All On 4 je najbolje rješenje za bezubu čeljust. Novi osmijeh u jednom danu priželjkuje većina osoba koja ima probleme sa zubima, no tko je kandidat za All on 4® metodu  – fiksne zube u roku od 24 sata, objasnio nam je univ.med.dent Andrej Božić iz klinike Dentum.

Allon4 – što je?

All-on-4® je stomatološki zahvat koji omogućuje osobama s bezubom ili uskoro bezubom čeljusti potpuno fiksno rješenje na četiri implantata pomoću kojeg se mogu nadomjestiti svi zubi u svega nekoliko sati. Osim toga, u slučaju da nemate minimalnu količinu kosti koja je potrebna da bi se ugradili implantati i stoga niste kandidat za uobičajenu rehabilitaciju, All-on-4® vam može vratiti blistaviji osmijeh.

Metoda All-on-4® predstavlja najbolje i najučinkovitije dugoročno rješenje s implantatima na tržištu, ali samo uz brand Nobel Biocare, ugledne švicarske kompanije koja proizvodi zubne implantate najviše kvalitete. Andrej Božić, univ.mag.med.dent, pojašnjava da u većini slučajeva nije potrebna ugradnja većeg broja implantata, osim kod individualnih situacija kada je potrebno više nosača zbog nedostatka kosti.

Allon4 – koje su prednosti ove metode?

 • kraće vrijeme liječenja,
 • rješenje koje je financijski pristupačnije,
 • doživotno jamstvo kvalitete za Nobel Biocare implantate,
 • krune prirodnog izgleda,
 • dugoročno rješenje,
 • fiksni zubi od prvog dana,
 • minimalno vrijeme oporavka,
 • pristaju stabilno i ugodno.
allon4
All on 4 privremena konstrukcija u jednom danu prije i poslije

Allon4 – jesam li kandidat?

All-on-4® zahvat je namijenjen pacijentima:

 • koji imaju svoje zube, ali oni više nisu održivi u ustima 
 • za pacijente koji nemaju svoje vlastite zube,
 • koji ne žele ili ne mogu nositi mobilnu protezu
 • koji žele fiksno rješenje.

Kandidat za All-on-4® je:

 • osoba s bezubom čeljusti,
 • osoba s uskoro bezubom čeljusti ako su zubi u jako lošem stanju i predviđeni su za vađenje.
Klikom na sliku otvorit će vam se obrazac putem kojeg se možete naručiti već danas na besplatan prvi pregled kod stručnjaka za originalnu All-On-4 metodu!

Prednost All-on-4® tehnike je to što privremene fiksne zube dobijete u samo jednom danu. Prilikom zahvata ugrađuju se Nobel Biocare implantati, jedan od vodećih implantoloških sustava u svijetu i prvi koji je predstavio All-on-4® metodu.

univ.mag.med.dent Andrej Božić iz klinike Dentum

Allon4 – postupak ugradnje: dvije faze

 • Prvi pregled – na konzultaciji sa specijalistom snima se 3D CBCT te se utvrđuje je li osoba kandidat za All on 4® metodu.
 • Ugradnja implantata – za prvu fazu All-on-4® metode potrebna su 2 termina. U prvoj fazi se u terminu od oko 2 do 3 sata izvade zubi (ukoliko ih pacijent ima) te istodobno ugrade 4 Nobel Biocare implantata. Zatim slijedi uzimanje otiska te ugradnja privremene fiksne proteze na konstrukciji, što znači da u jednom danu dobijete fiksne privremene zube, koje ne možete skinuti.

Trajni rad – se izrađuje otprilike 3 do 5 mjeseci nakon prve faze te podrazumijeva konstrukciju na titanu ili Bio HPP materijalu (koji se također već godinama koristi za izradu proteza u ljudskom tijelu) i krunama u kompozitu ili keramici.

Allon4®: razlika konstrukcije na Bio HPP, titan i metal materijalu?

Ako odaberete All-on-4® metodu, pitajte stomatologa od kojeg materijala će biti izrađena završna konstrukcija i koji je način izrade. Konstrukcija može biti lijevana, no uvijek je bolji odabir digitalna frezana ili 3D printana konstrukcija.

Konstrukcije koje se koriste za originalnu All-on-4® metodu su frezane ili printane, jer samo takav postupak osigurava precizan dosjed implantata (≤3 μm) i pasivnost samog rada. Bio-HPP (PEEK) materijal najsličniji je svojstvima ljudske kosti, titan je biokompatibilan materijal kojeg naš organizam prihvaća i omogućava prirodno srastanje, a metal (kobalt-krom) je najčešće korištena legura u stomatologiji zbog svoje otpornosti na koroziju, tvrdoće i visoke granice opterećenja. Stomatolog procjenjuje koji materijal više odgovara specifičnoj situaciji.

allon4 bio hpp
Digitalna frezana konstrukcija za All-on-4® na Bio HPP materijalu
allon4 konstrukcija titan
Digitalna frezana konstrukcija za All-on-4® na titanu
allon4 konstrukcija
3D printana konstrukcija za All-on-4® na metalu

All on 4 – kako odabrati materijal za krune: kompozit ili keramika?

 • Kompozitni All-on-4 ima frezanu konstrukciju od titana ili Bio Hpp materijala, na koju se nadograđuju slojevane kompozitne krune. Kompozit ima nekoliko prednosti, a jedna od najvećih je da se može estetski individualizirati kako bi se postigao čim prirodniji željeni oblik krune. Također, za razliku od keramike manje je sklon pucanju jer je kao materijal manje krut.
 • Keramički All-on-4 iziskuje iskusnog stomatologa koji radi s vrhunskim zubotehničarima jer izrada keramičke restauracije zahtijeva dodatnu vještinu izrade individualne keramičke krune na bazi cirkona koja se postavlja na konstrukciju.

  Treba istaknuti da se kod All on 4 metode u obje čeljusti ne savjetuju keramičke restauracije u obje čeljusti, već je bolji odabir kompozit u jednoj te keramika u drugoj čeljusti kako bi se izbjeglo pucanje keramike zbog primjene žvačnih sila. Jednako tako, valja imati na umu da su keramičke konstrukcije teže od akrilatnih i kompozitnih.
All on 4 na kompozitu
All on 4 na keramici

Koja je cijena All on 4 metode?

Važno je spomenuti da, prilikom usporedbe cijena, uvijek treba provjeriti i:

 • brand implantata,
 • način izrade All on 4 konstrukcije,
 • vrstu materijala kod završnog rada i
 • duljinu garancije.

Ovo su sve vrlo važne stavke jer stomatološki zahvat nema utjecaj samo na estetiku već i na vaše cjelokupno zdravlje. I naravno, sve te pojedinosti utječu na ukupnu cijenu stomatološkog zahvata.

All on 4 – garancija na rad

 • Nobel Biocare implantati: doživotna garancija
 • Bio Hpp/Titan konstrukcija: 10 godina garancije
 • Kompozitni slojevani zubi: 5 godina garancije
 • Keramička kruna na cirkonu: 5 godina garancije

Osim All on 4 metode – postoje li druga rješenja za bezubu čeljust?

U suvremenoj stomatologiji postoji još mnogo opcija za bezubu čeljusti. Primjerice, povoljnija rješenja poput proteze nošene implantatima (na prečkama ili lokatorima), polufiksni radovi, fiksni radovi na implantatima i slično. Najsigurnije je da posjetite stomatologa koji je stručan za ovo područje rada i na konzultacijama pronađete najbolje rješenje.

Jeste li znali? Dentum je preporučena klinika od strane Nobel Biocare implantološkog sustava te stoga ima prednost omogućiti svojim pacijentima najbolje rješenje ove kategorije: originalni All-on-4 od Nobel Biocare-a.

Uvijek ste dobrodošli u stomatološku kliniku Dentum iz Zagreba, na besplatan prvi pregled i konzultacije. Prvi pregled u Dentumu uključuje besplatan ortopan, besplatnu dijagnostiku, savjetovanje kao i besplatnu izradu personaliziranog plana terapije i troškova liječenja.

Tim stomatološke klinike Dentum iz Zagreba možete kontaktirati i pozivom na broj telefona: +385 1 5802 333 ili putem e-maila: smile@dentum.com

Možda će vas zanimati:
Koje implantate odabrati i zašto je to važno?
Što je augmentacija kosti?
Zašto odabrati All-on-4® metodu?
Koje su prednosti All-on-4® metode?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)