All-on-4® zahvat rješava problem bezubosti, a popularan je u cijelom svijetu zbog svoje sigurnosti i uspješnosti. Ono što je važno istaknuti kod All-on-4® metode je to da se cijela čeljust može nadomjestiti sa samo 4 Nobel Biocare implantata pa čak i kod pacijenata koji imaju minimalan volumen kosti.

Originalni All-on-4® zahvat ima točno određene uvjete koje treba zadovoljiti kako bi pacijent bio siguran da je dobio i platio originalnu All-on-4® metodu na 4 Nobel Biocare implantata.

Ukoliko patite od problema bezubosti ili su vam svi zubi predviđeni za vađenje, sigurno ste čuli i razmišljate je li All-on-4® metoda idealno rješenje za vas.

Prije konačne odluke o All-on-4® zahvatu, ovo su pitanja koja trebate postaviti svom stomatologu o All-on-4® metodi:

Koje ću implantate dobiti ako se odlučim na All-on-4® metodu?

Nobel Biocare je uz Straumann, priznati svjetski proizvođač zubnih implantata, poznat po pouzdanosti, kvaliteti i kliničkim istraživanjima. Originalna All-on-4® metoda je smišljena i patentirana od strane Nobel Biocarea. Zbog toga je vrlo važno da znate kako je jedina originalna All-on-4® metoda ona koja podrazumijeva ugradnju po 4 Nobel Biocare implantata u jednoj čeljusti.

Pročitajte tekst: Koje implantate odabrati i zašto je to važno?

Hoću li dobiti garanciju na implantate i implantološku knjižicu?

Nakon što vam stomatolog ugradi Nobel Biocare implantate, dobit ćete implantološku knjižicu koja predstavlja doživotnu garanciju na implantate. Što to znači za vas? To znači da proizvođač implantata Nobel Biocare garantira kvalitetu i dugotrajnost zubnih implantata. Također, vrlo je važno ugrađivati svjetski priznate i poznate implantate jer ćete u slučaju potrebe za dodatnim radom na tim implantatima moći to obaviti bez obzira u kojem se dijelu svijeta nalazili. Ukratko, uz Nobel Biocare dentalne implantate uvijek ste sigurni jer doktori diljem svijeta koriste taj implantološki sustav.

Svaki implantat ima svoj poseban “ključ” kojim se može otvoriti i komponente kojima se nadograđuje, a ugradnjom Nobel Biocare implantata sigurni ste da ćete pronaći stomatologa koji ima potreban “ključ” i komponente kako bi vam pomogao (u slučaju da dođe do potrebe za primjerice zamjenom krunice na implantatu).

Implantološka knjižica (grancija) za Nobel Biocare implantate

Kada ću dobiti privremeni rad, a kada trajni fiksni rad?

All-on-4® zahvat u praksi radi se u dvije faze. Nakon prve faze All-on-4® zahvata u kojoj su se izvadili svi zubi (ukoliko je potrebno) i ugradili 4 Nobel Biocare implantata (po jednoj čeljusti), ugrađuje se privremeni fiksni rad. Taj privremeni fiksni rad ugrađuje se direktno na implantate i ne možete ga skinuti bez stomatologa. Dakle, nakon prve faze All-on-4® zahvata dobivate već u istom danu nove zube, no važno je naglasiti da se u tom trenutku radi o privremenom radu.

privremeni allon4
Privremeni All-on-4 u jednom danu

Sigurno se pitate: čemu služi privremeni rad i koja je razlika između privremenog i trajnog rada?

Privremeni fiksni rad izrađuje se od drugačijeg materijala, akrilata, i njega nosite 3-5 mjeseci dok ne završi proces oseointegracije (srastanje implantata s kosti). U drugoj fazi zahvata dolazite kod stomatologa te se skida privremeni rad, uzimaju otisci za trajni rad, dodatno provjerava zagriz i dovršava se konačna protetika. Nakon što stomatolog bude siguran da trajni rad savršeno pristaje vašoj čeljusti i fizionomiji lica, dobivate trajni fiksni rad.

Trajni zubi izrađeni su od slojevanog kompozita (materijal koji je najsličniji našim zubima) ili keramike, a konstrukcija trajnog rada izrađena je od metala, titana ili BIO HPP materijala.Trajni rad čvršći je, precizniji i trajniji od privremenog i zato je vrlo važno znati kada ćete dobiti privremeni, a kada trajni fiksni rad.

Od kojeg materijala će biti izrađena trajna konstrukcija All-on-4?

U stomatologiji postoji više materijala od kojih se rade konstrukcije za fiksna rješenja; metal, titan ili BIO HPP konstrukcija, te više načina izrade: lijevana, frezana ili 3D printana.

Zbog različitih vrste materijala i izrade, prije odluke o All-on-4® zahvatu pitajte svog stomatologa od kojeg materijala se izrađuje i koji je način izrade konstrukcije.

Konstrukcija može biti lijevana, frezana ili 3D printana. Uvijek je bolji izbor odabrati konstrukciju koja je izrađena frezanjem ili 3D printanjem zbog veće preciznosti i pasivnosti.

Najčešće se kontrukcije za All-on-4® izrađuju od kobalt-kroma (metala), titana ili BIO HPP materijala. BIO HPP materijal najsličniji je ljudskoj kosti, metal (kobalt-krom) je najdulje i najčešće korišten u stomatologiji zbog svoje otpornosti na koroziju, tvrdoće i visoke granice opterećenja, dok je titan materijal koji je biokompatibilan, njega naše tijelo prihvaća i omogućava prirodno srastanje. Nakon što znate ove informacije, lakše ćete sa stomatologom iskomunicirati od kojeg materijala će biti izrađena vaša All-on-4® konstrukcija.

Od kojeg materijala će biti izrađene finalne zubne krunice odnosno zubi?

Zubne krunice u All-on-4® metodi mogu biti izrađene od dva materijala:

 • kompozit,
 • keramika.

All-on-4® rad koji je rađen na kompozitu ima veliku prednost to što se zubi mogu individualno estetski izraditi kako bi se postigla maksimalna estetika u samom izgledu zuba. Kompozitni zubi za razliku od keramičkih manje su skloni pucanju jer je kompozit kao materijal manje krut od keramike.

allon4 kompozit
All-on-4 na kompozitu

All-on-4® rad na keramici prije svega zahtijeva iskustvo stomatologa i dentalnog laboratorija koji izrađuje keramičke krune. Pacijenti često žele zubne krunice od keramike zbog prirodnije estetike zuba. Vrlo je važno imati na umu da ukoliko radite All-on-4® zahvat u obje čeljusti (što je čest slučaj) nije preporučljivo raditi i gornju i donju čeljust s keramikom. Kada se obje čeljusti rade s keramikom, postoji velika vjerojatnost pucanja zubi zbog žvačnih sila. Da bi se izbjeglo pucanje rada, najbolji izbor je raditi kompozitne zube u jednoj čeljusti, a keramičke u drugoj.

allon4 keramika
All-on-4 na keramici

All-on-4® metoda idealno je rješenje ako imate bezubu čeljust ili su vaši zubi predviđeni za vađenje. Prije konačne odluke o zahvatu dobro se informirajte o vrsti implantata, materijalima i iskustvu stomatologa.

Ako patite od nedostatka zubi ili želite mobilnu protezu zamijeniti s fiksnim rješenjem, uvijek ste dobrodošli na besplatan prvi pregled u stomatološku kliniku Dentum čiji su stomatolozi priznati stručnjaci za All-on-4® metodu. Nakon besplatnog pregleda dobit ćete neobvezujuću ponudu s mogućim rješenjima za vaš osmijeh.

Možda će vas zanimati:
Allon4 – Originalna metoda: Fiksni zubi za 24 sata!
Dijabetes i zubni implantati – Mogu li se implantati ugraditi dijabetičarima?
Mogu li se implantati ugraditi u slučaju osteoporoze?
Kako nedostatak zubi utječe na vaš život?
Najbolji zubni implantati – Nobel Biocare i Straumann

2 Comments

 • Danica Sušić, 12/10/2021 @ 16:41 Reply

  Postovani!
  Zbog velikig nedostatka zubi u gornjoj čeljusti, (za sada imam protezu s kombinacijom mostova s obe strane),ako bih se idlučila na All 4, zanima me okvirna cijene tog zahvata!

  • stomatologija

   stomatolog&ja, 12/01/2022 @ 22:40 Reply

   Poštovana Danice, za informacije o zahvatu, ljubazno Vas molimo da se javite direktno u kliniku Dentum na njihovu e-mail adresu: smile@dentum.com ili telefonom: +385 1 5802 333
   Stojimo na raspolaganju za sva ostala pitanja. Lijepi pozdrav, Stomatologija.hr 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)