Ljeto i odmor na plaži savršeni su za odmaranje i stvaranje lijepih uspomena koje ćemo pamtiti cijeli život, zar ne?

Kako bi bezbrižno uživali u ljetnim radostima bez iznenadne zubobolje, vrlo je važno ne zaboraviti voditi brigu o oralnom zdravlju.

Donosimo vam listu savjeta za bezbrižno ljeto bez zubobolje!

5 savjeta za bezbrižno ljeto bez zubobolje!

1. Smanjite unos slatkog pića

Kako se temperature dižu, tako je sve primamljivije pijuckati hladna, slatka pića kako bi se osvježili. No, gazirana pića, sokovi, limunade i kokteli sadrže visoke koncentracije šećera. Pretjeranom konzumacijom ovakvih pića može doći do propadanja zuba i erozije cakline pa na kraju i do osjetljivosti i boli u zubima.

Ograničite broj slatkih pića i odaberite vodu kada god je to moguće. Neka vam slatka pića budu užitak u kojem ćete uživati i nikako ih nemojte piti umjesto vode kako bi ugasili žeđ.

2. Sladoled

Sladoled je savršena poslastica za rashladiti se na plaži, ali ako imate osjetljive zube to za vas zna biti nevjerojatno bolno i naporno. Ako inače imate osjetljive zube na toplo/hladno, obavezno koristite pastu za osjetljive zube koja vam može pomoći suzbiti bol. Ako osjećate nelagodu zbog “sijevanja” u zubima dok jedete sladoled, pokušajte se zasladiti s nekom zdravom alternativom poput svježe lubenice ili nektarine.

3. Održavajte oralnu higijenu

Kada ste na godišnjem odmoru, vaša rutina se mijenja no to ne znači da ne trebate i dalje svako jutro i večer prati zube. Vodite brigu i perite zube svako jutro i večer prije spavanja. Imajte na umu da je potrebno prati zube 2-3 minute kako bi uspješno očistili svaki zub. Također, nakon svakog pranja koristite konac za zube kako biste uklonili ostatke hrane između zubi.

Ovaj savjet se posebno odnosi na djecu koja nakon što završi škola vrlo lako zaborave na svoju svakodnevnu rutinu. Potičite ih na pranje zubi i dok su zaokupljeni igrom i aktivnostima na moru.

4. Ponesite vosak za aparatić za zube

Ukoliko ste u ortodontskoj terapiji i nosite fiksni aparatić za zube, obavezno sa sobom na put ponesite vosak. On će vam biti nužan u slučaju da vas bravice počnu žuljati.

Osobe koje su u Invisalign terapiji nikako ne smiju zaboraviti ponijeti slijedeći set udlaga ukoliko će ih morati promijeniti!

5. Posjetite svog stomatologa prije odlaska na more

Prije odlaska na more posjetite svog stomatologa. Nakon pregleda bit ćete sigurni da su vam svi zubi zdravi i da ćete moći bezbrižno uživati u svim ljetnim trenucima. Posjetite svog stomatologa svakih 6 mjeseci i tako ćete na vrijeme spriječiti bilokakve probleme sa zubima.

Možda će vas zanimati:
Zanimljive činjenice o zubima koje niste znali!
Suha usta (kserostomija) – simptomi i liječenje
Jutarnji zadah: Zašto se budimo s jutarnjim zadahom?
5 stvari koje ne biste trebali raditi sa zubima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.