Izbjeljivanje zubi sve je veći trend kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Unatoč zdravim zubima, pacijenti često dolaze na izbjeljivanje zubi kod stručnjaka ili pokušavaju to učiniti sami doma s raznim proizvodima.

Kad više nema načina za održanje boje zubiju na prirodan način, oralnom higijenom i kontrolom prehrane, nema mjesta očaju. Izbjeljivanje, pogotovo izvedeno i praćeno od strane doktora dentalne medicine, je siguran način za povratak sjajnog osmijeha.

U ovom velikom vodiču odgovorit ćemo na sva pitanja o izbjeljivanju zubi.

1. Izbjeljivanje zubi – što je to?

Izbjeljivanje zubi je proces u kojem se izbjeljuje caklina ili dentin. O tome hoće li stomatolog izbjeljivati caklinu ili dentin ovisi imate li zdrave zube ili ne. Kod vitalnih, zdravih zuba primarno se izbeljuje caklina, a što postoji više cakline to su rezultati bolji. Dentin je srednji sloj zuba i obično je žućkaste do smeđe boje i kao takav definira konačnu boju zuba jer je caklina djelomično transparentna. Dentin je živi dio zuba i njega se izbjeljuje kada su zubi avitalni tj. mrtvi. 

Dakle, tip izbjeljivanja ovisi o tome je li zub živ ili ne i zato je najsigurnije izbjeljivanje obaviti u ordinaciji.

2. Izbjeljivanje kod kuće i kod stomatologa – koja je razlika?

Na tržištu se može pronaći mnoštvo preparata za izbjeljivanje zubiju. Jedni se koriste profesionalno u ordinaciji, a drugo su sredstva koje pacijent koristi kod kuće, bez nadzora stomatologa. Profesionalni preparati temelje se na vodik peroksidu, odnosno manjem postotku karbamid peroksida. Vodikov peroksid je aktivna supstanca koja se u kemijskoj reakciji dekomponira na molekule vode i kisika, koji dalje daje vrlo reaktivan međuprodukt- superoksid te u nastavku reakcije dolazi do prodiranja kroz caklinu i dentin. Postupak izbjeljivanja zubi nije neugodan, potpuno je bezbolan i ne šteti zubnoj strukturi. Izbjeljivanje se provodi u ordinaciji pod kontrolom doktora dentalne medicine. Izbjeljivanje zubi u specijaliziranim ordinacijama dentalne medicine je do 3 puta učinkovitije nego samostalno izbjeljivanje kod kuće, osim toga je i sigurnije jer su tokom postupka vaše desni prekrivene zaštitnim sredstvom kako bi se izbjegla moguća preosjetljivost na peroksid.

3. Izbjeljivanje zubi kod stomatologa

Prethodno izbjeljivanju je korisno napraviti temeljito čišćenje kamenca i pjeskarenje zuba kako bi se pojačao učinak preparata u obliku gela (kada govorimo o preparatima Opalescence, UltraDent). Izbjeljivanje zubi gelom u ordinaciji je dokazano najefikasniji način, ali i nešto skuplji nego izbjeljivanje zubi kod kuće.

Zubi se izbjeljuju kod stomatologa na tri načina:

 • ZOOM lampom
 • Laserom
 • Zubnim udlagama      

4. Izbjeljivanje zubi udlagama – kako izgleda i koliko košta?

Proces izbjeljivanja zubnim udlagama započinje posjetom stomatologa. Stomatolog uzima pacijentove otiske (za gornju i donju čeljust) te ih šalje tehničarima da ih izradi po mjeri pacijenta. Nakon što su udlage izrađene, pacijent ih preuzima i dobiva gel koji će stavljati u udlage. Količina gela i vrijeme perioda korištenja određuju upute proizvođača gela.

Gel se stavlja u udlagu najčešće prije spavanja i ujutro se skine, a može se nositi i tijekom dana. To također ovisi o uputama proizvođača gela.

Cijena izbjeljivanja ovisi o vrsti gela koja se koristi odnosno o proizvođaču gela.

5. Izbjeljivanje zubi ZOOM lampom ili laserom – koja je razlika?

ZOOM lampa i laser su uz udlage, jedan od profesionalnog načina izbjeljivanja zubi. Neki pacijenti preferiraju izbjeljivanje lampom i laserom jer je potreban samo jedan dolazak kod stomatologa u trajanju od sat vremena.

Izbjeljivanje zubi ZOOM lampom i laserom čine se slični no ipak postoje razlike između ova dva načina:

6. Izbjeljivanje zubi laserom – lasersko izbjeljivanje zubi

Prilikom laserskog izbjeljivanja zubi specijalni laser otpušta toplinu i na taj način aktivira peroksidni gel koji izbjeljuje zube. Ovo je odličan način za dobivanje svjetlijeg osmijeha, no pacijent može osjetiti izlaganje infracrvenom zračenju. Također, zbog nedovoljne veličine lasera koji se koristi za izbjeljivanje, ovaj način izbjeljivanja pokriva samo manji dio osmijeha te je potrebno više zračenja kako bi se postiglo izbjeljivanje svih zubi.

Philip Zoom!® lampa za izbjeljivanje postiže nevjerojatne rezultate

Pacijenti koji žele postići brz i učinkovit rezultat kod izbjeljivanja, biraju profesionalno izbjeljivanje Philips Zoom®  lampom! Ako se spremate za vjenčanje, rođendansku proslavu ili vam je jednostavno dosta pokušaja izbjeljivanja zubi kod kuće – za bilo koji od navedenih razloga, profesionalno Zoom izbjeljivanje nudi brojne prednosti:

 • Povećano samopouzdanje koje dolazi s ljepšim osmijehom
 • Puno svjetliji zubi na najbrži način
 • Siguran Zoom!® način izbjeljivanja

Dodatno, za razliku od tipičnog izbjeljivanja laserom koje uključuje infracrveno zračenje, Zoom!® filteri svjetla za izbjeljivanje blokiraju zračenje čime je ograničeno izlaganje zubi nepotrebnoj toplini. Zoom!® metodom se može doporijeti do svih područja u ustima, što olakšava brži tretman. Štoviše, cijeli tretman izbjeljavanja je završen u samo jednom posjetu stomatologu.

7. Boli li izbjeljivanje zubi?

Bol je kod svakog pacijenta individualna i ovisi o osjetljivosti samog zuba. Veća je vjerojatnost da će pacijenti koji imaju deblju caklinu imati manje osjetljivosti i ako nema puno ispuna, povučenog zubnog mesa te ako zubi nisu već potrošeni. 

Bol za vrijeme izbjeljivanja zubi također ovisi o sredstvu i načinu izbjeljivanja – što je veća koncentracija gela veća je šansa za bol Dakle, izbjeljivanje u ordinaciji sa Zoom lampom ili laserom najčešće će dovesti do osjetljivosti dok kućno izbjeljivanje udlagama narijeđe.

U stomatološkoj Dentum klinici doktori stomatolozi svojim pacijentima ponude tabletu protiv bolova pola sata prije tretmana kako bi sve prošlo bezbolno.

8. Koliko traje postupak izbjeljivanja zubi Philips ZOOM lampom?

Izbjeljivanje zubi Philips ZOOM lampom traje sat vremena, točnije rade se četiri serije po 15 minuta.

Svaka serija izbjeljivanja zubi izgleda ovako:

 • gel za izbjeljivanje se stavlja na zube,
 • posvjetljuje se s lampom 15 minuta,
 • nakon 15 minuta rad lampe prestaje, skida se stari sloj gela te se ponovno stavlja gel za sljedeću seriju.

Izbjeljivanje zubi udlagama traje dok ne potrošite cijeli gel ili ne postignete željeni učinak.

9. Izbjeljivanje zubi – koliko traje bjelina zubi nakon što ih izbijelimo?

Vrlo je važno paziti, a na to će vas upozoriti i vaš stomatolog, da ne jedete i ne pijete obojana jela i pića barem 5 dana nakon tretmana. Također, ako ste pušač, ne preporuča se pušenje za vrijeme tih dana.

Bjelina zuba je individualna i ovisi o više faktora (dob, način prehrane, jeste li pušač itd.). Zub starenjem žuti, intenzitet kojim zub žuti ovisi od pacijenta do pacijenta. U prosjeku možemo reći da bjelina zuba nakon izbjeljivanja traje od 3 do 5 godina. Kako bi održali bjelinu zuba, treba dolaziti na godišnje čišćenje kamenca i pljeskarenje zubi barem 2 puta godišnje.  

Preporučamo pacijentima da se nakon ordinacijskog izbijeljivanja naprave udlage, pa se može po potrebi napraviti doizbijeljivanje zuba da se održi boja dugoročno.” – dr Dunja Čeko, stomatološka klinika Dentum

10. Izbjeljivanje zubi – uništava li caklinu?

Ako se izbjeljivanje radi pravilno kod stručnjaka stomatologa, caklina se ne uništava izbjeljivanjem zubi. Također, nije preporučljivo prečesto odlaziti na ovakve tretmane. Ne preporuča se ići baš svake godine na ovakav tretman radi boljitka zuba jer se učestalim korištenjem peroksida uništava struktura zuba. 

Današnji gelovi za izbjeljivanje, koje mi koristimo u našoj ordinaciji, dovode do remineralizacije cakline nakon postupka izbjeljivanja pa čak mogu dugoročno i ojačati caklinu. – dr Igor Kosmina, stomatološka klinika Dentum

11. Izbjeljivanje zubi prirodnim putem

Soda bikarbona, limun, aktivni ugljen i slični preparati vrlo su česta tema kada se priča o izbjeljivanju zubi. Oni se koriste, ali zapravo ne izbjeljuju zube nego ih samo malo bolje očiste pa se čestim korištenjem čini da su se zubi izbijelili. Također, korištenje takvih proizvoda se ne preporuča od strane stručnjaka. Ono što se događa kod takvih metoda izbjeljivanja je to što sredstva poput sode bikarbone skidaju površinski sloj cakline, a tim ujedno i pigmentacije. Zbog toga će se se privremeno činiti da zubi jesu bjelji ali dugoročno će nepovratno oštetiti caklinu i izazvati nebrojeno mnogo problema počevši od preosjetljivosti zuba pa do smanjenje otpornosti na karijes, pucanje ziba/cakline itd.

12. Kome se preporuča izbjeljivanje zubi?

Kandidati za izbjeljivanje zubi su:

 • Osobe koje nemaju puno plombi u prednjim zubima, a u slučaju da žele izbjeljivanje onda je potrebno mijenjati i plombe.
 • Osobe koje trebaju neko protetsko rješenje (zubne ljuskice ili zubne krunice) u bočnoj regiji, a ne sviđa im se boja njihovih prednjih zubi. U tom slučaju izbjeljuju se prednji zubi kako bi se dobila ista boja ljuskica ili krunica.
 • Osobe koje žele izbijeliti zube prije bilokakve vrste protetskih radova kako bi uskladili boju trajnim radom.

13. Upute nakon izbjeljivanja zubi

Bilo da se radi o izbjeljivanju vitalnih ili avitalnih zubiju, izbjeljivanju u ordinaciji ili kod kuće, kako bi se osoba ponosila bjelinom svojih zuba, važno je pridržavati se uputa koje doktor dentalne medicine mora dati, a pacijent bi ih se morao pridržavati: Treba izbjegavati konzumaciju kave, čaja, gaziranih pića, crnog vina, sojinog umaka i svih sličnih namirnica koje mogu naknadno utjecati na boju zuba. Također, treba izbjegavati i konzumaciju duhanskih proizvoda. Ukoliko se pacijent pridržava uputa svog stomatologa, boja zuba je postojana 2 i više godina.

14. Izbjeljivanje zubi – cijena

Cijena izbjeljivanja zubi ovisi o gelu i materijalu koji je potreban za tretman, a cijenu u stomatološkoj klinici Dentum možete pogledati na njihovom cjeniku.

Možda će vas zanimati:
Upute nakon izbjeljivanja zubi
Zubne ljuskice – što su i koje su prednosti?
ShapeMySmile metoda uljepšavanja osmijeha
5 stvari koje ne biste trebali raditi sa zubima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.