive odnosno neprimjetne. Savjetuje se nositi udlage 22 sata dnevno za postizanje maksimalnih rezultata. Udlage ćete moći skinuti samo kada jedete i prilikom održavavanja oralne higijene. Dok mijenjate postepeno udlage, Vaši zubi će se pomicati prema željenoj poziciji. Oni zapravo dizajniraju savršen osmijeh za vaše jedinstvene crte lica i zuba i anatomiju. 

Invisalign® Dentum
Invisalign® Dentum virtualni plan terapije

Promjene lica nakon tretmana Invisalign®-om

Prilično je rijetko da je lice osobe savršeno simetrično i često je jedva primjetno da nije. Međutim, povremeno može doći do značajnih odstupanja u obliku ili položaju zuba, ali i i čeljusti.
U tim slučajevima, fiksna ortodontska terapija  i Invisalign ® mogu značajno utjecati na uspostavljanje simetrija zubnih lukova, ali i lica. Kada je riječ o simetriji i obliku lica velik utjecaj imaju  i položaj usana i brade. Tako se pomjeranjem zuba i čeljusti, suptilno mogu promijeniti i izgled usana i nosa.

U Dentumu smo orijentirani na detalje i uzimamo u obzir čimbenike poput toga kako će se oblik lica mijenjati sa starenjem, tako da se mogu stvoriti zapanjujuće promjene u osmijehu i profilu lica koji traje cijelog života.

Katarina Krajačić

Jedna stvar koju treba uzeti u obzir kada govorimo o promjenama lica ortodontskim aparatićem ili Invisalign ® metodom je da su godine važan faktor. Kod mlađih pacijenata koji još rastu i razvijaju se, mnogo lakše se može “manipulirati” čeljustima i strukturom lica. Ponekad je i glavna svrha rane ortodoncije spriječiti nastanak anomalije ili ukloniti već nastalu anomaliju uspostavljanjem uvjeta za harmoničan razvoj te time uravnotežiti crte lica djeteta.

U svakom slučaju, za odrasle osobe, ortodontski tretman i dalje može biti izuzetno efikasan u pokušajima da se poboljšaju ekstremna neslaganja i neravnoteže lica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)