Cuclanje palca kod djece čest je uzrok budućih stomatoloških problema i može s vremenom negativno utjecati na osmijeh vašeg djeteta. Iako sisanje palca i dude imaju koristi, te navike mogu biti štetne za zdravlje zubi vašeg djeteta ako je navika prekomjerna i ako dijete nastavi s njom i nakon što navrši 3 godine.

Zašto djeca cuclaju palac?

Bebe i mala djeca često pribjegavaju cuclanju palca ili dude kako bi se smirili ili uklonili tjeskobu. Cuclanje prsta ili dude ima pozitivne prednosti za novorođenčad i djecu do 3 godine. Te navike pomažu djeci suočiti se sa tjeskobom ili kada ih preplave osjećaji s kojima se nisu još naučili nositi. Također, ovi mali trikovi pomažu roditeljima diljem svijeta u borbi protiv neprospavanih noći. Većina djece cucla palac u jednoj fazi života no za razvoj zubi i čeljusti, vrlo je važno da veća djeca to više ne rade.

Zašto cuclanje palca kod djece može biti štetno?

Iako u određenoj dobi cuclanje palca ili korištenje dude ima pozitivne prednosti za djecu, nakon određene dobi ono postaje štetno. Ukoliko je vašem djetetu cuclanje palca samo kratkoročna navika, ne trebate brinuti hoće li to utjecati na njihove zube. Međutim, ako vaše dijete ima četiri, pet, šest ili više godina, a i dalje ima naviku cuclanja palca ili dude, to može negativno utjecati na njihove zube, čeljust i ostali razvoj.

Evo kako produženo cuclanje palca može utjecati na djetetov razvoj:

1. Malokluzija

Prekomjerno cuclanje palca ili dude može dovesti malokluzije odnosno nepravilnog odnosa gornje i donje čeljusti. Otvoreni zagriz znači da se prednji gornji i donji zubi ne dodiruju čak i kada su usta zatvorena.

Overbite je također čest među djecom koja cuclaju palac ili koriste dudu nakon odgovarajuće dobi. Overbite znači da prednji zubi prekomjerno prekrivaju donje zube, uzrokujući probleme s načinom rada prednjih zuba.

U osnovi, produljeno cuclanje palca može stvoriti praznine i nepravilno poravnanje zubi i čeljusti. To može otežati vašem djetetu žvakanje i grickanje hrane pa čak i utjecati na govor. Kod djece koja imaju malokluziju može se pojaviti osjećaj srama i nelagode koji rezultira manjkom samopouzdanja.

2. Razvoj čeljusti i lica

Kako se dijete razvija, čeljust i lice će se značajno promijeniti od rođenja do adolescencije. Produljena upotreba dude ili stalno cuclanje palca može utjecati na razvoj orofacijalnog kompleksa koji uključuje čeljust, mišiće usta, lica i zube. Konstantni pritisak na zube zbog cuclanja uzrokuje pomicanje zuba u neprirodnom smjeru, što utječe na djetetovu cjelokupnu strukturu lica.

Zbog neprestanog culanja, čeljust se neće moći pravilno razviti. Kod većeg nesklada čeljusti, postoji mogućnost da zbog promjena mišića lica dijete ima poteškoća s pravilnim žvakanjem i govorom.

3. Razvoj govora

Neprestano cuclanje palca može čak utjecati i na govor vašeg djeteta. To se često događa zbog otvorenog zagriza koji je posljedica cuclanja. Djeca koja imaju prečestu naviku cuclanja imaju tendeciju gurati jezik naprijed na zube što također dovodi do problema razvoja zubi. Kasnije dijete može imati poteškoća s izgovaranjem glasova S, Z, L i R.

Kako vam stomatolog može pomoći u rješavanju ovog problema?

Vrlo je važno da svoje dijete vodite na česte stomatološke kontrole kako bi se pravovremeno reagiralo u slučaju bilo kakvih problema. Stomatolog će na pregledu odmah moći utvrditi potencijalne nepravilnosti.

Nakon što dijete dođe u odgovarajuću dob, postoji nekoliko ortodontskih tretmana koji će ispraviti i najozbiljnije nepravilnosti. Metalne bravice, keramičke bravice i prozirne udlage, poput Invisaligna, tijekom vremena mogu uspješno ispraviti ortodontske probleme. Koje rješenje je najbolje, ovisi individualno o svakom pacijentu i njegovoj jedinstvenoj situaciji. Vaš ortodont bi trebao biti u mogućnosti s vama i vašim djetetom razgovarati o prednostima svakog liječenja.

Također, postoji i Myobrace sustav koji je posebno osmišljen za ispravljanje nepravilnosti i nepodesnih navika (poput cuclanja palca) kod djece.

Kako spriječiti cuclanje palca kod djece?

Cuclanje palca i dude, najjednostavnije rečeno, je navika koju je razvilo vaše dijete. To je čest problem s kojim se mnoga djeca u kasnijoj dobi i njihovi roditelji suočavaju. Rješavanje ove navike slično je kao i kod bilo koje druge loše navike i zahtijeva upornost i pažljivo praćenje. Evo nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći:

  • Pokušajte ograničiti vrijeme kada djeca mogu cuclati palčeve ili koristiti dudu. Možete im dozvoliti cuclanje samo kada su u svojem krevetu ili kada sjede u svojoj omiljenoj stolici. Pažljivim provođenjem ovih ograničenja, možete pomoći djetetu da prestane s ovom navikom.
  • Ponudite djetetu zamjenu kada je uznemireno i treba utjehu. To može biti neka mekana dekica ili plišana igračka koju mogu držati i grliti kako bi se umirli.
  • Pomozite svom djetetu da postane više samosvjesno. Puno puta djeca uopće ne primijete da cuclaju palac. Kada im to spomenete, oni će polako postajati svjesniji kada to čine.
  • Pohvalite dijete za napredak. Ako primijetite da vam dijete ne cucla palac, pohvalite ga.

Što prije djetetu pomognete da postane svjesno navike cuclanja, to će mu pomoći u sprječavanju nepravilnosti čeljusti i zubi. Vaš stomatolog može riješiti problem nesklada ortodontskom terapijom. Ukoliko ste zabrinuti jer vaše dijete predugo i prečesto cucla palac ili dudu, obratite se svom stomatologu kako bi pravovremeno reagirali i zaustavili potencijalne probleme.

Uvijek se možete obratiti stručnjacima iz stomatološke klinike Dentum pozivom na broj telefona +385 1 5802 333 ili putem obrasca za prvi pregled.

Možda će vas zanimati:
Zanimljive činjenice o zubima koje niste znali!
Myobrace® sustav – ispravljanje zubi kod djece
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori
Pranje zubi je timski posao?
Koliko se tijekom godina promijenila zubić vila?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)