Podizanje sinusa ili sinus lift je oralno kirurški zahvat kojim se podiže dno sinusa u gornjoj čeljusti kako bi stvorili prostor za nadogradnju kosti i postavljanje implantata. Zahvat je potpuno bezbolan i radi se po lokalnom anestezijom.

Kada se primjenjuje podizanje sinusa (sinus lift)?

Za podizanje sinusa se odlučuje ako je maksilarni sinus prenisko, te nema dovoljno prostora za ugradnju implantata. Naime, najkraći implantati imaju 8 do 9 mm, a ponekad pacijenti imaju samo 1 do 2 mm kosti. Dakle, treba se stvoriti prostor u koji će se staviti implantat.

Podizanje sinusa: Postoje dva različita načina podizanja sinusa

  1. Unutarnje ili malo dizanje sinusa (mali sinus lift) – manje invazivan i vremenski brži zahvat koji se radi kod manjih nedostataka kosti, odnosno kad nedostaje 1-2 mm kosti. Tada se podiže dno sinusa da se napravi mjesto za implantat. Ovaj zahvat se izvodi istovremeno s ugradnjom implantata i traje do pola sata.
  2. Vanjsko ili veliko dizanje sinusa (veliki sinus lift) – kompleksniji i vremenski duži kirurški zahvat koji podrazumijeva i ugradnju umjetne kosti, a radi se kod kosti do 4 mm, što je ujedno i granica između velikog i malog dizanja sinusa. Ako je moguće izvodi se istovremeno s ugradnjom implantata. Međutim, kada pacijent ima potpuni gubitak kosti tada odgađamo ugradnju implantata za 6 do 8 mjeseci, koliko traje cijeljenje. Ovaj zahvat traje do sat vremena.
podizanje sinusa

Materijali koji se koriste kod podizanja sinusa

Prilikom podizanja sinusa najčešće se nadograđuje kost u prostoru sinusne šupljine. U većini slučajeva se za nadogranju kosti (augmentacija) se koristi umjetna kost (biomaterijal). Biomaterijal koji se koristi prilikom podizanja sinusa je biokompatibilan s ljudskim tijelom, te pomaže kako bi se ljuska kost brže okoštala te postigla stabilnost implantata. U nekim slučajevima moguće je koristiti i vlastitu kost, koja se uzima s donje čeljusti.

Komplikacije pri podizanju sinusa

Uspješnost zahvata je vrlo visoka, te su komplikacije izuzetno rijetke. Međutim, valja istaknuti da se pacijent koji je imao ili ima upalu sinusa mora prije zahvata posavjetovati s otorinolaringologom.

Možda će vas zanimati:
Koje implantate odabrati i zašto je to važno?
Što je augmentacija kosti?
Zašto pasta za zube uzrokuje gorak okus soka od naranče?
Endodoncija – liječenje upale zuba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)