Bruksizam je stanje kada osoba škrguće ili stišće zubima i to najčešće nesvjesno, u snu. Bruksizam ili škripanje zubima često je rezultat stresa ili tjeskobe i može dovesti do neugodnih bolova u vilici.

Bruksisti su osobe kojima je ustanovljen bruksizam, odnosno škripanje i stiskanje zubi koji uzrokuje bolove u čeljusti i oni se mogu suočiti s ozbiljnim problemima po pitanju oralnog zdravlja. U ovom tekstu pronaći ćete sve što trebate znati o bruksizmu!

Bruksizam – Uzroci

Uzrok bruksizma može biti kombinacija fizičkih, psiholoških i genetskih čimbenika. Bruksizam se razlikuje ovisno u kojem dijelu dana ili noći se pojavljuje:

 • Budni bruksizam može biti posljedica emocija poput tjeskobe, stresa, bijesa, frustracije, napetosti ili za vrijeme duboke koncentracije.
 • Noćni bruksizam odnosno bruksizam u snu može biti povezan s napetosti tijekom spavanja.

Bruksizam – Simptomi

Simptomi bruksizma mogu biti:

 • Škripanje zubi, koje može biti dovoljno glasno da probudi vašeg partnera.
 • Ravni, izbrušeni ili napukli zubi.
 • Istrošena zubna caklina, na zubima su vidljivi dublji slojevi zuba.
 • Povećana bol u zubima ili osjetljivost.
 • Napeti mišići čeljusti ili zaključana čeljust zbog koje ne možete do kraja otvoriti usta.
 • Bol u čeljusti, vratu ili licu.
 • Bolovi u ušima.
 • Tupa glavobolja koja počinje u sljepoočnicama.
 • Ranice na unutarnjoj strani obraza.
 • Poteškoće u spavanju, prekid sna.

Faktori koji povećavaju rizik od bruksizma

 • Stres – povećana anksioznost ili stres mogu dovesti do bruksizma.
 • Dob – bruksizam je čest kod male djece, ali obično nestaje u odrasloj dobi.
 • Tip osobnosti – ako ste više agresivan, natjecateljski ili hiperaktivan tip osobe imate veću vjerojatnost da ćete imati bruksizam.
 • Lijekovi – bruksizam može biti neuobičajena nuspojava nekih psihijatrijskih lijekova, poput određenih antidepresiva. Pušenje, konzumiranje alkohola, kofeina ili droga također mogu povećati rizik od bruksizma.
 • Genetika – bruksizam u snu obično se javlja genetski. Ako imate bruksizam postoji vjerojatnost da i ostali članovi vaše obitelji imaju bruksizam.
 • Ostali poremećaji – bruksizam se može povezati s mentalnim zdravljem i medicinskim poremećajima, poput Parkinsonove bolesti, demencije, epilepsije, noćnih strahova, poremećaja povezanih sa spavanjem poput apneje u snu i poremećaja pažnje / hiperaktivnosti (ADHD) .

Komplikacije

U većini slučajeva, bruksizam ne uzrokuje ozbiljne komplikacije. Ali teži oblik bruksizma može dovesti do:

 • Oštećenja zuba, krunice ili čeljusti,
 • jake glavobolje,
 • jaka bol u licu ili čeljusti,
 • poremećaji koji se javljaju u sljepoočno-čeljusnim zglobovima (TMP), smješteni tik ispred vaših ušiju, što, u počecima, može zvučati poput klika kad otvorite i zatvorite usta.

Dijagnoza bruksizma

Tijekom redovitih stomatoloških pregleda vaš će stomatolog provjeravati znakove bruksizma. Ukoliko osjećate neke od simptoma bruksizma poput bolova u čeljusti, svakako to napomenite svom stomatologu. On će procjeniti u kojoj fazi je vaš bruksizam i pronaći najbolje rješenje za njegovo suzbijanje.

Liječenje bruksizma

U nekim slučajevima liječenje nije potrebno. Mnoga djeca prerastu bruksizam bez liječenja, a mnogi odrasli ne stišću i ne škripe zubima dovoljno jako da bi im bila potrebna terapija. Međutim, ako je problem ozbiljan, opcije uključuju određene stomatološke pristupe, terapije i lijekove kako bi se spriječilo veće oštećenje zuba i ublažili bolovi u čeljusti.

Razgovarajte sa svojim stomatologom ili liječnikom kako biste saznali koja vam opcija može najbolje odgovarati.

1. Zaštitna udlaga

Namijenjena je kao zaštita kako bi se izbjeglo direktno stiskanje sile na zube. Udlaga može biti izrađena od tvrdog akrila ili mekih materijala, a najbolje bi bilo kada bi ju izradili kod svog stomatologa.

2. Korekcija zubi

Kada zbog bruksizma imate istrošene zube, vaš stomatolog može vratiti njihov izgled i funkciju pomoću više metoda poput zubnih krunica ili ljuskica.

bruksizam

3. Smanjite stres i osjećaj anskioznosti

Ako škripite zubima i stišćete čeljust zbog stresa, problem ćete možda moći spriječiti nekim metodama za opuštanje poput meditacije ili tople kupke. Ako je bruksizam povezan s tjeskobom, mogu vam pomoći savjeti licenciranog terapeuta.

4. Promjena navika

Jednom kada otkrijete da imate bruksizam, moći ćete promijeniti ponašanje i navike uvježbavajući pravilan položaj usta i čeljusti. Zamolite svog stomatologa da vam pokaže vježbe za opuštanje.

5. Lijekovi

Općenito, lijekovi se ne koriste u liječenju bruksizma i potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila njihova učinkovitost. Primjeri lijekova koji se mogu koristiti za bruksizam uključuju:

 • Mišićni relaksanti – u nekim slučajevima liječnik može predložiti kratkotrajno uzimanje mišićnog relaksanta prije spavanja.
 • Injekcije botoksa – injekcije botoxa mogu pomoći nekim ljudima s teškim bruksizmom koji ne reagiraju na druge tretmane.

Bruksizam – Kada je vrijeme za posjet doktoru?

Obratite se svom stomatologu ili liječniku ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma ili ako imate drugih problema sa zubima ili čeljusti.

Ako primijetite da vaše dijete škripi zubima – ili ima druge znakove bruksizma – svakako to spomenite na sljedećem stomatološkom pregledu djeteta.

Bruksizam kod djece

Mnoga djeca u određenoj fazi života škripe zubima. Neka djeca prilično čvrsto stisnu čeljust dok spavaju dok druga djeca toliko jako stišću čeljust i škripe sa zubima da mogu probuditi drugu osobu.

Ako vaše dijete škrguće zubima, obično se neće probuditi zbog buke koju stvara – ali drugi ljudi u sobi mogu!

Budući da je dječji bruksizam prirodna reakcija na rast, to se u većini slučajeva ne može spriječiti. S druge strane, bruksizam izazvan stresom može se spriječiti.

Stiskanje zuba

Stiskanje čeljusti odnosno zubi može uzrokovati bolove u čeljusti, glavi, vratu i ušima. Neke osobe nesvjesno stišću čeljust tijekom spavanja ili tijekom dana. Ukoliko stišćete čeljust tijekom dana, pokušajte osvijestiti tu radnju i razgibati čeljust. Često osobe koje konstantno stišću čeljust imaju i ogoljeni zub zbog kojeg mogu osjetiti jaku osjetljivost u zubima tijekom četkanja zubi ili konzumiranja jako hladnih napitaka.

Udlaga za bruksizam gdje kupiti

Udlagu koja će štititi vaše zube od prejake sile na zube zbog stiskanja čeljusti ili škripanja zubi možete kupiti u ljekarni ili ju dati izraditi kod svog stomatologa. Preporuka stručnjaka je da svoju udlagu napravite kod stomatologa jer ćete dobiti potpuno prilagođenu udlagu koja se radi prema otisku vaših zubi, koja osim zaštitne funkcije ima i terapeutsku funkciju relaksacije mišića koji sudjeluju pri stiskanju čeljusti.

Bruksizam je svakako jedan od rastućih problema modernog doba i obično se pojavljuje u adolescenciji iako se može pojaviti i kod djece.

Ovaj tekst napisan je u suradnji s dr. Dariom Novakom iz stomatološke klinike Dentum.

Možda će vas zanimati:
Kako spriječiti škripanje zubima?
Strah od zubara – može li se strah riješiti sedacijom?
Mogu li se implantati ugraditi u slučaju osteoporoze?
9 načina kako saznati imate li neugodan zadah

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)