Invisalign je prozirni aparatić za zube čija se terapija sastoji od nošenja prozirnih udlagaCijeli sistem razvijen je u Americi, a sve u svrhu ispravljanja ortodontskih nepravilnosti. Terapiju je moguće primijeniti i samo na jednoj čeljusti, ukoliko postoji potreba za tim.

 • Zubi se ravnaju prozirnim udlagama koje se mijenjaju svakih 7 dana
 • Udlage se nose 20-22 sata dnevno i skidaju se prije jela ili pranja zubi, samostalno bez odlaska ortodontu
 • Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, Invisalign terapija traje kraće nego kod klasičnih fiksnih (metalnih i estetskih) aparatića
 • Jedna od velikih prednosti Invisaligna je što se točno unaprijed zna kako će izgledati finalni rezultat i koliko će trajati terapija

Koliko je Invisalign popularan u cijelom svijetu pokazuje i ovaj video gdje možete vidjeti kako se on pojavljuje u spotu Billie Eilish – jedne od najpoznatijih pjevačica naše današnjice!

Invisalign– kako izgleda terapija i jesam li kandidat?

Ortodontska terapija započinje pregledom kod ortodonta koji nakon pregleda potvrđuje jeste li kandidat za Invisalign terapiju.

Većinu ortodontskih nepravilnosti moguće je ispraviti Invisalign prozirnim aparatićem stoga većina pacijenata je kandidat za Invisalign terapiju.

Ukoliko imate jedno od sljedećih stanja, vjerojatno ste kandidat za Invisalign terapiju:

1) Overbite (duboki zagriz)

Zubi se previše preklapaju, preizrasli su. Uz tu anomaliju najčešće se pretjerano troše prednji zubi, a ponekad je zagriz toliko dubok da pacijenti čak donjim zubima grizu u nepce. Ta anomalija se s vremenom pogoršava i potrebno ju je ispraviti čim se uoči.

2) Underbite

Svi zubi donje čeljusti obuhvaćaju sve zube gornje čeljusti. Anomalija koju je potrebno liječiti čim se uoči.

3) Crossbite (križni zagriz) prednjih ili stražnjih zuba.

Crossbite prednjih zuba (obrnuti pregriz)

Donji zubi ili više njih je u nepravilnom položaju u odnosu na gornje. Vrlo često zbog tog nepravilnog položaja strada potporno tkivo jednog ili više zuba i ako se ne liječi, može ozbiljno ugroziti prognozu tih zuba ili čak uzrokovati gubitak nekog od njih.

Crossbite stražnjih zuba

Zubi se u bočnom dijelu ne dodiruju na pravilan način nego, poput škara, mimoilaze jedni druge i tako ne mogu dobro usitniti hranu prilikom žvakanja. Zbog ove anomalije mogu se pojaviti prisilno skretanje donje čeljusti ili se pacijenti ponekad mogu gristi za obraz ili jezik.

4) Gap Teeth –  razmaci među zubima (rasresitost)

Ponekad su razmaci samo između prednjih, a ponekad između svih zuba.

5) Overjet- povećani pregriz

Situacija kada gornji zubi “strše” van. Pacijenti teže zatvaraju usne i obično je donja usna revertirana, izokrenuta.

6) Crowded Teeth (nagužvani zubi)

7) Nicanje zuba izvan svog mjesta u zubnom luku

Situacija kada zubi niču izvan svog mjesta u zubnom luku. Ta je anomalija najčešće povezana s prijevremenim gubitkom mliječnih zuba. Najučestalije pojave zuba koji mogu niknuti izvan zubnog luka su gornji očnjaci ili donji pretkutnjaci.

Ukoliko se niste prepoznali u nijednom od navedenih stanja, no ipak niste zadovoljni svojim osmijehom, uvijek možete otići na konzultacije kod stomatologa i pronaći najbolje rješenje za svoj osmijeh koje ne mora uključivati ortodontsku terapiju.

Invisalign prozirne udlage – kako izgledaju i od čega su napravljene?

Invisalign® terapija sastoji se od prozirnih udlaga. Invisalign udlage razvila je poznata nizozemska tvrtka Align Technology, Inc. („Align“) i to je jedina originalna i provjerena Invisalign terapija.

Terapija se sastoji od serije prozirnih plastičnih, uklonjivih aparatića koji pomiču zube u malim pomacima.

Invisalign – kako izgleda?

invisalign prozirne udlage
Invisalign prozirne udlage u kutijici

Invisalign terapija – postupak

 1. Nakon konzultacija s ortodontom pacijent kreće u Invisalign® terapiju. Ortodont uzima otiske, sken zuba ili set fotografija stanja te ih šalje u laboratorij u Nizozemsku zajedno s preporukom terapije.
 2. Tehničari u laboratoriju Align će prema preporuci ortodonta izraditi softverski model ClinCheck® kako bi izgledao tretman. Ukoliko je pacijent zadovoljan prikazanim modelom rezultata i tijeka terapije, ortodont potvrđuje ClinCheck® plan tretmana te Align laboratorij pristupa izradi serije prozirnih udlaga prilagođenih i potpuno individualiziranih.
 3. Broj udlaga ovisi o složenosti ortodontske nepravilnosti koja se ispravlja terapijom, a laboratorij će poslati seriju za terapiju na način da numerira svaku udlagu.
 4. Pacijent dobiva svoju unaprijed određenu terapiju i samostalno mijenja udlage prema uputama ortodonta.

Invisalign prozirne udlage – koliko ih treba nositi?

Prozirne Invisalign® udlage treba nositi 20-22 sata dnevno i izvaditi ih prije jela, četkanja i čišćenja zubnim koncem (osim ako stomatolog ne kaže suprotno). Kada će se prelaziti na nove udlage ovisi o planu terapije ali najčešće je to svakih 7 dana.

Invisalign prozirni aparatić – koliko često treba ići na kontrole?

Ako stomatolog ne odredi drugačije, na kontrole je potrebno dolaziti svakih 6-8 tjedana.

Imamo vrlo uspješne slučajeve bez ijedne kontrole jer se jako puno posvetimo detaljnom planu terapije.“ – dr.med.dent, spec. ortodoncije Katarina Krajačić iz stomatološke klinike Dentum

katarina krajacic
dr.med.dent, spec. ortodoncije Katarina Krajačić

Prednosti Invisalign prozirnog aparatića za zube:

 • Udlage su gotovo nevidljive
 • Prozirne udlage nemaju metalne žice ili bravice koje se inače nalaze kod klasičnih aparatića za zube  
 • Moguće je ići na pretrage poput MR-a, za razliku kod fiksnog aparatića koji se mora ukloniti na ortodontskom pregledu prije pristupa takvim pretragama
 • U slučaju udarca, fiksni aparatić može ozlijediti tkivo
 • Plan tretmana terapije, trajanje i rezultat su jasni i znaju se točno unaprijed za razliku kod klasičnih aparatića
 • Za razliku od fiksnog apratića, kod nošenja Invisalign® udlaga nema problema kod pranja zubi i korištenja konca za zube
 • Odlično je rješenje za tinejdžere
 • Ne smetaju za vrijeme jela
 • Za vrijeme Invisalign terapije, moguće je poboljšanje periodontalnog zdravlja (zubnog mesa)

Što trebate znati prije nego se odlučite na Invisalign terapiju?

 • Ukoliko se aparatić ne nosi prema uputama to će negativno utjecati na postizanje željenih rezultata.
 • Nakon prelaska na sljedeću udlagu može se osjetiti blaga osjetljivost zuba.
 • Ukoliko se nakon jela ne vodi pravilna oralna higijena, postoji mogućnost pojave karijesa.

Invisalign– vrste prozirnog aparatića za zube

Postoji više vrsta Invisalign terapije, a ordotont će nakon detaljnog pregleda odrediti koja je najbolja za vas.

Invisalign Full terapija

Invisalign Full terapijom moguće je ispraviti različite nepravilnosti pa čak i one kompliciranije.

U pravilu, Invisalign Full terapija traje 12-18 mjeseci, a nove udlage mijenjaju se svakih 7 dana. Terapija podrazumijeva kontrole svakih 8-12 tjedana na kojima će ortodont provjeriti napredak terapije. Ukoliko se želi postići rezultat u nešto kraćem vremenu, ortodont može predložiti stavljanje sitnih, prozirnih bravica na zube kojima se daje potpora prozirnim udlagama.

Minimalni broj udlaga u Full terapiji je 14 udlaga, a može ih biti i više, broj udlaga je neograničen sve do postizanja željenog rezultata.

Invisalign i7 terapija

Invisalign i7 terapija idelano je rješenje ukoliko trebate ispraviti manje nepravilnosti. Invisalign i7 preporuča se pacijentima čiji je problem moguće riješiti u roku od 7 do 14 tjedana sa samo 7 udlaga u cijeloj terapiji.

Invisalign Lite terapija

Idealno je rješenje za pacijente za koje je Invisalign Full terapija previše, a Invisalign i7 nije dovoljna kako bi ispravila također manje nepravilnosti zubiOva terapija nudi se kao rješenje kako bi pacijent izbjegao Invisalign Full terapiju te tako izbjegao veći trošak terapije.

Procijenjeno vrijeme trajanja Invisalign Lite terapije je 14 tjedana do maksimalno 28 tjedana ako pacijent svaku udlagu nosi 2 tjedna.

Ako niste sigurni koja vrsta terapije bi bila najbolja za Vas, naručite se na specijalistički ortodontski pregled već danas. Stomatolozi iz stomatološke klinike Dentum odgovorit će na sva Vaša pitanja!

Invisalign prozirni aparatić za zube – tko je kandidat?

Kandidati su tinejdžeri i odrasle osobe koje imaju dobro oralno zdravlje. Invisalign terapija pogodna je i za pacijente s parodontitisom zbog blagih sila kao i zbog omogućene temeljite higijene.

Pacijenti koji NISU idealni kandidati za Invisalign terapiju:

 • Pacijenti kojima nisu ispali svi mliječni zubi
 • Pacijenti koji nose protezu

Invisalign, metalne i estetske bravice – koja je razlika?

invisalign

Glavna prednost Invisalign terapije u odnosu na metalne bravice jesu prozirne udlage koje su neprimjetne prilikom nošenja. Zbog nevidljivosti udlaga, okolina ni ne primijeti da nosite aparatić.

Prednosti Invisalign prozirnog aparatića u odnosu na tradicionalne metalne bravice:

 • Prozirne udlage smanjuju neugodu kod nošenja
 • Prozirne udlage moguće je skinuti po potrebi (za vrijeme jela, pranja zubi) dok metalne bravice nije moguće skinuti bez posjeta stomatologu
 • Za razliku od metalnih bravica, u Invisalign terapiji za vrijeme jela ne treba paziti na vrstu hrane obzirom da se udlaga skida prije jela
 • Nošenje prozirnih udlaga više je higijenski od nošenja metalnih bravica
 • Pranje zubi puno je lakše jer ga se može skinuti pa tako i detaljnije oprati zube – jedan od razloga zašto je bolji od ostalih aparatića za paro pacijente
 • U terapiji ne treba toliko često odlaziti na preglede kod ortodonta. Terapija se odrađuje skoro pa samostalno uz upute ortodonta
 • Bolje kontrolirane sile u Invisalign terapiji učinkovitije miču zube uz puno manju neugodu u odnosu na fiksni aparatić

Kako se čiste Invisalign udlage?

Prozirne udlage čiste se tableticama, koje dolaze zajedno u paketu s udlagama, u kombinaciji s običnom četkicom.

Invisalign ciscenje

Zubi su mi se pomaknuli nakon nošenja aparatića, može li Invisalign terapija pomoći?

Ukoliko se nakon nošenja tradicionalnog fiksnog aparatića pomaknu zubi, moguće ih je vratiti Invisalign prozirnim aparatićem. Pomicanje zubi u početni položaj dogodi se najčešće u slučajevima kada pacijenti ne prate upute stomatologa nakon terapije tj. ne nose udlage u mjeri u kojoj je potrebno.

Koliko dugo treba čekati između mijenjanja Invisalign udlaga?

Koliko će proći vremena između prelaska s jedne udlage na drugu ovisi od pacijenta do pacijenta, a to vrijeme određuje ortodont. Obzirom da se udlage izrađuju prema uputama stomatologa i detaljnom izračunu svaka terapija je potpuno individualna no u prosjeku udlage se mijenjaju svakih 7 dana.

Može li se žvakati žvakaća guma dok se nose Invisalign udlage?

Vrlo je važno prije jela, žvakanja žvake ili pića skinuti udlagu jer postoji mogućnost da se prilikom žvakanja uništi površina udlage ili stvore bakterije.

Loša higijena može dovesti do lošeg zadaha ili čak krvarenja desni i karijesa.

Kako pušenje utječe na Invisalign terapiju?

Kao i kod hrane i pića, preporuča se da se udlaga skine kako ne bi požutila i uzrokovala neugodan zadah iz usta. Iako kod pacijenata koji mijenjaju udlagu svakih 7 dana neće biti problema ako udlaga malo požuti jer će ju brzo zamijeniti.

Jesu li Invisalign udlage napravljene od plastike?

Iako udlage izgledaju plastično, one to nisu. Invisalign udlage izrađene su od posebnog termoplast materijala koji je izrađen u medicinske svrhe. Taj čvrsti materijal odobren je od FDA i ne sadrži glutenlateksBPA (industrijska kemikalija od koje su se proizvodile stvari od plastike) kao ni BPS (pojavio se kao zamjena za BPA).

Faza retencije nakon završene Invisalign terapije

Nakon završene originalne Invisalign terapije, kreće faza retencije. U fazi retencije nosi se udlaga koja drži zube u pravilnom položaju te sprječava povratak zubi u prijašnje stanje.

Ukoliko mislite da se vaš problem može riješiti ortodontskom Invisalign terapijom, prijavite se na pregled i konzultacije u stomatološku kliniku Dentum kod dr. Katarine Krajačić.

Ortodontica Katarina Krajačić od početka svoje uspješne karijere redovito se usavršava kako bi bila u korak s najsuvremenijim metodama ispravljanja zubi, a među prvima u Hrvatskoj dobiva i licencu Invisalign® stomatologa.

Možda će vas zanimati:
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori
Myobrace® sustav – ispravljanje zubi kod djece
ShapeMySmile metoda uljepšavanja osmijeha
Izbjeljivanje zubi: što kažu stomatolozi?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)