Stomatolog i ortodont doktori su dentalne medicine koji su završili stomatološki fakultet i educirani su za dijagnosticiranje i liječenje stanja desni, zuba, jezika i usta. Ortodont nakon završenog studija stomatologije završava i dodatnu specijalizaciju ortodoncije.

Razlika između stomatologa i ortodonta postoji iako većina ljudi misli da su ta dva pojma ista. 

Stomatolog – doktor dentalne medicine

Stomatolozi su doktori koji brinu o oralnom zdravlju. Kao i svi doktori, stomatolozi trebaju zadovoljiti visoke kriterije kako bi dobili dozvolu za rad. Većina stomatologa bavi se onim što je poznato pod pojmom: opća stomatologija.

Stomatolozi mogu dijagnosticirati i liječiti oralna zdravstvena stanja zubi, desni, jezika i usta. Oni također mogu čistiti zube i zubni kamenac, ali najčešće to rade dentalni asistenti i asistentice.

Stomatolog – što sve radi?

 • snima i “čita” rendgenske snimke (ortopan),
 • liječi zube (endodoncija),
 • radi ekstrakcije zubi,
 • popravlja puknute zube,
 • brine o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni pacijenata,
 • liječi bolesti desni, poput gingivitisa,
 • propisuje terapije za liječenje,
 • izbjeljuje zube,
 • izvodi kirurške zahvate.

Ortodont: ispravlja krive zube i zagriz

Ortodont je stomatolog koji se specijalizirao za ispravljanje nepravilnih položaja zubi i čeljusti. Dakle, kako bi stomatolog postao ortodont potrebno je završiti specijalizaciju iz ortodoncije. 

Ortodonti čine sljedeće:

 • utvrđuju te prate rast i razvoj čeljusti kod djece,
 • dijagnosticiraju i liječe neusklađene zube i čeljusti (malokluzija),
 • kreiraju plan liječenja i ispravljanja nepravilnosti.

Kada trebam ići kod stomatologa, a kada kod ortodonta?

Bol u zubima, propadanje zuba, popravljanje zuba i vađenje zuba može dijagnosticirati i liječiti stomatolog. Također stomatolog može liječiti i upalu desni, bolesti usne šupljine i oralne infekcije.

Ukoliko postoji potreba, stomatolog će vas uputiti ortodontu.

Također, preopručuje se da dijete posjeti ortodonta prije 7. godine života kako bi se utvrdilo postoji li potreba za ispravljanjem nepravilnosti.

Myobrace® sustav – ispravljanje zubi kod djece

Ako ste odrasla osoba sa zdravim zubima, ali sumnjate da imate nepravilnu čeljust ili zube koje je potrebno poravnati, možete i preskočiti posjet stomatologu te se direktno javiti ortodontu za pregled.

Stomatolog i ortodont doktori su dentalne medicine koji imaju široku praksu dijagnosticiranja i liječenja oralnih zdravstvenih stanja. Za neka područja poput ispravljanja krivog zagriza i zubi potrebno je obratiti se ortodontu.

Ortodonti imaju specijalizaciju koja ih osposobljava za dijagnosticiranje i liječenje neusklađene čeljusti. Ako se pitate trebate li vidjeti ortodonta, pitajte svog stomatologa za mišljenje, pogotovo u slučaju ako vam treba uputnica.

Možda će vas zanimati:
Endodoncija – liječenje upale zuba
Karijes – najčešća kronična bolest
Invisalign – Prozirni aparatić za zube
Aparatić za zube: najčešća pitanja i odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)