Zapitajte se: kada ste posljednji put zamijenili svoju četkicu za zube?

Ne koristimo hranu kojoj je istekao rok trajanja, obnavljamo zalihe vitamina i često zamjenjujemo svoje proizvode za uljepšavanje, zar ne? Iako vodimo brigu o našem zdravlju i ljepoti, naša higijena zubi nije ono čemu posvećujemo pažnju kao za druge proizvode koje koristimo. Međutim, postoje važna pravila i savjeti kojih biste se trebali pridržavati za održavanje optimalnog zdravlja zuba.

Koliko često trebate mijenjati četkicu za zube

Kada biste trebali promijeniti četkicu za zube?

Većina stomatologa preporučuje promjenu četkice svaka 3 mjeseca. S vremenom četkice se troše i postaju manje učinkovite u uklanjanju naslaga sa zuba i desni. Studije su otkrile da se nakon 3 mjeseca dlake na četkici raspadaju i gube na učinkovitosti.

Još jedna stvar o kojoj obično ne razmišljamo (a vjerojatno i ne volimo razmišljati) jest to da se klice mogu sakriti i nakupiti u vlaknima četkica za zube. Zbog toga je važno uvijek zamijeniti četkicu za zube nakon prehlade.

Kako održavati četkicu nakon pranja zubi?

Gljivice i bakterije mogu razviti u četkicama ako se o njima ne vodi pravilna briga. Nakon pranja zubi obavezno temeljito isperite i osušite četkicu, čuvajući je nepokrivenu u uspravnom položaju, držeći je podalje od ostalih korištenih četkica. Tijekom putovanja obavezno pokrijte glavu četkice za zube kako biste je zaštitili i smanjili širenje klica.

Ako se ne možete sjetiti koliko je točno prošlo od kupovine nove četkice, obratite posebnu pozornost na stanje u kojem je glava vaše četkice – jesu li dlake istrošene, lepršave ili pohabane, a posebnu pozornost obratite ako vidite pojavu tamne boje što je znak plijesni.

Što se događa ako ne mijenjate četkicu dovoljno često?

Ako saznanje da se na vašoj četkici nakupljaju bakterije i gljivice nije dovoljan razlog da češće zamjenjujete četkicu, postoji i niz drugih rizika i neuobičajenih problema koji se tiču ne mijenjanja četkice. Jedan rizik uključuje oštećenje desni jer stare četkice postaju neučinkovite uklanjanjem naslaga sa zuba što dovodi do gingivitisa. Ako se ne liječi, gingivitis dovodi do infekcije, što može uzrokovati ispadanje zuba.

Još neugodnija posljedica je ta da se možete razboljeti od prekomjerno korištenih četkica za zube, na četkici vam može nastati plijesan ili možda najmanje privlačno, na vašoj četkici mogu se pojaviti i neželjene čestice ako četkicu za zube držite u blizini WC školjke.

Što treba uzeti u obzir prilikom kupnje četkice za zube?

Pitajte svog stomatologa tijekom sljedećeg pregleda za preporuke o tome što biste trebali kupiti na temelju vaših individualnih potreba, vašeg zdravstvenog stanja zuba itd.

Neki od uobičajenih prijedloga stomatologa su:

  • potražite četkice s mekanim dlačicama, jer tvrde dlake oštećuju vaše zube i desni,
  • odaberite veličinu glave četkice koja dodiruje jedan ili dva zuba odjednom,
  • koristite pastu za zube koja sadrži fluorid,
  • koristite vodicu za ispiranje usta za daljnju borbu protiv naslaga i gingivitisa,
  • i ne zaboravite konac za zube!

Razmislite o ulaganju u električnu četkicu jer ona dokazano poboljšava oralno zdravlje i može vam pomoći da bolje skinete naslage sa zubi, smanjite rizik od gingivitisa i uklonite mrlje na zubima. Pokazalo se da električne četkice minimaliziraju količinu plaka na zubima kod osoba s parodontitisom.

Istražite koji proizvodi najbolje odgovaraju vašim potrebama i ne zaboravite pitati stomatologa za preporuke!

Možda će vas zanimati:
Stomatološka ordinacija – kako odabrati pravu ordinaciju?
Vađenje zuba – kada je potrebno i kakav je oporavak?
Karijes – što ga uzrokuje i kako ga prepoznati?
Električna četkica za zube ili obična – koja je bolja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *