Električna četkica za zube ili obična četkica za zube? Koja je razlika i je li ona uopće važna?

U ovom tekstu pročitajte koje su to prednosti, a koji nedostaci između ove dvije četkice!

Električna četkica za zube VS obična četkica za zube

Pranje zuba temelj je dobre oralne njege i prevencije bez obzira peremo li zube električnom ili običnom četkicom za zube. Električne i obične četkice za zube imaju svoje prednosti kao i nedostatke, a na kraju vi odlučujete koju ćete koristiti.

Prednosti električne četkice za zube

Električne četkice za zube vibriraju ili se okreću kako bi lakše uklonili nakupljeni plak sa zubi ili desni. Vibracija kod električne četkice omogućuje više mikro pokreta pri svakom premještanju četkice preko zuba. Zbog dodatne brzine koju ljudska ruka ne može postići, pranje zubi električnom četkicom može biti učinkovitije.

1) Električne četkice mogu bolje očistiti zube

Više studija je pokazalo da električne četkice za zube bolje uklanjaju plak odnosno zubne naslage i umanjuju pojavu gingivitisa nego obične četkice za zube.

Nakon tri mjeseca korištenja električne četkice, plak je smanjen za 21%, a gingivitis za 11%.

Rotirajuće četkice za zube djeluju bolje nego samo vibracijske četkice za zube. Ukoliko se odlučite za korištenje električne četkice, vrlo je važno pročitati upute proizvođača kako pravilno četkati zube kako ne bi došlo do oštećenja desni i zubne cakline.

2) Lakše korištenje kod osoba s invaliditetom

Električne četkice za zube najviše rade za vas. One posebno mogu biti korisne svim osobama koje imaju ograničenu pokretljivost zbog stanja i sindroma poput:

  • sindrom karpalnog kanala ili tunela (bol prstiju i šake),
  • artritis,
  • teškoće u razvoju.

3) Ugrađeni tajmeri

Tajmer ugrađen u električnu četkicu za zube može pomoći u tome da četkate zube dovoljno dugo kako bi uklonili sav plak sa zubi i desni. Ovo je odlično za sve osobe koje često “na brzaka” peru zube jer se električne četkice koje imaju u sebi ugrađen tajmer ne gase dok ne prođe 3 minute, koliko je i potrebno za pravilno pranje zubi.

4) Veći fokus prilikom pranja zubi

Jedna studija otkrila je da su ljudi bili više usredotočeni dok su četkali zube eletkričnom četkicom za zube nego s običnom. Potencijalno, korištenje električne četkice za zube može poboljšati način na koji perete zube.

5) Poboljšanje oralnog zdravlja u ortodontskoj terapiji

Jedno istraživanje pokazalo je da su električne četkice za zube posebno korisne osobama koje nose aparatić za zube jer tako lakše očiste teško zahvaćena područja.

6) Zabava za djecu

Električna četkica za zube

Ne vole sva djeca prati zube i ponekad taj svakodnevni ritual roditeljima može biti prava noćna mora. Ako se vašem djetetu više svidi električna četkica za zube veća je vjerojatnost da će dijete steći naviku pravilnog pranja zubi. Dijete treba poticati da se brine oko četkice i npr. stavlja ju redovito na punjenje.

Nedostaci električne četkice za zube

Električne četkice za zube skuplje su od običnih. Cijene se kreću od 90 do 2000 kuna po četkici. Nove zamjenske glave četkica obično dolaze u pakiranju u par komada i koštaju između 70 i 300 kuna, ovisno koju četkicu imate. Ponekad pronalaženje odgovarajućih zamjenskih glava za električnu četkicu nije jednostavno jer ih nemaju sve trgovine u ponudi.

Oko električne četkice potrebno je više brige u smislu punjenja četkice ili kupovine novih baterija.

Obična četkica za zube

Ako vam je lakše prati zube običnom četkicom za zube i pravilno četkate zube, nastavite s njenom upotrebom.


Ne zaboravite prati zube dva puta dnevno, svaki dan!

Običnu četkicu za zube možete kupiti u svakoj trgovini, benzinskoj crpki ili ljekarni. Dakle, dostupnije su nego električne četkice. Također, obične četkice nije potrebno puniti tako da imate jednu brigu manje i jefitinije su od električnih četkica.

Neke studije su pokazale da je veća vjerojatnost da ćete prejako stiskati četkicu na zube, ako ih perete običnom četkicom, a prejako četkanje može oštetiti desni i zube.

Upotreba obične četkice za zube također može otežati procjenu trajanja četkanja jer nema ugrađeni tajmer. Razmislite o postavljanju štoperice u vašoj kupaonici kako biste odredili pravilno vrijeme četkanja.

Četkica za zube za djecu

Najbolja četkica za vaše dijete je ona koju dijete najčešće koristi. Stručnjaci preporučuju mekane četkice čija je veličina glave prilagođena djetetu. Ni obična ni električna četkica za zube nisu nužno bolji izbor za malu djecu. Djeca mogu samostalno koristiti električnu četkicu za zube, a preporučuje se da svakako nadgledate svoje dijete dok peru zube kako biste bili sigurni da neće progutati pastu za zube.

Savjet:
Kod male djece prođite i vi još jednom sve zubiće kako bi bili sigurni da su sve dobro očetkali.

I električna i obična četkica za zube su učinkovite kod pranja zubi ako znate pravilno četkati zube. Sve u svemu, električna četkica može olakšati četkanje i zbog toga bolje uklaniti plak. Ukoliko se dvoumite koju od te dvije vrste četkica trebate koristiti, razgovarajte sa svojim stomatologom koji bi izbor bio najbolji za vas.

Možda će vas zanimati:
Gingivitis – uzroci i liječenje
5 stvari koje ne biste trebali raditi sa zubima!
Kada posjetiti stomatologa?
Stomatolog i ortodont – koja je razlika?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.