Vađenje zuba jedan je od češćih zahvata koje obavljaju stomatolozi, a za to postoji više razloga:

Razlozi vađenja zuba: kada je vađenje zuba neophodno?

Iako bi trajni zubi trebali trajati čitav život, na žalost često dolazi do gubitka zuba, posebice u kasnijoj životnoj dobi. Najčešći razlog vađenja trajnog zuba je kada je on toliko oštećen, da ne postoji terapija kojom ga stomatolog može spasiti.

Vađenje zuba: ostali razlozi

 1. Ortodoncija
  U slučaju kada su usta “puna zubi” odnosno kada su zubi nagužvani u ustima i nema dovoljno prostora za postavljanje zuba u bolji položaj, ponekad je potrebno izvaditi zdravi zub kako bi se pripremili za ortodontsku terapiju. Cilj ortodoncije je pravilno poravnati zube, što možda neće biti moguće ako nema dovoljno mjesta u čeljusti da se zub vrati u pravilan položaj.
 2. Infekcija
  Ako se oštećenje zuba proširi na pulpu, središte zuba koje sadrži živčana vlakna i krvne žile, tada je potrebno vaditi zub. Naime, bakterije u ustima mogu ući u pulpu, što dovodi do infekcije. Često se to može izliječiti pravilnom terapijom, odnosno liječenjem zubih kanala, ali ako je infekcija toliko uznapredovala da se zub ne može spasiti, tada je potrebno napraviti ekstrakciju zuba kako bi se spriječilo širenje infekcije.
 3. Parodontoza
  Paradontoza je opasna bolest zubnog tkiva (desni) koja dovodi do gubitka kosti koji podupiru zub i ako se ne liječi, dolazi do gubitka zubi.

Vađenje zuba: Kada i kako se vadi?

Stomatolog ili oralni kirurg (stomatolog specijalist oralne kirurgije) će prije odluke o vađenju zuba dati izraditi ortopan ili RVG snimak, kako bi mogao procijeniti je li moguće spasiti korijen zuba. Zub se vadi tek kada snimak pokaže da se zub ne može “spasiti” endodontskim liječenjem.

Prije vađenja zuba, stomatolog će vam dati injekciju lokalne anestezije kako bi zahvat bio bezbolan. Ako je moguće, stomatolog će odstraniti dio koštanog tkiva te će zub ljuljati naprijed-natrag kako bi opustio ligamente koji ga drže u čeljusnoj kosti.

Vađenje zuba – zarastanje

Nakon vađenja zuba bitno je postići hemostazu, odnosno formirati ugrušak kako bi se zaustavilo krvarenje. To se postiže tako da se zagrize gaza odmah nakon vađenja zuba.

Stomatolog vam može dati i neke preporuke kako bi osigurao da će rana pravilno zarasti. Većina stomatologa preporučuje da nakon vađenja zuba ne konzumirate duhan kao ni alkoholna pića. Ovo se preporučuje jer nikotin i alkohol mogu utjecati na brzinu zarastanja rane.

Alveolitis nakon vađenja zuba

Ako se ne pridržava uputa, nakon vađenja zuba može doći do tzv. suhe rane ili alveolitis sica. Naime, ako se ne stvori ugrušak dolazi do otvorene suhe rane koja uzokuje neugodnu bol koja se ne može ublažiti anelgeticima. Tada je iznimno važno odmah se obratiti stomatologu.

Simptomi alveolitisa ili suhe rane:

 • bol koja se pojavljuje par dana nakon vađenja zuba i tablete ne pomažu u suzbijanju boli,
 • možete osjetiti čudan okus u ustima,
 • snažan zadah.

Bijelo nakon vađenja zuba

Često pacijenti 2 do 3 dana nakon što su izvadili zub primjete bijelu nakupinu i postanu zabrinuti jer im nije jasno treba li to tako izgledati. Bijela naslaga na rani gdje se vadio zub normalna je pojava koja nastaje jer se rana suši i zacijeljuje.

Vađenje zuba – upute nakon vađenja zuba

 • nakon vađenja zuba zagrzite u gazu na nekoliko minuta kako bi se stvorio ugrušak,
 • po potrebi uzmite tablete protiv bolova (Neofen, Brufen, Paracetamol i sl.) Izbjegavajte piti Andol ili Aspirin jer oni razrjeđuju krv te time pogoduju krvarenju i otežavaju stvaranje ugruška,
 • ukoliko je potrebno, stavljajte hladne obloge
 • pratite upute stomatologa i ako je potrebno, dođite u dogovoreno vrijeme kod stomatologa na skidanje konaca.

Naredna 2 do 4 dana nakon vađenja ne smijete:

 • ispirati usta tj. mućkati,
 • pušiti,
 • jesti i piti ništa toplo/vruće ni zrnato,
 • piti gazirano,
 • piti alkohol,
 • dirati ranu.

Zašto je važno nadomjestiti izgubljeni zub?

Nedostatak zuba može uzrokovati pomicanje preostalih zubi, što utječe na zagriz i otežava žvakanje. Iz tog razloga, važno je nadomjestiti izgubljeni zub zubnim mostom ili zubnim implantatom.

Vađenje zuba – cijena

Cijena ekstrakcije odnosno vađenja zuba ovisi u kojoj ordinaciji ili klinici obavljate zahvat te koji zub je potrebno vaditi. Cijene i mogućnosti plaćanja ekstrakcije zuba u stomatološkoj klinici Dentum možete provjeriti na njihovoj stranici www.dentum.com

Možda će vas zanimati:
Endodoncija – liječenje upale zuba
Zubni implantat – sve što ste željeli znati, a niste pitali!
Paradentoza ili parodontitis: što je, kako ga prepoznati i liječiti?
ABB protokol – što je i kako nam uljepšava osmijeh?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)