Kako je započela zubna bajkovita tradicija, što današnja zubna vila poklanja, koji su moderni trendovi koje djeca širom svijeta slijede kad izgube zub?

Kada je započela tradicija zubić vile?

Iako se čini kao da zubić vila postoji već stotinama godina, koncept je zapravo puno mlađi. Prvi put se zubić vila spominje u tisku, u priči od osam stranica koju je za djecu napisala Esther Watkins Arnold 1927.  Dok je priča neko vrijeme prolazila relativno nezapaženo, popularnost Disneyevih likova pomagala je da zubić vila postane popularna u mnogim domaćinstvima.

Zubić vila – kolika je nagrada za jedan zub?

Prosječna cijena za izgubljeni zub u 2019. godini iznosila je 20 kuna. Ako mislite da je ta cijena visoka za plaćanje malenog zuba, uzmite u obzir da je taj iznos zapravo niži od prethodnih godina. Zubić vila nije radila analitiku, ali neki stručnjaci su proveli anketu pa znamo koliko vila cijeni zubiće.

Kakva bi trebala biti valuta?

Što ako bi zubić vila umjesto novca ostavljala neku drugu nagradu ili poklon? Budući da zubić vila promovira zdrave zube mogla bi djeci ostaviti novu četkicu i pastu za zube s omiljenim likovima iz crtića. Još jedna zabavna opcija je poseban kupon za nešto što dijete voli raditi, poput izleta u park ili gledanja filma s mamom i tatom. Nova dječja knjiga ispod jastuka još je jedna sjajna ideja za posjeta zubić vile.

Zubić vila može zahvaliti svojoj djeci na dobroj brizi o zubima i potaknuti ih da redovito peru zube tako da im ostavi poruku ispod jastuka. Da biste poruku učinili čarobnijom, razmislite o šljokicama koje podsjećaju na vilin prah.

Zubić vila i trendovi širom svijeta

Djeca širom svijeta imaju različite načine za proslaviti izgubljeni zub.

U Argentini će djeca staviti zub u čašu vode za El Raton de Los Dientes, što u prijevodu znači zubni miš. Miš dolazi tijekom noći kako bi popio vodu, uzeo zub i ostavio nagradu u praznoj šalici. U Japanu se djecu potiče da bacaju zube. Donji zubi se obično bacaju prema krovu, a gornji zubi uglavnom prema zemlji. U latino zemljama je najpoznatiji lik Ratoncito Perez. Perez je sam po sebi postao pop simbol, pojavljuje se u crtićima i čak ima muzej posvećen njemu u Madridu u Španjolskoj. U nekim drugim zemljama tu su dabrovi, mačke, psi ili čak vjeverice.

Zubić vila – zašto postoji?

Iako se zubić vila tijekom godina malo promijenila, krajnji cilj je i dalje isti. Razlog zašto se legenda o zubić vili i dalje koristi i razvija kroz kulture je taj što djeci pruža razinu ugodnosti. Kako rastete, vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene, ali zasigurno je prva i najviše traumatična za djecu gubitak zuba ili dva. Legende o zubić vilama pružaju utjehu i stvaraju uzbuđenje traumatičnom iskustvu.

Danas stomatolozi koriste zubić vilu kako bi potaknuli održavanje oralne higijene kod djece, čak potiču roditelje da šire legendu s napomenom da zub koji je najčistiji dobije veću nagradu. Ovakva vrsta poticanja i predodžba zubić vile olakšava stomatolozima rad s djecom, a to je vrlo dobra stvar!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)