Ortopan je rendgenska snimka čeljusti (zubi) koja prije svega stomatologu služi za dijagnozu i procjenu vašeg oralnog zdravlja. Zahvaljujući ortopanu, stomatolog će vrlo lako identificirati karijese, parodontozu, gubitak kosti i slična stanja.

Ljudi se često pitaju je li snimanje ortopana opasno te koliko ga često možemo raditi, a odgovore na ta pitanja pronaći ćete u ovom tekstu!

Ortopan – zbog čega se treba snimati?

Ortopani se uobičajeno snimaju jednom godišnje kod stomatologa kako bi se mogao pratiti razvoj stomatološke situacije. Također, ortopan se često treba snimiti ako je ortodontu potrebna dodatna dijagnostika za terapiju ili ste se odlučili na neki drugi stomatološki zahvat kao npr. ugradnju zubnih implantata.

O tome hoćete li trebati snimati ortopan ovisi o više čimbenika:

  • o vašim godinama,
  • vašem oralnom zdravlju,
  • imate li bilo kakav simptom oralne bolesti,
  • imate li bolest desni ili karijes.

Ako ste novi pacijent u nekoj stomatološkoj ordinaciji, vjerojatno će vam preporučiti rendgensko snimanje obje čeljusti kako bi novi stomatolog mogao dobiti jasnu sliku o vašem oralnom zdravlju.

Djeca će možda trebati češće snimati ortopan od odraslih kako bi stomatolog mogao pratiti rast novih, trajnih zuba. Ortopan je vrlo koristan jer stomatologu pomaže utvrditi treba li vaditi mliječne zube kako bi se spriječile potencijalne komplikacije (poput trajnih zuba koji rastu iza mliječnih).

Postoje li rizici od snimanja ortopana?

Iako rendgenske zrake podrazumijevaju zračenje, razina zračenja za vrijeme snimanja ortopana je toliko niska da ga mogu sigurno snimati i djeca i odrasli. Danas većina stomatologa snima digitalne rendgenske snimke koje imaju nižu razinu zračenja.

Vaš će stomatolog ili dentalni asistent postaviti olovnu “pločicu” preko prsa i trbuha kako bi spriječio nepotrebno izlaganje zračenju vitalnim organima.

Trudnice bi u pravilu trebale izbjegavati snimanje ortopana odnosno ne bi se trebale izlagati zračenju. Ako ste trudni, obavezno to napomenite svom stomatologu i on će odlučiti možete li snimati ortopan ili ne, ovisno o vrsti rendgena koju koriste u ordinaciji. Suvremeni ortopani imaju minimalno zračenje koje je sigurno čak i za trudnice.

Digitalni CT nove generacije koji koristimo za snimanje ortopana zrači čak 5 puta manje od starih, analognih CT uređaja. Zahvaljujući 3D inteligentnom algoritmu, CT snimanje možete obaviti više puta godišnje s jednako visokom kvalitetom snimke bez rizika za vaše zdravlje.

Dr. Med. Dent. Ivana Bergovec, stomatološka klinika Dentum

Ortopan cijena

Cijena ortopana ovisi gdje ga radite no cijene se kreću od 180 do 220 kuna. Također, nekolicina stomatoloških ordinacija i klinika nude besplatno snimanje ortopana ako kod njih obavljate pregled jer je ortopan nužan kako bi stomatolog utvrdio vaše oralno zdravlje i postavio ispravnu dijagnozu.

U stomatološkoj klinici Dentum svi pacijenti su uvijek dobrodošli na besplatan prvi pregled, koji između ostalog uključuje i besplatno snimanje ortopana.

Ortopan količina zračenja

Kao što smo već napisali, suvremeno snimanje ortopana zrači čak pet puta manje od starih, analognih CT uređaja pa ne trebate brinuti hoće li vam snimanje ortopana štetiti zdravlju.

Možda će vas zanimati:
Stomatološka ordinacija – kako odabrati pravu ordinaciju?
Kako nedostatak zubi utječe na vaš život?
Zašto zubno meso boli dok četkate zube?
Strah od zubara – može li se strah riješiti sedacijom?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *