Ako ste se ikad pitali kako je nastala  prva zubna četkica na pravom ste mjestu. To je uistinu predmet bez kojeg danas ne možemo zamisliti život. Zanimljivo je istaknuti kako se četkica za zube Amerikancima nalazi na listi izuma koje smatraju neophodnima za život, čak ispred automobila i računala.

Naši preci su koristili vlastiti kažiprst za pranje zubi i to na način da su ga umakali u svoju verziju današnje paste za zube. Pasta za zube tad je bila mješavina pepela volova kopita, mirte, ljuske jajeta i vulkanskog kamena. Prva pasta nastala je u Egiptu i to prije prve četkice, a glavna uloga joj je bila spriječiti loš zadah. Do zubne paste kakvu danas koristimo ljudi su zube prali različitim sredstvima: voćni prah, pepeo školjki, suho cvijeće, med, trava, usitnjene životinjske kosti.

Četkanje zubi

Četkica kakvu poznajemo danas izumljena je u zatvoru, zatvorenik William Addis 1780. godine u malu životinjsku kost probušio je rupice i kroz njih provukao svinjsku dlaku. Biznis proizvodnje pokrenuo je nakon izlaska iz zatvora.  Životinjska dlaka je dvjestotinjak godina kasnije zamijenjena. Izum električne četkice dogodio se 1956. u Švicarskoj.

Prvi primjer u provođenju i održavanju oralne higijene krajem Drugog svjetskog rata, postavili su  američki vojnici kojima je oralna higijena bila naređena za vrijeme služenja vojnog roka.

Preostaje nam radoznalo čekati nove izume i trendove, tko zna što budućnost donosi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)