Strah od zubara nije rijetka pojava među pacijentima bez obzira na njihovu dob ili spol, a za suzbijanje straha postoji više načina i metoda od kojih je jedna i sedacija.

Doktori dentalne medicine, osim što znaju i mogu osigurati potpuno bezbolni zahvat pacijentu, mogu također garantirati apsolutno ugodan boravak na stomatološkom stolcu, čak i pacijentima koji svoj strah od zahvata definiraju kao panični.

Brojna su sociološka istraživanja pokazala da, ako pitate Europljane čega ih je najviše strah, jedan odgovor će se često ponavljati, iako nailazi na čuđenje među priređivačima anketa. Vjerovali ili ne, jedan od najčešćih strahova je strah od zubara, još definiran kao dentalna fobija (dentalna anksioznost, dentalni strah). Strah od stomatološkog zahvata priznati će vam mnogi ljudi bez obzira koje su dobi, spola, naobrazbe, društvenog statusa, zanimanja…

Takav strah kod pojedinca može prouzročiti i posljedice poput, izostanka odgovarajuće i redovite dentalne skrbi, pa se oralno zdravlje može pogoršati, a svaki posjet doktoru dentalne medicine postaje traumatično iskustvo, dok se strah samo multiplicira.

Doc. dr. sc. Marin Vodanović DMD, Zavod za dentalnu antropologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu

Strah od zubara: što uzrokuje pojavu denalne fobije?

Iako su istraživanja pokazala da je od 50% do 85% osoba koje se boje stomatologa imalo negativno iskustvo tijekom djetinjstva, koje je ostalo pokretačem straha i u odrasloj dobi, ipak ima još čimbenika koji utječu na pojavu dentalne fobije poput:

  • neugodni zvukovi,
  • neugodan položaj na stomatološkom stolcu,
  • nelagoda vezana uz izvođenje lokalne anestezije,
  • dugotrajni zahvati.

Sve su to čimbenici koji pridonose nelagodi i uznemirenosti pacijenta. Osobe koje su kao djeca prvi put osjetile strah od zubara vrlo vjerojatno će se bojati određenih zahvata, instrumenata, zvukova ili mirisa koji mogu pobuditi negativne asocijacije, iako potpuno neopravdano, jer posljednjih godina postignut je veliki tehnički napredak na području opreme za dentalnu medicinu. Tehnike rada, metode rada, pripravci i lijekovi su progredirali do te mjere da osiguravaju potpuno bezbolan zahvat u ordinaciji dentalne medicine.

Strah od zubara: kako ga ukloniti?

Osnovni preduvjet da se strah uopće pokuša otkloniti je da se pacijent osjeća ugodno u okruženju ordinacije dentalne medicine. Svakako je bitno da mu je udobno na stolcu na kojem mora provesti određeno vrijeme i da nema straha od instrumenata koje vidi oko sebe. Sve su to detalji koji utječu na prvi dojam pacijenta o ordinaciji i stomatologu. Psihoanalitičke vještine doktora dentalne medicine odigrat će ključnu ulogu sve do trenutka dok zahvat ne otpočne.

Kao postupak u suzbijanu dentalne fobije, straha od zahvata u ordinaciji dentalne medicine posebno se nameće sedacija, uz već potpuno uobičajenu lokalnu anesteziju.

Strah od zubara: sedacija i vrste sedacije

Sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem kombinacije određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav.

Postoje različiti stupnjevi sedacije:

Svjesna sedacija – definira se kao tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do postizanja osjećaja smirenosti što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pri tome kroz čitavo vrijeme ostane očuvan verbalni kontakt s pacijentom. Lijekovi i tehnike kojima se provodi svjesna sedacija trebali bi imati raspon sigurnosti dovoljno velik da ne dovedu do gubitka svijesti. Provođenje svjesne sedacije, ovisno o vrsti postupka, može i ne mora zahtijevati nazočnost anesteziologa.

Duboka sedacija – tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do te mjere da ono rezultira gubitkom svijesti pacijenta. Nema verbalnog kontakta s pacijentom i može biti oslabljena mogućnost samostalnog održavanja dišnog puta. Od opće anestezije razlikuje se po opsežnosti zahvata koje je moguće u tom stanju izvesti. Provođenje duboke sedacije u svakom slučaju zahtijeva nazočnost anesteziologa.

Svjesna sedacija: najčešća praksa u stomatologiji

U dentalnoj praksi, nekako je postalo uvrježenije koristiti postupak svjesne sedacije, jer svjesna sedacija je sigurna i učinkovita metoda anksiolize i sedacije pacijenata tijekom stomatološkog zahvata.

Razlikujemo pak nekoliko postupaka svjesne sedacije, nekoliko tehnika u kojima se koriste lijekovi koji deprimiraju središnji živčani sustav na način da je moguće obaviti zahvat uz očuvan verbalni kontakt s pacijentom tijekom trajanja sedacije.

  • Oralna svjesna sedacija – koriste se lijekovi sa sedativnim učinkom.
  • Inhalacijska svjesna sedacija – pacijent udiše mješavinu dušičnog oksidula (rajski plin) i kisika.
  • Intravenska svjesna sedacija– pacijent dobiva koktel sedativa intravenskim putem.

Postupak intravenske svjesne sedacije

Provodi ju stručni tim anesteziologa u suradnji s doktorom dentalne medicine koji provodi stomatološki zahvat. Sedacija započinje desetak minuta prije stomatoloških zahvata.

  • Očuvana je svijest,
  • sposobnost disanja,
  • dodira i
  • mogućnost razgovora s pacijentom.

Pacijent izgleda budno i svjesno, odgovara na pitanja, ali nije svjestan tijeka vremena, ne smetaju mu zvukovi, nelagoda i eventualna neudobnost stomatološkog stolca. Tijekom cjelokupnog trajanja sedacije pacijentu se kontrolira puls, tlak, zasićenost kisikom, po potrebi i EKG. Moguće je samo djelomično sjećanje na protekli zahvat, a osjećaj pospanosti prestaje nakon dvadesetak minuta.

Inhalacijska sedacija

Kao inhalacijska sedacija najraširenija je tehnika prilikom koje se dušični oksidul daje u kombinaciji s kisikom posredstvom specijalne maskice za nos. Plin se dozira individualno, a posebno je pogodan za djecu kojima se mora pristupiti s posebnom pozornosti i pažnjom. Kontrolirano inhalacijska svjesna sedacija je doziranje plina dušičnog oksida inhalacijskim putem, u kombinaciji s kisikom, a dovodi do osjećaja opuštenosti, smanjuje stres, percepciju boli i tjeskobu, istovremeno pojačavajući podložnost pacijenta. Tako je olakšana suradnja s liječnikom, dok vitalni refleksi ostaju nepromijenjeni. Za provođenje ove vrste sedacije nužan je odgovarajući certifikat koji se dobiva nakon završene stručne edukacije i nije potrebno sudjelovanje anesteziologa iako je poželjno.

Strah od zubara

Strah je negativna emocija koja paralizira cijeli naš sustav. Od straha se paraliziramo emocionalno, tjelesno i kreativno. Strah je imaginaran i nastaje isključivo u našem umu, a ako ga potom pohranimo u podsvijest tada se bojimo sve više. Upravo doktor dentalne medicine, prije samog zahvata treba djelovati na pacijenta (kroz razgovor i upoznavanje sa svim tehnikama i metodama rada) i saznati kolika je razina straha kod pacijenta te predložiti (sam ili u konzultacijama s anesteziologom) adekvatni način sedacije.

Savjet:Pronađite dobrog stomatologa s kojim ćete graditi povjerenje kroz razgovor, koji će razumjeti Vaš strah i pomoći Vam da ga prevladate!

Možda će vas zanimati:
Kako nedostatak zubi utječe na vaš život?
Gingivitis – uzroci i liječenje
Vađenje zuba – kada je potrebno i kakav je oporavak?
Jutarnji zadah: Zašto se budimo s jutarnjim zadahom?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)