ABB protokol skraćenica je od engleskih riječi: Align, Bleach, Bond. ABB protokol sastoji se od 3 procesa nakon kojih pacijent dobiva potpuno nov osmijeh, a to su:

  • Ortodoncija (Align),
  • izbjeljivanje (Bleach) i
  • bonding zuba (Bond).

Put pacijenta u ABB protokolu razvija se točno ovim smjerom: ortodontskom terapijom repozicioniraju se zubi radi postizanja funkcionalnosti, nakon završene ortodontkse terapije pacijentu se izbjeljuju zubi i u trećem koraku slijedi složeno estetsko uljepšavanje osmijeha kompozitnim bondingom ili injektivnim kompozitom.

Prije nego što pacijent krene u ABB protokol vrlo je važno napraviti kompletnu dijagnostiku i izraditi cjeloviti plan terapije koji će uzeti u obzir i funkciju i estetiku osmijeha. Za pacijente je jednostavnije kada sve zahvate mogu napraviti pod „jednim krovom“, umjesto da odlaze u nekoliko klinika obavljati različite segmente terapije te na neki način postanu glasnici poruka između različitih stomatologa.

Preporuča se pronaći stomatološku kliniku u kojoj se ima pristup multidisciplinarnom timu koji će zajednički kreirati najbolji plan liječenja za individualnog pacijenta.

abb protokol dentum
Osmijeh prije i poslije ABB protokola

ABB protokol prva faza: Ortodontska terapija

U ABB protokolu prvi korak je završiti pravilno ortodontsko liječenje. Stomatolog koji će preuzeti estetsko uljepšavanje osmijeha treba razumjeti što ortodont može postići u ortodontskoj terapiji kao krajnji rezultat, odnosno do koje će se mjere uspjeti poravnati zubi kao priprema za daljnju estetiku.

Često se ortodoncija, izbjeljivanje i bonding predstavljaju kao oblik kozmetičke stomatologije. I oni jesu započeli incijalno kao vrsta kozmetičke stomatologije s minimalno invazivnim pristupom. No danas se na takav protokol gleda kao na ispravan i dugoročan način na koji se pacijentima može pomoći da poboljšaju izgled i funkciju svojih zubi, istovremeno osiguravajući dugoročnu okluzalnu stabilnost. Drugim riječima, ovo je pristup koji omogućava dugotrajno ljepši osmijeh.


Osmijeh nakon prve faze: Ortodontske terapije (Invisalign ®)

Estetska stomatologija i važnost održavanja oralne higijene

Kvalitetna stomatologija također znači dugoročan cilj i dugoročnu odgovornost prema pacijentu. Estetska stomatologija ne bi trebala biti samo jednokratan zahvat koji ste završili zbog kratkoročnog rezultata i potom se oprostili sa svojim stomatologom. To je pogrešan pristup. Ispravan put je pronaći stomatologa kojem vjerujete i koji će dugoročno moći brinuti o vašem oralnom zdravlju u svim aspektima.

Ortodoncija i restorativna stomatologija kao komplementarne discipline

Do nedavno uvriježeno mišljenje bilo je da su estetska i restorativna stomatologija potpuno odvojen segment. Međutim, ta su dva područja mnogo više međusobno povezana nego što to mnogi misle, a ABB protokol upravo to potvrđuje.

ABB protokol – Važnost ortodontske terapije

Pojedini stomatolozi koji provode estetske tretmane na prednjim zubima, ne uzimaju u obzir ortodontske parametre i pomicanje zubi tijekom vremena te mijenjanje prednje okluzije zbog nagužvanosti zubi. Tada najčešće dolazi do situacije u kojoj se više puta mora ponavljati bonding ili krunica zbog pucanja ili otrkhnuća te se stomatolog trajno bavi s doradom protetskog dijela iako oni možda uopće ne bi ni bili potrebni da se prvotno primijenila ortodontska terapija.

Ispravan protokol bi uključivao ortodontsku terapiju, a zatim bonding za postizanje dugotrajnijeg rezultata. Razmišljanje ili pretpostavka da su ortodoncija i restorativna stomatologija odvojeni segmenti je potpuno pogrešna. Oni bi trebali biti komplementarne discipline koje međusobno surađuju za dobrobit pacijenta.

Stomatolozi danas razmišljaju o parodontologiji, implantologiji i endodonciji kako bi sanirali trenutno stanje pacijenta, no potrebno je i dugoročno predviđanje o trošenju zuba i rotaciji ili promjeni položaja zuba koja će pacijentu promijeniti zagriz, izgled i funkciju zuba kroz 10, 15 ili 20 godina.

Ortodoncija, restorativna stomatologija, izbjeljivanje zuba i oralna higijena su izuzetno važni elementi za postizanje najboljih dugoročnih rezultata za pacijente. Zanimljivo je da restorativna stomatologija ne bi bila ono što jest bez elementa izbjeljivanja.

ABB protokol druga faza: Izbjeljivanje zubi

Veliki broj pacijenata koji su završili ortodontsku terapiju tek nakon izbjeljivanja budu zadovoljni novim izgledom svog osmijeha te dobiju dodatan poticaj za ulazak u restorativni dio terapije. Na taj način je izbjeljivanje postalo ključni dio pacijentovog puta.

Isto tako, velik broj pacijenata u početku želi zubne ljuskice iako završe ortodontsku terapiju. No, nakon izbjeljivanja zubi, odustanu od brušenja zubi za ljuskice. Izbjeljivanje je neosporno važan dio cijelog koncepta. Pomaže pacijentima da najbolje i najbrže vide promjene u svom osmijehu. Ovo je apsolutno nužan korak za sve koji zapravo žele estetskom stomatologijom prvenstveno postići svjetliji osmijeh. Izmjena boje zubi izbjeljivanjem u potpunosti mijenja percepciju pacijenata o njihovom osmijehu.

Koji je najbolji način za izbjeljivanje zubi?

Kao jedna od najvećih svjetskih marki za izbjeljivanje ističe se Philips Zoom, koji je već godinama lider na tržištu. Iako postoje brojni drugi brendovi u području izbjeljivanja, kod Philips Zoom marke je općepoznato da su proizvodi sigurni i testirani na kvalitetu. Stomatolozima je jednostavan za upotrebu, a pacijentima osigurava garantiran rezultat bez oštećenja prirodne zubne cakline.

„U Dentumu smo uvijek usmjereni na to da učinimo pravu stvar za pravog pacijenta u pravo vrijeme. To su riječi u koje snažno vjerujemo. Ponekad je važno znati reći ne i odvratiti pacijenta od liječenja ukoliko ono nije odgovarajuće za njega. Isto tako, kada pristupamo liječenju, izvodimo ga temeljito kako bismo zadovoljili sve parametre.“

dr. Petar Bago, stomatološka klinika Dentum

ABB protokol treća faza: Free hand bonding

Idući korak nakon izbjeljivanja, ukoliko je to potrebno, je svakako restorativna stomatologija. Donedavno je ta grana uključivala cirkonske krunice i ljuskice. Realno, samo mali dio stanovništva si zapravo može priuštiti takav oblik terapije obzirom da se radi o uglavnom skupljim zahvatima. U novije vrijeme postoje cjenovno prihvatljivije opcije poput freehand bondinga ili injektivnog kompozita koje, osim što su cjenovno prihvatljivije, ujedno omogućuju restoraciju zubne strukture bez brušenja većeg dijela zdravog tkiva zuba.

nakon abb protokola
Osmijeh nakon izbjeljivanja i injekcijskog bondinga

ABB protokol je koristan i pacijentima i stomatolozima, te omogućuje dugoročne rezultate na obostrano zadovoljstvo.

Možda će vas zanimati:
Zubne ljuskice – što su i koje su prednosti?
Evo zašto sam s automobilom usred korone došao iz Engleske u Hrvatsku!
Zanimljive činjenice o zubima koje niste znali!
Što je augmentacija kosti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.