Koje implantate ugrađuje vaš stomatolog od velike je važnosti za vaše oralno zdravlje. Ugradnjom implantata zamjenjuje se korijen zuba koji nedostaje, a na implantat se stavlja protetski rad koji savršeno imitira funkciju i estetiku zuba.

Koje implantate ugrađuje vaš stomatolog?

Na tržištu postoji na tisuće vrsta i brendova zubnih implantata i zato je vrlo važno dobro se informirati prije odabira stomatologa koji će vam ugrađivati implantat.

Evo što trebate znati o prestižim implantatima na tržištu!

Pioniri implantologije su dvije tvrtke koje postoje još i danas. One su davnih 60-ih godina otvorili novo poglavlje u dentalnoj medicini razvojem dentalnih implantata. Te dvije tvrtke su Nobel Biocare (nekadašnji Branemark) i Straumann. Duži period bile su jedine takve tvrtke na tržištu no danas postoji velik broj proizvođača dentalnih implantanata.

Međutim, ove dvije tvrtke (Nobel Biocare i Straumann) uz još nekoliko respektabilnih čine globalni broj jedan i ističu se po:

 • pouzdanosti,
 • kvaliteti,
 • razvoja i kliničkih istraživanja.

Kako bi vam bilo jednostavnije za shvatiti o čemu je riječ, možemo povući paralelu s automobilskom industrijom pa usporediti tradiciju i razvoj npr. Mercedesa s nekom automobilskom markom nižeg razreda. Tako treba promatrati i svijet dentalnih implantata.

Zašto je važan proizvođač implantata?

To je bitno iz dva razloga: prvi je to da jednom kada ugradite dentalni implantat želite da taj implantat ima sve garancije za svoju kvalitetu i da su provedena sva klinička istraživanja. Upravo zbog kvalitete dentalnih implantata koje proizvode Nobel Biocare i Straumann su lideri koji kontinuirano rade na poboljšanju kako dentalnih implantanata tako i metoda ugradnji.

Drugi razlog važnosti proizvođača implantata kojeg birate je sigurnost. Dugogodišnji rad vodećih proizvođača dentalnih implantata su veća garancija da će proizvodi tih tvrtki biti dostupni dugi niz godina. Točnije, da će tvrtke nastaviti s poslovanjem za razliku od novih brendova. Npr. ako se u budućnosti nešto dogodi s vašim implantatom što iziskuje popravak vašeg rada, na tržištu moraju postojati nove komponente i alati koji će omogućiti taj popravak.

Zašto je važna kvaliteta implantata i koji su rizici kod korištenja ”no name” implantoloških sustava i neoriginalnih dijelova?

 • Nedostatak dugoročnih kliničkih studija
 • Kombiniranje kopija s originalnim dijelovima
 • Dijelovi ne sjedaju u potpunosti, mikropore nastale nepotpunim spajanjem pružaju mogućnost ulasku bakterija što može rezultirati infekcijom kosti ili desni
 • Originalni dijelovi kombinirani sa kopijama dovode do gubitka garancije i potpunog odricanja odgovornosti od strane proizvođača originalnih dijelova
 • Veći rizik od pucanja neorginalnih dijelova
 • Ograničene mogućnosti
 • Ograničen izbor implantata i protetskih dijelova
 • Neizvjesna dugoročna prisutnost na tržištu što rezultira nemogućnošću kasnijeg popravka
 • Statistički pokazatelj broja nastalih i nestalih jeftinijih implantaoloških susatava u proteklih 5 godina predstavlja svojevrstan rizik za korisnike

Ukratko, jeftiniji implantološki sustavi = dugoročna neizvjesnost.

Možda će vas zanimati:
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!
Privremeni zubi: Kako ih održavati?
Endodoncija – liječenje upale zuba
Od životinjske kosti do današnje četkice za zube

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)