Pjeskarenje zubi jedna je od tehnika čišćenja zubi kod stomatologa i ona je samo dio postupka profesionalnog čišćenja zubnog kamenca.

Kako bi znali što je pjeskarenje i koja je razlika između čišćenja kamenca i pjeskarenja, razgovarali smo sa stomatologom, stručnjakom za parodontologiju, Igorom Kosminom iz stomatološke klinike Dentum.

Pjeskarenje zubi: Zašto se radi?

Pjeskarenje zubi je metoda kojom vam stomatolog ili dentalna asistentica/asistent uklanja sa zuba plak i bakterijski biofilm te rješava problem pigmentacije na zubima.

Ponekad će vam asistentica ili stomatolog obaviti čišćenje zubnog kamenca (ono može biti ultrazvučno ili lasersko) zatim pjeskarenje zubi i na kraju će obaviti poliranje zubi koje je neophodno nakon svakog čišćenja kamenca ili pjeskarenja. Ukoliko nema potrebe za prethodnim čišćenjem kamenca, možete obaviti samo pjeskarenje i poliranje zubi.

Dakle, pjeskarenjem se uklanja dentobakterijski plak i rješava se pigmentacija zuba. Dentobakterijski plak nije isto što i zubni kamenac; plak nastaje i uvijek je prisutan sve dok dobro ne operemo zube (uzrokovan je lošom dentalnom higijenom). Jednostavno rečeno, nakon što ste pojeli, plak je već prisutan u vašim ustima. Pjeskarenjem se, osim plaka, rješava i problem pigmentacije zuba. Pacijenti koji rješavaju problem pigmentacije, nakon pjeskarenja mogu primjetiti očiglednu razliku u izgledu svog osmijeha (bijeli i blistavi osmijeh bez mrljica).

Pjeskarenje zubi: Koliko traje i kako izgleda postupak?

Duljina trajanja pjeskarenja je individualna i može trajati od 5 do 15 minuta, a ultrazvučno čišćenje kamenca ovisi od pacijenta do pacijenta. Nakon čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja najbitnije je dobro ispolirati zube jer ako se zubi ne ispoliraju postoji mogućnost da će se kamenac još brže razviti.

Pjeskarenje se radi pomoću instrumenta zvanog “Pjeskara” i sitnog pijeska koji se raspršuje i tako čisti zube. Sastav “pijeska” je različit, od grubljih čestica kalcij karbonata i natrij bikarbonata, do mekših čestica glicina i eritritola, koji se svaki koristi za određene svrhe.

pjeskarenje zubi
Ovako izgleda pjeskara

Pijesak može biti raznih okusa tako da se ne morate pribojavati kakav okus ostavlja pjeskarenje:

  • višnja,
  • menta,
  • limun,
  • jagoda,
  • naranča itd.

Pjeskarenje zubi prije i poslije

Zubi prije i poslije čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja

Razlika između čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja

Hoće li vam stomatolog raditi čišćenje zubnog kamenca ili samo pjeskarenje ovisi o stanju vaših zubi. Čišćenje zubnog kamenca često uključuje pjeskarenje i poliranje zubi no ukoliko nemate kamenca i nije potrebno čišćenje zubnog kamenca, stomatolog vam može obaviti samo pjeskarenje zubi kako bi uklonio plak i riješio eventualnu pigmentaciju zuba.

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje – je li potrebna anestezija?

Sam postupak, bilo da se radi o čišćenju zubnog kamenca ili samo pjeskarenju, nije bolan no ponekad pacijenti zbog osjetljivih zubi mogu tražiti anesteziju kako bi sve prošlo lako i bezbolno.

Ukoliko imate neke od ovih problema sa zubima, moguće je da ćete trebati anesteziju za čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje:

Osim klasične, lokalne anestezije, stomatolog ili dentalna asistentica vam može olakšati vrijeme čišćenja tako da vam našprica površinsku anesteziju (Lidokain sprej) koji funkcionira kao privremena anestezija (ne drži dugo i brzo vraća osjet u ustima). No, ukoliko možete izdržati ili vas uopće ne boli čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje nema potrebe za anestezijom.

Koliko često treba dolaziti na čišćenje kamenca ili pjeskarenje?

Kod osoba koje imaju problema s kamencem (najčešće su to parodontni pacijenti), preporučuje se da dolaze na kontrole i čišćenje zubnog kamenca (koje uključuje pjeskarenje) svaka 3 mjeseca.

Osobe koje nemaju problema s nakupljanjem plaka, kamenca i pigmentacija zuba, trebale bi dolaziti na kontrole i čišćenje svakih 6 mjeseci, odnosno dva puta godišnje.

Parodontni pacijenti – metode čišćenja kamenca

Ukoliko imate parodontozu, čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje se izvode malo drugačije. Čiste se posebno parodontološki džepovi (ultrazvučno s posebnim piezoelektricnim uredajem i ponekad ručnim instrumentima-kiretama). Stomatolog čisti sva područja koja su potrebna kako iznad tako i ispod razine zubnog mesa te se koristi subgingivni pijesak, najcesce eritrol (blaži je i mekši da može ići ispod zubnog mesa), koji skida sav bakterijski biofilm i ujedno polira površinu. Kod pacijenata s parodontozom čišćenje kamenca i pjeskarenje može izvoditi isključivo stomatolog.

Ako vam stomatolog nakon čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja premaže zube zaštitnim gelom, preporuča se da ne jedete i ne pijete ništa narednih sat vremena. Taj gel se često stavlja kod pacijenata koji imaju puno pigmentacija zuba.

Pjeskarenje zubi cijena

Ukoliko želite pristupiti samo pjeskarenju zubi kako bi uklonili plak i riješili pigmentaciju zuba, cijena takvog tretmana u prosjeku košta 200tinjak kuna. Da ponovimo, nakon pjeskarenja vrlo je važno također ispolirati zube kako bi se usporio nastanak kamenca.

Cijena čišćenja zubnog kamenca koji uključuje:

  • ultrazvučno ili lasersko uklanjanje kamenca,
  • pjeskarenje i
  • poliranje,

Cijena ovisi od klinke do klinike no u stomatološkoj klinici Dentum cijena čišćenja zubnog kamenca iznosi 250 kuna po čeljusti na koje odobravaju kao i na sve njihove usluge, 10% popusta na gotovinsko ili virmansko plaćanje.

Savjeti za oralnu higijenu kako bi spriječili ili smanjili nastajanje kamenca

Važno je održavati zube čistima, kao što su bili nakon tretmana čišćenja i pjeskarenja. Nakon svakog jela se taloži plak na površini zuba i na njega se naseljavaju bakterije. Kada plak ostane netaknut 24 do 72 sata na zubima on kalcificira, tj. stvrdne se i više ga nije moguće samostalno skinuti s četkicom, već je potrebno profesionalno čišćenje i skidanje kamenca.

Za prevenciju ili smanjenje nastanka zubnog kamenca ključ je redovito i temeljito pranje zubi barem dva puta na dan po 2 minute.

Možda će vas zanimati:
Ortopan – rendgenska snimka čeljusti
Karijes – što ga uzrokuje i kako ga prepoznati?
Razlika između ljuskica i krunica – što je bolje za vas?
Invisalign – prozirni aparatić za zube i sve što trebate znati o njemu
Kako izgleda i koliko traje besplatan prvi pregled u stomatološkoj klinici Dentum?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)