Jeste li ikad probali gutljaj soka od naranče odmah nakon pranja zubi? Sjećate li se tog izrazito gorkog okusa? Ako ste jedna od onih osoba koja pere zube prije doručka, možda ste upoznati s gorkim okusom soka od naranče.

Znanstvenici su bili znatiželjni zašto sok od naranče ima toliko gorak okus nakon pranja zubi, a njihova su ispitivanja pokazala da se pasta za zube privremeno miješa u vaš osjećaj okusa na dva načina:

  1. Zubna pasta ima sastojak nazvan natrijev lauril eter sulfat (SLES) ili natrijev lauril sulfat (SLS), koji čini zubnu pastu „pjenušavom“ kako bi se lakše nanosila na zube. Ovaj sastojak također spriječava receptore slatkoće u ustima, što ograničava vašu sposobnost da okusite slatkoću u vašoj hrani u kraćem vremenskom razdoblju nakon što operete zube. Zato kad pijete sok od naranče odmah nakon što perete zube, ne možete okusiti slatkoću u soku.
  2. Zubna pasta razgrađuje i fosfolipide na vašem jeziku, koji su zaduženi da gorčinu u našoj hrani ne isušimo previše, ali s obzirom na proizvode u pasti za zube, okus gorčine postaje pojačan. Zbog toga, osim što ne okusite slatkoću u vašem soku od naranče, od njega dobivate gorak okus.

sok od naranče

Da biste izbjegli ovaj problem, pričekajte neko vrijeme nakon što operete zube prije nego što popijete jutarnji sok od naranče. To će pomoći da smanjite utjecaj paste za zube, tako da možete uživati ​​u soku od naranče.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)